Mi̇yomlar Üreme Çağındaki Kadınların Kabusu Olmaktan Çıkıyor - kadinvsaglik.com

Mi̇yomlar Üreme Çağındaki Kadınların Kabusu Olmaktan Çıkıyor

Kadınlarda üreme çağının iyi huylu tümörü olan miyomlar yarattığı şikayetler ve olumsuz sonuçlar açısından sık karşılaşılan problemlerdir. En sık olarak adet uzamaları ve ara kanamalar şekilde kanama düzensizlikleri, idrar sıkışması ve kabızlık gibi bası bulguları, tümör besleyici damarlardan kanlanmasının azalmasına bağlı dejenerasyon yada çürüme ağrıları ile karşımıza çıkar. Rahim duvarındaki varlığı erken doğum ve düşüklere sebep olabildiği gibi tüp bebek tedavilerinde embryonun tutunmasını olumsuz etkilemektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Üreme Tıbbı Uzmanı olan Prof. Dr. Önder Koç kadın hastalıklarında miyomların erken tanı ve kapalı miyom cerrahisi ile artık problem olmaktan çıkmakta olduğunu bildirdi. Miyom cerrahisi son 10 yıla kadar açık cerrahi kesiler ile gerçekleştirmekteydi. Daha sonra ameliyatsız tedavi olarak öne sürülen embolizasyon yöntemleri rahim duvarına ve yumurtalık rezervine olumsuz etkileri nedeniyle daha az tercih edilir hale geldi. Son 10 yılda rahim koruyucu olarak gerçekleştirilen laparoskopik miyom cerrahileri ise hızla yaygınlaştı.
mi̇yomlar üreme çağındaki kadınların kabusu olmaktan çıkıyor

Kimlere Miyom Cerrahisi Önerilir?

Kadınlarda görülen tüm miyomlara cerrahi önerilmemektedir. Buna karşın şikayet ve problem yaratan miyomların cerrahisi gündeme gelir. Miyom hiçbir şikayet yaratmada son 3-6 arasında hızlı büyüme göstermişse kapalı miyom ameliyatı şansını kaçırmamak için ameliyat edilebilir. Aksi halde belli büyüklük ve sayıdan sonra açık ameliyat önerilmek zorunda kalınacaktır.

Miyom Ameliyatında Rahim Alınması Gerekli Midir?

Miyom ameliyatlarının çoğunluğunda rahmin alınmasına gerek yoktur. Üreme çağındaki kadında rahmin miyom nedeniyle alınması hiç bir zaman ilk seçenek olamaz. Kapalı miyom cerrahi ile geliştirilen teknikler ile miyom cerrahileri daha az kanamalı cerrahiler halini almıştır. Ameliyat öncesi planlama rahim koruyucu cerrahi için büyük önem taşır. Gerek ultrason gerekse de MR görüntüleme ile ameliyatta alınacak miyom sayı, konum ve büyüklükleri işaretlenir. Bu şekilde cerrahi daha güvenli hale getirilir.

Miyom Ameliyatları Sonrası Doğal Gebelik Olur Mu?

Doğal gebelik süreci için sağlıklı bir yumurta, kaliteli bir sperm değeri ve sağlıklı bir rahim gerekir. Miyom ameliyatında sadece rahmin korunması yeterli olmaz. Rahim içinde embryonun tutunacağı rahim içi astar dokusunun ameliyatta korunması büyük önem taşır. Kapalı yapılan ameliyatlarda kamera eşliğinde gerçekleştirilen cerrahide görüntü 20 kat büyütmeli kameralarla sağlanır ve organ koruyuculuğu için çok hassastır. Kapalı ameliyatların açık ameliyatlara göre karın içinde yapışıklık yapmaması gibi avantajlar üreme sağlığına büyük katkı sağlar. Tüp ile yumurtalık ilişkisi bozulmadığı için gebe kalma daha kolay gerçekleşir.

Rahim İçi Miyom Neden Olur?

