Süt Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Nasıl Alınır? - kadinvsaglik.com

Süt Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Nasıl Alınır?

Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası yeni bebek sahibi olan ailelere devlet tarafından ihtiyaçlarını karşılamak üzere verilen bir ödenektir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bu para yeni doğum yapmış sigortalı kadına yada eşi sigortalı olmayan yeni bebek sahibi olan erkeğe verilmektedir. Bu paranın veriliş amacı, bebeğin sağlık ve bakım ihtiyaçlarını gidermekte aileye destek olmaktadır. Süt parası alma hakkına sahip olabilmek için ise bazı şartlara uygun olmak gerekmektedir.İstenen şartlara uygun olan kişiler yeni doğan bebekleri için bu ödenekten yararlanabilirler. Süt parası nasıl alınır sizler için açıkladık.
Süt Parası Almak İçin Gerekli Şartlar

Süt Parası Ne Kadardır?

Süt parası ödeneği 2020 yılı için 202 tl olarak belirlenmiştir.  Gerekli şartlara uygun olan yeni bebek sahibi olan ailelere bir sefere mahsus olmak üzere ödenmektedir. Halk arasında her ay ödeniyor gibi bilinse de yanlış bir bilgidir. Süt parası tek sefer olmak üzere ödenir.

Süt Parası Alma Süresi Ne Kadardır?

Süt parası alabilmek için doğumdan sonraki 5 yıl içerisinde başvuru yapmak gerekmektedir. Bir kez aileye verilen bu para için tek seferlik başvuru hakkı bulunmaktadır. Bir kez süt parası alan bir kişi bir daha bu parayı almak için başvuruda bulunamaz.

Süt Parası Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Süt parası ile doğum parası birbiri ile karıştırılan iki ödenektir. Doğum parası ödeneğinden her doğum yapan kadın yararlanmaktadır. Doğum parası alabilmek için hiç bir şart aranmamaktadır. Oysa ki 
yeni bebek sahibi olan ailelerin süt parası alabilmek için bazı şartlara uygun olması gerekir. Her isteyen maalesef süt parası ödeneğinden yararlanamıyor. Süt parası almak için gereken şartlar erkekler ve kadınlar için şu şekildedir;

Sigortalı Çalışan Kadınlar İçin Şartlar Nelerdir?

  • Sigortalı bir iş yerinde çalışıyor olmak
  • Yeni doğum yapmış olması
  • Doğum yapmadan önce en az 120 gün sigorta primlerinin kesintisiz ödenmiş olması

Sigortalı Erkekler İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 

  • Eşinin yeni doğum yapmış olması
  • Sigortalı bir işte çalışıyor olmak
  • Bebek doğmadan önce en az sigorta primlerinin 120 gün kesintisiz ödenmesi
  • Eşinin çalışmıyor olması gerekmektedir. 

İşten Çıkmış Olan Kişiler Süt Parasından Yararlanabilir mi?

İşten çıkmış yada çıkarılmış olan kişilerin bu paradan yararlanabilmeleri için de bazı şartlara uygun olması istenmektedir. Doğumdan önce işten çıkmış yada çıkarılmış olan kişilerin bu parayı alabilmesi için gerekli şartlar şu şekildedir;
  • Kişi işten çıktığı tarihten sonraki 300 gün içerisinde bebek sahibi olduysa
  • Doğumdan önceki 15 ay içerisinde en az 120 gün kesintisiz sigorta primi yapmışsa süt parası alma hakkına sahip olur.

Süt Parası Alabilmek İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

Süt parası alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılmaktadır. Sigortalı kadın doğum yaptığında bilgiler otomatik olarak sisteme düşmektedir. Eğer sistemde gözükmüyorsa bulundukları ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl merkezine gerekli evrakları götürerek başvurularını yapabilirler.
Erkekler için ise gene Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmaları yeterlidir. Fakat eşi ile resmi nikahlı olması gerekir. Resmi nikahı olmayan erkekler süt parası ödeneğinden yararlanamazlar. Ancak doğumdan hemen önce bile resmi nikahın kıyılmış olması halinde bu ödenekten yararlanabilirler.
Süt parası alabilmek için E-Devlet üzerinden de başvuru yapabilirsiniz. E- Devletten başvuru yapabilmek için PTT'den bir şifre almanız gerekmektedir. E- Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıp Sosyal Güvenlik Ödemeleri menüsünden işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Süt parası başvurunuzu gene E-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. E-Devlet resmi sitesine şifreniz ile giriş yaptıktan sonra şahıs ödemeleri sorgulama menüsünden, sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İşlemlerini doğru bir şekilde yapan kişiler süt parası almaya hak kazanırlar.

Hiç yorum yok