Fasting Diyeti Nasıl Zayıflatır? - kadinvsaglik.com

Fasting Diyeti Nasıl Zayıflatır?

İçinde bulunduğumuz düzen içerisinde artık hızlıca kilo almanın ya da vermenin değişik yolları aranmaktadır ve bunun birçok yolu vardır. Bizler genellikle “nasıl kilo verebiliriz” konusunun üzerinde dururuz. Bazılarımız ise fazla zayıf olmaktan şikâyetçi oldukları için kilo almak adına çeşitli adımlar atabilir.

Bu yazımızda sizlere uzun yıllardır uygulanan fasting diyeti, diğer bilinen tanımıyla aralıklı oruç diyeti (8 saat diyeti) hakkında bilgi vereceğiz 

Açlığa dayalı olan fasting diyetinde bol su tüketilmelidir!

Öncelikle tam adı “Intermittent Fasting” olan bu diyetin Türkçe karşılığı aralıklı oruç, aralıklı beslenme, aralıklı açlık olarak geçmektedir. Diyet programında kısıtlamadan daha çok zaman üzerinde durulur. Belirli aralıklarla vücudu aç bırakma, bu süreçte gerekli vitamin ve mineralleri alma, su, çay, kahve içebilmeye dayalı bir metottur. Karbonhidratın azaltılmasını bunun yerine protein içerikli besinler, sebzeler, yağlı tohumlar gibi sağlıklı bir diyette olması gereken yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Açlığa dayalı bir uygulama olduğu için yeterli sıvı tüketimi önemlidir ve bu yüzden bol su içilmelidir.
Fasting Diyeti Nasıl Zayıflatır
Fasting diyeti sayesinde aslında vücudunuzda kalori açığı meydana getirerek yağlarınızı yakmış oluyorsunuz. Nasıl mı oluyor? Glikoz vücudumuzda glikojen olarak depolanıyor ve bu glikojenler 8-12 saat arasındaki açlığınız esnasında tüketiliyor. Fakat sık sık yemek yiyenler sürekli glikojen depoladıkları için bu depo hiçbir zaman boşalmıyor ve doğal olarak vücut yağ yakmıyor. Çünkü sadece glikojen depolarını yakıyor. Fasting diyeti sayesinde aç kalan vücut glikojen rezervinde bir şey bulamayınca bu kez enerji ve yağ yakmaya başlıyor.

Aralıklı oruç diyeti olarak da bilinen bu uygulama sayesinde vücudunuza birçok anlamda olumlu etkiler sağlandığı saptanmıştır. Bunları; enflamasyonların azalması, hücrelerin stresle baş etme becerilerinin güçlenmesi, birtakım hastalıklara karşı korunma, kan şekeri düzeyinin korunması ve en önemlisi belirli süre aralığında kilo verilmesi şeklinde sıralayabiliriz.

8 saati diyetinin mantığı; 8 saat içerisinde vücudumuz için bu programa uygun şekilde beslendikten sonra 16 saat aç kalmaktır. Bu süreçte vücut kalori yakar ve kendisini onarır. Oruç tutmanın sağlıklı olarak olumlu getirileri olduğunu da düşünürsek 8 saat diyetinin de beraberinde bu olumlu sonuçları hayatımıza sunduğunu söyleyebiliriz.

Aralıklı oruç diyeti uygularken savaşçı yöntemi de izlenebilir. Şöyle ki; geceden dengeli, sağlıklı ve büyük porsiyon bir yemek yendikten sonra gündüzleri aç kalınabilir. Tabi bu arada vücudumuzun ihtiyacı olan yeterli ölçüde sıvı miktarını tüketmemiz gerekir. Zaten oruç tutmanın temelinde de sahur vakti vardır. Bu durumun uygunluğu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ancak gece bir şeyler yemenin uykuya ve uyku düzenine de etkisi olacağı için bu konuda mutlaka bir uzmana danışmanızda yarar var.

Eğer siz de uzman bir diyetisyenden destek almak isterseniz, doktorsitesi.com üzerinden online bir görüşme yapabilirsiniz. Aradığınız doktor, yalnızca bir tık uzağınızda.

Hiç yorum yok