Mevsimsel Adet Gecikmesi Ne Kadar Sürer? - kadinvsaglik.com

Mevsimsel Adet Gecikmesi Ne Kadar Sürer?

Mevsimsel Adet Gecikmesi
Mevsimsel Adet Gecikmesi

Mevsimsel adet gecikmesi, regli gören hemen hemen her kadının yaşadığı sorunlardan biridir. Her ay kadınların yaşadığı hormonal bir durum olarak kabul edilen adet kanaması, 21 ile 35 günleri arasında tekrarlanması normal sayılmaktadır. Her kadının regl dönem aralıkları birbirinden farklıdır. Normal döneminden önce gelmesi erken adet görme denirken, 35 günü geçmesine ise adet gecikmesi denmektedir.

Mevsimsel değişimler kadınlar için sancılı dönemlerden biridir. Mevsim değişimlerinde hormanlar devreye girmektedir. Üzüntü ve streste vücut nasıl tepki veriyorsa, çevresel değişimlerde de aynı tepkiyi vermektedir. Çevrede değişen ısı ve ışık miktarı vücut tarafından algılanır ve vücutta bazı kimyasal ve hormonal değişimlere neden olur. Kadın vücudu kendini bu değişimlere hazırlamaktadır.

Çevredeki değişimlerle başlayan bu etkileşim başta ruhsal durumu etkiler. Ruhsal durum başta olmak üzere hormonların etki ettiği her alan gibi adet döngüsü de bu değişimden etkilenir. Pek çok kadın mevsim değişimlerinde adet gecikmesini bu sebeplerden  yaşamaktadır. Bazen gecikmenin aksine erken gelme yada kanama miktarında azalma yada çoğalma olabilir.

Mevsimsel adet gecikmelerinin yanında özellikle kadınlarda hormon değişimi nedeni ile bağışıklık sistemi etkilenir. İdrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar, mantar gibi bir çok kadın hastalığı da bu dönemlerde artmaktadır.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Ne Kadar Sürer

Mevsimsel Adet Gecikmesi Ne Kadar Sürer?

Mevsimsel adet gecikmesi her kadında farklı şekilde gerçekleşebilir. Kimi kadın erken, kimi gecikmeli, kimi yoğun kanamalı, kimi ise kanamada azalma şeklinde olabilir. Böyle bir durumda net bir gün belirlemek doğru olmayabilir.

Adet Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Olur?

Normal şartlarda 21 ile 35 gün aralığında görülen adet kanaması normal sayılır. Normal dönemininde olmayarak geciken kanama eğer 35 günü geçmişse bu bariz belirgin bir durumdur. Bu gibi durumlarda bir kadın hastalıkları uzmanına gidilmesi gerekir. Gerekli görülürse tedavi başlanabilir.
Vücudun normal seyrinde çalışmaması kişiyi her yönden olumsuz etkilemektedir. Özellikle hormon dengesinin ve bağışıklık sisteminin korunması gerektiğinden bu konuya öncelikli olarak dikkat edilmelidir. Adet gecikmesi kişide fiziki ve ruhsal bir çok değişime neden olur.  Hormanal dengenin etkilenmesi dikkate alınmazsa vücutta bir çok olumsuzluğa neden olabilir.

Mevsim geçişlerinde bu tür gecikmeler yaşayan kişiler özellikle bu dönemde mutlaka kontrollerini düzenli yapmalıdır. Bunların yanında bol su içmeli, beslenmesine dikkat etmeli, uyku düzensizliği yaşamamalı, kahve ve çay tüketimini azaltmalı, kortizon seviyesini daha alt seviyelerde tutmaya özen göstermelidir. Kortizon seviyesini düşürmek için ise aromatik yağlardan yararlanılabilir. Güzel kokulu yağlarla masaj yapılabilir, bir bardak su içerisine hoş kokulu yağlar damlatılarak havaya bu kokuların karışması sağlayabilirler. Hoş kokular fiziki ve ruhsal yatışmayı sağlamaktadır.

Hormon dengesindeki bozulma dikkate alınmazsa öncelikle bağışıklık sisteminin düşmesine ve bir çok hastalığa neden olur. İlerleyen hormon dengesizlikleri ise kilo almaya, kıllanmaya, böbrek sorunlarına, karaciğer bozulmasına, kadın hastalıklarından kist ve bir çoğuna, psikolojik dengesizlikler başta olmak üzere bir çok hastalık ve sorunun başlamasına neden olur. Bu nedenle mevsim değişimlerinde yaşanılan adet gecikmelerine özen gösterilmelidir.

Hiç yorum yok