Ağlayan Bebeğinizi Nasıl Sakinleştirirsiniz? - kadinvsaglik.com

Ağlayan Bebeğinizi Nasıl Sakinleştirirsiniz?

Bebekler çok farklı nedenlerle ağlayabilir. Bebeğiniz ile vakit geçirdikçe onun neden aldığını ve hangi yöntem ile daha kolay sakinleştireceğinizi anlamaya başlarsınız. Bebekler sıklıkla açlık, altını kirletme, gaz, yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle ağlar. Gerçekten bazen bebeği beslemek gazını almak bezini değiştirmek gibi uygulamalarla bebeğinizin ağlamasını dindirmek kolaydır. Ama bazen de bebeğinizi ağlamasını dindirmek oldukça zor olabilir. Ne yaparsanız yapın sakinleştirmekte zorlanabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin en azında ateşli veya hasta olup olmadığını gerçekten kontrol edin. Eğer bebeğiniz hasta değilse ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için şunları yapabilirsiniz;
ağlayan bebeğinizi nasıl sakinleştirirsiniz
1-Kucağa Alın: Bebekler her zaman kucağa alınma veya anne babasının gövdesine yakın durmayı sever. Kucağa alınmak bebeklerin kendilerini güvende hissetmesini sağlar. Ağlamasını yatıştırır. Anne bebek bağlanmasını güçlendirir. Çevrenizden kucağına alışacağını söyleyenler olabilir. Ama yapılan pek çok çalışma bebeklerin dokunma ve kucaklanmaya hem fizyolojik hem psikolojik olarak olumlu cevaplar verdiğini göstermiştir. Özellikle ilk aylarda bebekler kendilerinin ayrı bir birey olduğunu bilemedikleri için anne kucağında kendilerini mutlu ve güven de hissederler. O nedenle çevrenin baskısına kapılmadan bebeğinizi istediğiniz kadar kucaklamanız en iyisidir.

2- Kundak Yapın: Bebeklerin pek çoğu kundak yapılmaktan hoşlanır. Çünkü anne karnındaki gibi bir güven hissi verir. Gerçekten bebeklerin kundak yapılması daha az ağlamasını sağlar. Uykuya geçişini ve sakinleşmesini kolaylaştırır. Kundak yaparken ince bir battaniye kullanmanız yeterlidir. Bebeğinizi çok sıkı sarmayın. Çünkü bütün vücudu saran sıkı kundak bebeklerde kalça çıkıklığına neden olabilir. Ayrıca fazla ısınmasına neden olur. Bu nedenle en iyisi yarım kundak yapmaktır.

3-Beyaz Gürültü Yapın: Sabit bir gürültü (beyaz gürültü) fön sesi, elektrik süpürgesi sesi vb bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilir. Ayrıca bazı değişik doğa sesleri anne karnındaki sesleri taklit eden sesler, bazı müzikler bebeklerin sakinleşmesini sağlayabilir. Bu sesleri ağlayan bebeğinizi rahatlatmak için kullanabilirsiniz.

4-Sallama: Sallanan bir sandalyede bebeğiniz ile birlikte hafifçe sallanmak hem anneler hem de bebeklerin çok hoşuna giden bir ritüeldir. Gerçekten bebeğiniz huzursuz iken onu kucakta, pusette veya salıncakta hafifçe sallamak bebeğinizi sakinleştirebilir. Ama hiçbir zaman hızlı sarsıcı şekilde sallanma tavsiye edilmez. Bazen de bebekler için ev içinde kullanılan elektrikli ev tipi salıncak veya ana kucakları kullanabilirsiniz. Ama bunların bağımlılık haline gelmemesi için dikkat edin.

5-Masaj Yapın: Masaj her zaman bebekleri sakinleştirmenin en iyi yoludur. Masaj gazını azaltır, sindirimini kolay yapmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli masaj bebeklerin ağlama ataklarını azaltır. Bebeğinizin karnına, göğüs kafesine, bacakları ve kollarına ayak tabanı ve avuç içerine masaj yapmanız bebeğinizi rahatlatabilir.

6-Dışarı Çıkın: Bebeğinizi sakinleştirmek için ortam değiştirmek çok etkili olabilir. Bazen kucağınızda bazen bebek arabasında dışarı çıkarak bebeğiniz ile dolaşmak onun sakinleşmesine yardımcı olur. Hatta otomobil ile dolaşmak da bebeğinizi sakinleştirebilir.

7-Banyo Yaptırın: Bazı bebekler banyo ile sakinleşebilir. Sıklıkla çoğu bebek banyo sonrası uykuya kolay geçer ve daha uzun uyuyabilir. Bebeğinizi banyo ile sakinleşiyorsa ılık bir su ile duş aldırmak iyidir. Nadiren bazen banyo ile uyarılan bebekler olabileceğini unutmayın. Eğer bebeğiniz fayda görüyorsa sakinleştirme için banyo yaptırın.

8-Şarkı Söyleyin: Bebekler ne söylediğinize bakmadan söylenen bazı şarkılar ile sakinleşebilir. Bu nedenle bazı şarkılar veya ninnileri bebeğinize söyleyerek onu sakinleştirebilirsiniz.

9-Emzirin: Aslında bebekleri sakinleştirmenin en kolay yolu emmektir. Emmek bebekler için içgüdüsel bir dürtüdür. Bebekler pek çok ihtiyaçlarını emerek yapmaya çalışır. Açlık susuzluk uyuma isteği ağrı acı gaz sancısı yorgunluk vb her durumda emmek rahatlamasını sağlar. Bu nedenle bebeğinizi sakinleştirmek için emzirmeniz bazen de doktorunuzun önerisi ile emzik kullanmanız faydalı olabilir.

Sonuçta bebekler ağlar ve bazı bebekler belki biraz daha çok ağlayabilir. Bu sizin yaptığınız bir hata nedeniyle değildir. Bazen çevrenizde daha az ağlayan bebekler olabilir. Bu sizde olumsuz duygular veya karşılaştırma yapmanıza neden olabilir. Ama bütün bebekler birbirinden faklıdır unutmayın. Sabırlı olup sadece bebeğinizi tanımaya çalışmanız yeterli olur. Çünkü bebeğinizin ağlamaların kesinlikle son bulacaktır.

Uzm. Dr. Yelda Mumcu
Çocuk Doktoru

Hiç yorum yok