Varis Belirtileri Nelerdir? - kadinvsaglik.com

Varis Belirtileri Nelerdir?

Damarlardaki kapakçıklar düzgün çalışmadığında varisli damar semptomlarına neden olur. Bu, kanın kalbinize ulaşmak yerine damarlarda birikmesine neden olur. Daha fazla kan biriktikçe, damarlar şişer ve bükülür. Varisli damarlar genişlemiş, bükülmüş veya şişkin görünür ve en yaygın olarak bacaklarda görülür. Bu damarlar renksiz görünebilir ve etkilenen damarın etrafında şişlik veya ağrıya neden olabilir.

Varis insanların % 60'ını etkiler. Birçok insan varisli damarların görünür görünümünü sevmez, ancak diğerleri için bazı semptomlar ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Her iki durumda da, varisli damarlar, vücudunuzun kanı en uygun şekilde dolaştırabilmesi için tedavi gerektiren bir damar hastalığı belirtisidir.
Varis Belirtileri

Yaygın Varis Belirtileri

Ağır Bacaklar: Varisleriyle yaşayan insanlar sıklıkla semptomlardan birinin ağır bacaklar olduğunu ifade ederler. Ayak bileklerinde ağırlıklar varmış gibi bir histir.

Şişme: Bacaklarda, ayak bileklerinde veya ayaklarda şişme tipik bir damar hastalığı belirtisidir. Ayakkabılarınızın daha sıkı hisseder veya bacaklarınızın şiştiğini fark ederseniz, bir doktora başvurmalısınız.

Kaşıntı ve Yanma: Bazen, kuru cilt ile karıştırılır, ancak kaşıntı olan bölgeye dikkat edin. Görünür damarlarınızın yakınındaysa, damar hastalığına bağlı olabilir.

Bacaklar Yükseldiğinde Ağrı Giderme: Bacaklarınızdaki ağrı bacaklarınızı kaldırdığınızda azalmaya meyilli ise örneğin uyurken bacaklarınızı yastıklara doğru iterek yatmak istiyorsanız varis olabilirsiniz. Varisi önleme ipuçlarımıza göz atın veya damar hastalığının belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Varis Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Herkes varis gelişebilir, ancak varis olma riskinizi artıran bazı faktörler vardır.

Aşağıdaki durumlarda varisli damarlar geliştirme olasılığınız daha yüksektir:

Uzun süre ayakta durun veya oturun: Tüm gün oturduğunuz veya tüm gün ayakta durduğunuz bir işte bulunmak kan akışınızı olumsuz etkileyebilir. Hareket ve dinlenme sürelerini dengelemeniz önerilir.

Aşırı kilolu veya obez misiniz: Vücudunuzda fazladan ağırlığa sahip olmak damarlarınız üzerindeki baskıyı artırır. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirerek ve günde en az 30 dakika egzersiz yaparak riskinizi azaltabilirsiniz.

Ailede varis öyküsü var: Diğer aile üyelerinin varisleri varsa, bunların sizde de oluşma şansı daha yüksektir.

45 yaşın üzerindeyseniz: Yaşlandıkça damarlarınız zayıflar. Yaşlanma, varislerin ortaya çıkmasının yaygın bir nedenidir.

Hamileyseniz veya hamile kalıyorsanız: Hamileyken vücudunuz karnınızdaki bebeği desteklemek için birçok değişikliğe uğrar. Bu değişikliklerden biri, dolaşımınızdaki gereken kan hacmidir; bu ortaya çıkan örümcek damarlarında veya varislerde olumsuz rol oynayabilir.

Tedavi edilmezse, varis venöz ülserler, kan pıhtıları veya derin ven trombozu (DVT) gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu koşullar çok ağrılı hale gelebilir ve yaşam kalitenizi etkileyebilir, bu nedenle damar hastalığı için tedavi almak önemlidir.

Varis belirtilerini gördüğünüzde bu hastalığı dikkate almanız ve varis tedavi yöntemlerinden birine başvurarak tedavi olmanızda büyük yarar vardır.

Sağlıklı günler dileriz.

Dr. Rengin TÜRKGÜLER
Girişimsel Radyoloji Uzmanı

Kaynak: https://www.varistedavisi.com.tr/

Hiç yorum yok