Detaylı Ultrason Gerekli Midir? - kadinvsaglik.com

Detaylı Ultrason Gerekli Midir?

Detaylı ultrason, fetüsün fiziksel gelişiminde çok sayıda kusurun tespit edilmesini veya ortadan kaldırılmasını sağlayan çok önemli bir tetkiktir.

Bu, bebeğin iç organları dahil tüm fetal yapıların değerlendirildiği ve ölçüldüğü kapsamlı ve ayrıntılı bir görsel çalışmadır. 18-22. Gebelik haftaları arasında yapılır ve riskli gebelikler (ikizler veya üçüzler, preeklampsi, obezite, diyabet, yüksek tansiyon, vb.) gibi bazı özel durumlarda genellikle 15-18. Haftalar arasında gerçekleşir.

Detaylı Ultrasonda Analiz Edilenler

Bu çalışma çok eksiksizdir ve plasentanın değerlendirilmesinden bebeğin farklı organlarının incelenmesine kadar değişir:
Yüz: Nazal kemik, frontal, maksiller, çene kemiği, burun ve oküler yörüngelerin doğru oluşumu değerlendirilir. Yarık dudak ve damak gibi sorunlar tetkikin bu kısmında tespit edilebilir.
Boyun: Burada nukal kıvrım veya nukal yarı saydamlığın ölçümü gerçekleştirilir, bebeğin ense arkasında, normal ölçümlere sahip, örneğin Down sendromunu dışlayabilen bir boşluktur.
Baş: Olası hidrosefali tespit etmek için baş çevresi ve bipariyetal çap ölçülür.
Omurga: bebeğin omurganın düzgün bir şekilde oluştuğu ve spina bifida gibi gelişme sorunları göstermediği kontrol edilir.
Toraks: Aort doğru oluşumu ve akciğer boşluğu incelenir.
Kalp: Burada doğuştan kalp kusurlarının %70'i, bebeğin kalbindeki dört valfin çalışıp çalışmadığını ve kanı doğru bir şekilde pompaladığını kontrol ettikleri için göz ardı edilir.
Ekstremiteler: kemik yoğunluğu seviyelerinin de değerlendirildiği ekstremitelerin, özellikle de humerus ve femur kemiklerinin ölçümlerini yapılır. Kısa kemikler ya da clupfood gibi her türlü kemik deformitesi burada incelenir .
Karın: Uzman doktor, karın bölgesinde bulunan, karın duvarı, göbek kordonunun yerleştirme noktası, mide, safra kesesi, dalak, bağırsaklar, böbrekler ve mesane gibi her bir hayati organın oluşumunu ve düzgün çalışmasını gözden geçirecektir.
Plasenta, göbek kordonu ve amniyotik sıvının konumu: Bu 3 element, hamilelik sırasında bebeğin hayatta kalması için son derece önemlidir, herhangi birinde herhangi bir anormallik olması durumunda, bunları tespit ettikten sonra doktorunuz önleyici tedbirler alabilecektir.
Genital inceleme: Bu tetkik, bebeğin cinsiyetini tespit eder. Bu tetkik ile anne ve babalar bebeklerinin cinsiyetini öğrenme imkanına sahip olurlar.

Detaylı Ultrason Neden Yapılmalıdır?

Detaylı ultrasonun ana amacı, daha önce de belirttiğimiz gibi, gebeliğin sürekliliği ve fetüsün doğru gelişiminde bir sorun yaratabilecek herhangi bir anormalliği ölçmek, değerlendirmek ve dışlamaktır.
Bu, doktorunuzun tespit edilen sorunun ilerlemesini düzeltebilecek veya önleyebilecek seçenekleri değerlendirmesini sağlayacaktır. Öte yandan, detaylı ultrason aşağıdaki gibi başka faydalar da sağlar:

  • Daha yeterli doğum öncesi konsültasyon planı oluşturun.
  • Hamilelik sırasında bebeklerinin optimum gelişim durumunu bilmekte anne ve ailesi için iç rahatlatıcıdır.
  • Bebeğin Down sendromu gibi herhangi bir özel durumu olması durumunda aileleri psikolojik olarak hazırlar.
  • Doğumun planlanmasına izin verir, örneğin gereksiz bir sezaryen yerine doğal doğum seçerken daha fazla güvenlik sunar.
  • Bebeğin cinsiyetini öğrenmenizi sağlar.
Detaylı Ultrason Gerekli Midir

Detaylı Ultrason Ne Kadar Sürer?

Görüldüğü gibi, gözden geçirilmesi ve analiz edilmesi gereken birçok unsur vardır, ancak bir ultrason genellikle 45 dakika ila 1 saat arasında sürer. Bundan sonra anneye tetkikin sonuçları ile imzalanmış basılı bir rapor verilecektir.

Tetkikin Sınırları Nelerdir?

Ultrason yaparken, annenin obezitesi veya bebeğin pozisyonu gibi, tetkik ve teşhisi sınırlandırabilecek kısıtlamaların olduğunu belirtmek önemlidir.

Bu tetkikler genellikle 18 ila 23 hafta arasında tespit edilen YAPISAL anormalliklerin %60 ila %80’i nin tespitinde başarılıdır, ancak bu tetkikin kromozomal anormallikleri tespit edemeyeceğini ve daha sonradan çıkacak belirtileri tespit etmesi mümkün olmadığını belirtmek gerekir.

Dr. Rengin Türkgüler
Girişimsel Radyoloji Uzmanı

Hiç yorum yok