Gelin Nişan Bohçasına Neler Konur? - kadinvsaglik.com

Gelin Nişan Bohçasına Neler Konur?

Gelin Nişan Bohçasına Neler Konur

Nişan Bohçası

Evliliğe giden en büyük adımlardan biri de nişan törenidir. İki insan yuva kurabilmek için önce aileden istenir söz kesilir. İki kişinin birbirine verdiği sözden sonraki adım ise nişan törenidir. Nişan evlenecek olan çiftin artık evlilik yoluna girdiği anlamına gelen bizler için çok önemli geleneksel bir törendir.
Gelin ve damadın aileleri nişanlanacak olan çifte hediyeler alır, bohçalar hazırlar. Geleneklerimize göre gelin nişan bohçası çok önemlidir. Layığıyla hazırlamaya, gerekenleri en güzeliyle koymaya dikkat edilir. Erkek tarafının özellikle geline getirdikleri nişan bohçası, gelen giden tarafından görülür ve bu erkek tarafının bir nevi gelinlerine verdiği değeri ve önemi yansıtır.
Nişan bohçası hazırlarken bazı eşyaların alışverişine gelinle birlikte çıkılır. Genel olarak gelinin beğendiği eşyalar alınmaya gayret edilir. Nişan bohçası hazırlıkları bittiğinde alınan malzemeler, kız evine götürülürken çok özenle hazırlanır. Eşyalar tek tek boğçalanır. Boğçalar ise beyaz renkte, kare şeklinde saten yada ipek kumaşlardan, dantel yada iğne oyaları ile işlenmiş olur. Her bir boğça göz nuru, el emeği, ince işçiliği olan çok değerli parçalardır.

Nişan Bohçasına Neler Konur?

Nişan bohçası hazırlanırken her aile maddi gücü doğrultusunda eşyalar alır. Alabildiğinin en güzelini en değerlisini almaya ve gelinine vermeye gayret eder. Genelde gelin nişan bohçasına konan şeyler şu şekildedir.
  • Nişan elbisesi harici bir takım kıyafet
  • Ayakkabı, terlik
  • Çorap, patik
  • Gecelik, sabahlık takımı
  • İç çamaşırı setleri
  • Makyaj malzemeleri, ayna, parfüm seti
  • İğne oyalı tülbentler, kız kapalı ise başörtü
  • Bornoz takımı, işlemeli el havluları, banyo lifleri
  • El işçiliği olan seccade, tespih
Genelde nişan bohçası alışverişine gelin ve damat aileleri ile giderler. Kızın ve damadın beğendiği kıyafetler ve eşyalar alınır. Her insanın zevki birbirinden farklı olduğu için kullanacak olan kişinin tercihleri doğrultusunda alışveriş yapmak çok daha doğrudur. Bazı gelinler çok süslü şeyleri tercih ederken bazı gelinler ise en sadesini almak ve kullanmak ister.
Her kadın yaşam içerisinde gördüklerince gelin nişan bohçasını hazırlar. Kayınvalidenin tercihine, bulundukları yöreye, gelenek ve göreneklere göre  konulacak şeyler değişiklik gösterebilir, eklemeler yada eksiltmeler yapılabilir. Bazı kayınvalideler ise evladına her şeyin en güzelini yapabilmek için çok heveslenir. Bunun için seneler evvelinden hazırlıklara başlar. İğne oyaları, dantellerle süslü bohçalar yapılır.
Geline nişan bohçası hazırlanırken genelde erkek tarafı kıza, kız tarafı da erkek tarafına hazırlar. Erkek tarafının hazırladığı bohça genelde  daha gösterişlidir. Kız tarafı da erkeğe gömlek, pantolon, ayakkabı, terlik, iç çamaşırı, havlu, mendil, pijama takımı, seccade, tespih gibi malzemeler koyar. Bazı yörelerde, gelenek ve göreneklerde kızın ailesi / damadın ailesine, damadın ailesi / kızın ailesine de bohça hazırlamaktadır. Bu bohçalarda erkeklerde babaya, abiye, kardeşlere, dedeye gibi aile bireylerine bir gömlek, çorap, terlik gibi malzemeler ailenin bütçesi ölçüsünde konur. Anne, abla, kız kardeş, anneanne, babaanne, gibi aile üyelerine ise çorap, patik, terlik, gömlek, kumaş, iç çamaşırı gibi eşyalar konulur. Bazı yöreler bunu çok abartılı yaparken, bazıları daha sade tutabilir.

Nişan Bohçası Nasıl Götürülür?

Gelin nişan bohçası ailenin gelinlerine verdiği değeri yansıttığı için kaliteli ve güzel olmalıdır. Nişan bohçalarına konacak olan her eşya tek tek boğçalanır. Kız evine götürülürken bohçaların çokluğuna, ailenin maddi durumuna, gelin isteğine göre farklı şekilde götürülür.
  • Bohçalar halinde
  • Boy boy nişan sandıkları ile
  • Valiz yada boy boy kutulara konur 
Gelin nişan bohçasının bir yada daha fazlasının üzerine altın ve nazar boncuğu takılarak süslenir. Nişan bohçası götürülürken yanında genelde baklava tepsisi, çikolata, çiçek alınır ve o şekilde götürülür. İki aile arasında bir gün belirlenir ve aileler her türlü hazırlığı yaparak o günü bir düğün havasında geçirir.
Nişan bohçası götürmek ve yapmak bizlerin çok eskilerden beri gelen en güzel adetlerinden biridir. Şimdilerde çok gereksiz, maddi açıdan külfet gibi gören kişiler olsa da hala çoğu aile tarafından yapılmaya devam etmektedir. Bu tür gelenekler yıllar sonra kişilere güzel bir anı olarak kalan
çok değerli adetlerdendir. Her şey maddiyat değildir. İnsanlar bütçelerinin elverdiği kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışır. Nişan bohçası hazırlamak ve götürmek ailenin yeni üyesi olacak olan gelinlerine ne kadar önem verdiğini göstermekte, gelinlerini, gelinin ailesini yani karşı tarafı onurlandırarak mutlu etmektedir.

Hiç yorum yok