Lipödem Ve Tedavisi - kadinvsaglik.com

Lipödem Ve Tedavisi

Li̇pödem Nedi̇r?

Etrafınızda sık gördüğünüz ince belli ama tüm kilosu bacaklarında biriken kadınlar vardır. Ne kadar spor ve diyet yapsalar da bel ve yüz bölgesi incelir ancak kalça, bacaklar ve baldır bölgesi hep kalın kalır. “Lipödem” tam da bu kadınları tarif eden bir durumdur. Doç.Dr.Tarık Çavuşoğlu, bizlere lipödem ve tedavileri hakkında bilgiler verecek.

Lipödem, vücudun alt kısmında aşırı yağ birikmesine neden olan bir durumdur. Lipödem çoğunlukla kalça, uyluk ve alt bacağı içerir. Üst kollar da etkilenebilir. Lipödem elleri veya ayakları etkilemez.

Lipödem kadınların% 11'ini etkileyebilir. Lipödemde yağ, cildin altında, genellikle kalçalarda ve bacaklarda düzensiz bir şekilde dağılmıştır. İlk başlarda estetik bir sorun gibi görünse de, sonraları bacaklarda ağrı ve diğer sorunlara neden olabilir. Lipedema her zaman obezite veya lenfödem ile karıştırılabilir.

Lipedema bazen lenfödem ile karıştırılır, ancak bunlar iki farklı durumdur. Bununla birlikte, lipödem zamanla lenfödeme dönüşebilir.
Lipödem Ve Tedavisi

Lipödeme Ne Sebep Olur?

Lipödemin kesin sebebi bilinmemektedir. Ancak durum ailevi ve kalıtsal olabilir. Lipödem neredeyse sadece kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik, hamilelik veya menopoz döneminde başlar veya ilerler. Bu nedenle, lipödemin muhtemelen hormonlarla bir bağlantısı vardır. Lipödem obezite anlamına gelmez, ancak bu duruma sahip hastaların yarısından fazlası aşırı kilolu veya obezdir. Yapılan diyetler lipödemden etkilenen alanları (kalça ve bacaklar) inceltmeden, üst vücutta kilo verme ile sonuçlanır.

Lipödem hastalarında idrar söktürücüler, bacakları havaya kaldırmak ve basınçlı çoraplar işe yaramaz. Hastada kronik venöz yetmezlik veya lenfödem olmadığı sürece ayaklarda veya ellerde şişme olmaz. Lipödem ilerleyici bir hastalık olduğundan zamanla yürüme yeteneğini yitirmeye sebep olabilir. Lipödemli birçok hastada utanç, endişe ve depresyon gibi duygusal semptomları vardır. Çünkü vücutlarının alt kısmı devamlı büyür. Zamanla lipödem ilerleyerek daha fazla yağ biriktikçe, lenfatik yolu tıkayabilir. Bu durum bacaklarda lenf adı verilen bir sıvı birikmesine neden olur. Durum sekonder lenfödem veya lipo-lenfödem olarak bilinir.

Lipödem Tedavisi

Lipödem Ameliyatsız Tedavileri

Lipödem hastaları, lipödemin ilerlemesini yavaşlatmak için yaşam tarzlarını değiştirmeyi öğrenirler. Kalp koruyucu diyetler, egzersiz, özellikle yüzme, bisiklete binme ve yürüme lipödemin ilerlemesini yavaşlatmak amacı ile önerilir. Basınç çorapları, manuel dekompresyon tedavileri de lipödem ilerlemesini yavaşlatmak için yapılabilir.

Vaser Liposuction ile Lipödem Tedavisi

Lipödem hastalığının günümüzde en etkili tedavisi “Vaser Liposuction ile Lipödem Tedavisi”dir.Vaser Liposuction özellikle bacakta ödemi toplamakta sorumlu olan lenfatik kanallara zarar vermeksizin spesifik olarak sadece yağı almayı mümkün kılan bir yöntemdir. Vaser Liposuction sayesinde lipödemi tek seansta tedavi edebilmek mümkün olmuştur. Damar sinir ve lenf yapılara zarar vermeyen VaserLipo sayesinde daha az kanama, maksimum yağ alımı ve minimum ödem ile Lipödem cerrahi tedavisi mümkün olmuştur.

1 yorum: