Genital Siğil ve Korunma - kadinvsaglik.com

Genital Siğil ve Korunma

Genital siğile HPV (Human Papilloma Virüs) adı verilen bir virüs yol açar. HPV dış ortama karşı dayanıklıdır. Bu nedenle virüsün kişiler arasında bulaşması kolay olur. Bulaşma daha sık cinsel yolladır. Cildimizde bulunan küçük çatlak ve zedelenmeler virüsün giriş kapısını oluşturur.

Genital bölgede kaşıntı, karnabahar şeklinde kabarık lezyonların olması önemli siğil bulgularıdır. Genital siğiller farklı sayı ve boyutta görülebilir. Genellikle küme oluşturma eğilimindedirler. Lezyonlar kaşıntı yanında kanama ve ağrıya sebep olabilir.

Cinsel ilişki virüs bulaşmasında önemli bir nedendir. Ancak bunun dışında ortak iç çamaşırı, havlu kullanmak, traş bıçaklarının ortak kullanımı, ağda malzemeleri, temiz olmayan tuvaletler virüsün diğer bulaşma yollarını oluşturur. İlişki sırasında prezervatif kullanmak kısmen koruma sağlar. Ancak prezervatif ile %100 koruma mümkün değildir.

HPV virüsü bulaştıktan sonra aylarca lezyon oluşturmadan sessiz kalabilir. Vücut direncinin düşmesi, stres ve benzeri durumlar lezyonların ortaya çıkmasına yol açar. Lezyonlar bulaş sonrası genellikle 1 ay – 12 ay içinde görülebilir.
genital siğil ve korunma
Genital siğil tedavisi ilaç, krem, jel gibi medikal yöntemler yanında cerrahi olarak lezyonun çıkarılması, lezyonun yakılması ve dondurulması şeklinde yapılır. Bu tedavi çeşitlerinden hangisi ya da hangilerinin yapılacağı lezyonların sayı, boyut, yerleşim ve yaygınlığına göre değişir. Ancak tüm bu tedavi ve yöntemler ile lezyon ortadan kaldırılsa dahi HPV hücre içinde gizli olarak kalıp uzun yıllar şikayet oluşturmayabilir. Görsel olarak görünen lezyonu olmayan kişilerin virüsü bulaştırma olasılıkları diğerlerine göre daha azdır.

Genital siğil lezyonlarının kaynağı olan HPV virüsüne karşı geliştirilmiş aşılar vardır. Bu aşılar bazı HPV tiplerine karşı koruyuculuk sağlar. HPV aşıları mevcut lezyonların tedavisinde kullanılmaz.

Genital siğil %90 oranında HPV tip 6 ve 11 tarafından olur. Bu virüs tipleri genital bölgede kondiloma aküminata denen cilt lezyonlarına yol açar. HPV tip 16 ve 18 ise rahim ağzı kanseri için risk oluşturmaktadır. Günümüzde 3 tip HPV aşısı uygulanmaktadır. Bu HPV aşıları tip 16 ve 18 için koruyucudur. Bu aşılardan biri tip 6 ve 1, diğeri ise bazı HPV tiplerine karşı da koruyucudur.

HPV aşıları 6 ayda bir 3 doz şeklinde yapılır. 9-14 yaş aralığında bulunan kız ve erkek çocuklarda 2 dozluk aşı programı mevcuttur. HPV aşıları 9-26 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde belirlenmiş aşı programlarına göre yapılır.

Hiç yorum yok