Varis Nedir? Tedavi Edilebilir mi? - kadinvsaglik.com

Varis Nedir? Tedavi Edilebilir mi?

Varis Nedir?

Varisli damarlar veya varisli damarlar olarak da bilinen kronik venöz yetmezlik, yüzeysel damarların duvarlarında ve kapaklarında sıklıkla kalıtsal olan zayıflıktan dolayı anormal bir kan birikimine bağlı şişmiş damarlardır. Bu, damarların şişmesine ve genişlemesine neden olur, böylece kişi uzun süre hareketsiz kaldığında kan kolayca bacakta ve dokularda birikir.

Damar dilate edildiğinde işlevini yerine getirmez. Bacaklardaki toplardamarlar kanın kalbe geri dönmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da kan akışının yerçekimine karşı gitmesi gerektiği anlamına geliyor. Toplardamarların içinde bu kan akışının ayağa geri dönmesini önleyen ve yükselişi kolaylaştıran valfler bulunur. Bununla birlikte, eğer damar dilate edilirse, valfler işlevlerine devam edemez ve akış tersine çevrilir, bu da genişlemenin artmasına neden olur ve ödem, bacağın şişmesi veya daha ileri aşamalarda, ülser veya flebit gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu patoloji kadınlarda daha sık görülür.

Varisin nedenleri

Varisli damarların ortaya çıkmasının ana nedenleri arasında üç temel unsur vardır. İlk etapta ve varisli damarların oluşmasının nedeni; konjenital olarak kusurlu valflerdir . Valfler kanın kalbe doğru ilerlemesinden sorumludur. Bu nedenle düzgün çalışmazsa kan damarda şişmeye neden olur. Tromboflebit aynı etkiye neden olur. Bu durumda, kan pıhtıları dolaşımı engeller. Bu durum, örneğin uzun süreli yatak istirahatinden sonra ortaya çıkabilir. Varisli damarların ortaya çıkmasının üçüncü en olası nedeni hamileliktir. Neyse ki, gebelik döneminde ortaya çıkan varisli damarlar küçüktür ve doğumdan iki ila üç hafta sonra kaybolma eğilimindedir.
Varis belirtileri

Varis belirtileri

En yaygın klinik belirtiler şunlardır:
  • Bacakların ağırlığı
  • Varisli damar görünümü
  • Ödem
  • Şişlik
  • Ağrı
  • Kramplar
  • Uyuşma hissi
  • Hastalığın daha gelişmiş fazlarda venöz ülser, dermatit hardal sarısı (cildin koyulaşması), ya da varis kanaması görünebilir.

Alınacak önlemler

Varis oluştuktan sonra tedavi edilmesine kadar geçen süre içinde ilerlemeyi yavaşlatmak ve semptomları hafifletmek işe yarayabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzının, egzersizin, fazla kilolu olmamanın ve fiziksel hareketsizlikten kaçınmanın, varisin ilerlemesini önleme yönünde çok faydalı olduğu ifade edilmektedir.

Varis türleri

Varis hastalığını sınıflandırmanın farklı yolları vardır.

Yüzeysel varisli damarlar: en yaygın tip. Telenjiektaziler veya örümcek damarları olarak bilinen küçük boyutlu varislerdir. Bu tür varisler çok görünür, Tipik olarak endişeye neden olan varisli damarlardır. “Bu tür varisli damarlar daha büyük bir patolojik öneme sahip olma eğiliminde değildir ve çoğunlukla estetik bir sorun olarak kabul edilir. Genellikle cilt koyulaşmasında veya döküntülerde, ülserasyonlarda veya flebitte sorunlara neden olmaz.
Varisli damarlar (iç varis) : Farklı derecelerde genişleme gösterebilir varisli damarlardır. Dilate damarlar dokuların arasında olabileceği gibi cilt yüzeyinden de görülebildiği olur. 
 

Varis muayenesi

Varis muayenesi bacak toplar damar sisteminden kaynaklanan bu hastalığın sadece gözle muayenesinden ibaret değildir. Mutlak surette ayakta renkli doppler ultrason yapılması gerekir. Varis hastalığı bir damar hastalığı olduğundan varisli damarlar ancak doppler ultrason ile gözlemlenebilir. Dışarıdan bakıldığında görülebilecek şey sadece varisin yarattı tahribat veya şekil değişikliğidir. Doppler ultrason dışarıda görülen bu tahribatın ve şekil değişikliğinin sebebinin tespitini sağlar. Bu nedenle varis muayenesini radyoloji uzmanları renkli doppler ultrason eşliğinde yaparlar 

Varis Tedavi Edilebilir mi?

Varis tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi geçmişte kalp damar cerrahları tarafından cerrahi müdahale ile yapılmaktaydı. Bu tedavi sırasında bacakta yapılan kesiler ve damar çıkarma işlemleri dolayısıyla hastalar uzun iyileşme sürelerinde evlerinde bekleme zorunda kalıyorlardı. Ancak gelişen teknoloji sayesinde ortaya çıkan ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri sayesinde varis artık ameliyatsız olarak girişimsel radyoloji uzmanları tarafından tedavi edilebilen bir hastalığa dönüşmüştür. 

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri skleroterapi, köpük skleroterapi ve lazerle varis tedavisi olarak sayılabilir. Bu tedavi yöntemlerinin her biri bacak toplardamarlarından bozulanlarının kapatılması ilkesine dayanır. Bu tedavi yöntemi sırasında hasta yapılan lokal anesteziklerin etkisi ile ağrı duymazlar.

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri ile tedavi olan hastalar tedavi oldukları gün evlerine yürüyerek dönerler ve yaşamlarında aksama olmaz.

Sağlıklı günler dileriz.

Girişimsel Radyoloji Uzmanı
Dr. Rengin Türkgüler

Hiç yorum yok