Miyomlar da genetik potansiyel vardır. Rahim içi düz kas hücresi kökenli tümörün hastanın anne ve kız kardeşlerinde sıklıkla görüldüğüne tanık oluruz. Miyom nedeniyle annelerinde sıklıklar rahim kaybı yaşamış hastalar sıklıkla karşımıza çıkar. Rahim içi her miyom birbirinden ayrı tek hücre kaynaklıdır. Bulunduğu konuma göre rahim iç duvarına yakınsa Submüköz, rahim duvarında ise İntramural ve rahim dış duvarına yakınsa subseröz adını alır.

Miyom Belirtileri Nasıl Olur?
Halk arasında en sık bilinen miyom belirtileri Adet Kanamalarının ve ara kanamalarının artışıdır. Bası bulguları olan sık idrara çıkma ve kabızlıkta sık görülen ama çoğunlukla atlanabilen bulgulardır. Miyomun aşırı büyümesine bağlı çürüme yada beslenme ağrıları sıklıkla kasık ağrıları olarak kendini gösterir.

Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Miyom ameliyatı süresi ameliyatın açık yada kapalı yapılmasına, miyomların sayı ve büyüklüklerine göre farklı sürelerde tamamlanır. Kapalı miyom ameliyatı eskiden gerek deneyim eksikliği, gerekse de cerrahi ekipmanlara bağlı olarak uzun sürmekteydi. Günümüzde cerrahi deneyimin ve cihazların gelişmesi ile ameliyat süreleri ciddi oranda kısalmıştır.

Miyomların İlaçla Tedavisi Mümkün Müdür?

Miyomlar iyi huylu düz kas tümörleridir ve östrojen bağımlıdır. Vücutta östrojen hormonunu azaltan bazı ilaçlar miyomun büzülmesine yol açabilir. Buna karşın östrojenin azalmasına bağlı menapozla semptomlar önemli yan etkileridir. İlaç bırakıldıktan sonra miyomun büyümesi devam eder. Bu ilaçlar miyomun rahimden cerrahi olarak ayrılmasını zorlaştırabilir. Menapoz sonrası dönemde östrojensizliğe bağlı miyom da bir miktar küçülme olabilir.

Miyomların Gebelikte Sorun Yaratma Riski Var Mıdır?

Miyomlar yerleşimine, büyüklüğüne, büyüme yönüne ve gebelikte büyüme potansiyeline göre sorun yaratabilir yada sessiz kalabilir. Büyüyen bir miyom bebeğe yada eşine bası yapıp düşüğü tetikleyebilir yada irileşen miyomun beslenmesi bozularak şiddetli kasık ağrılarına yol açabilir.

Sezaryan Sırasında Miyom Çıkarılır Mı?

Sezaryen sırasında miyomun çıkarılması önerilmez. Gömülü miyomların çıkarılması sırasında yoğun bir kanamayla karşılaşılabilir. Nadiren saplı miyomlar yada yüzeye yakın miyomlar sezaryen sırasında çıkarılabilir. Rahim dokusu gebelikte çok kanlanan bir dokudur. Sezaryana ek olarak jinekolojik ameliyat eklenmek istenmez. Annenin bir an önce bebeğinin yanına emzirme gitmesi önerilir. Bazı miyomların gebelik sonrası küçüldüğü görülür.

Tekrarlayan Miyom Ameliyatlarını Sebebi Nedir?

Halk arasında dişi miyom olarak adlandırılan bizim çoklu miyom olarak adlandırdığımız miyom yapılarında miyomların tamamının temizlenmesi mümkün olmaz. Büyük miyomlar temizlenirken küçükler kalır. Küçük miyomlar zaman içerisinde büyüyerek tekrar ameliyat gerektirebilir . Biz muayenede bu tip miyomlara patates çuvalı görüntüsü veren miyomlar olarak adlandırırız. Miyomun tekrarlama sürecinde hasta yaşı ve östrojen düzeyi de büyük önem taşır. İleri yaştaki kadınlarda miyom tekrarı daha az görülür.

Miyom Cerrahisinde Kapalı Miyom Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Kapalı miyom ameliyatı hasta için büyük bir konfordur. Buna karşın uygulanma sınırları vardır. Sayı olarak 3 yada 4, büyüklük olarakta 13-14 cm dünyada kabul görmüş kapalı Miyom ameliyatı sınırlarıdır.

Hiç yorum yok