Bir Erteleme Hastalığı Vajinismus - kadinvsaglik.com

Bir Erteleme Hastalığı Vajinismus

Vajinismus ilişki sırasında refleks vajinal kasılmaların neden olduğu bir çeşit ilişkiye girememe halidir. Kasılmalar vajinismusun derecesine göre hafiften tüm vücudu ilgilendiren ileri dereceye kadar olabilir. Vajinismus altta yatan organik bir sebep yoksa bilinçaltına yerleşmiş yersiz birçok kaygı, korku ve endişeye bağlı gelişebilir. Vajinismus tedavisi için ne kadar erken adım atılırsa tedavi süreci o kadar kolay olacaktır.

Op. Dr. Funda Yazıcı Erol bir erteleme hastalığı olan vajinismus hakkında şu bilgileri verdi.

Cinselliği olumsuz, kötü ya da hoş görmeyen aile ya da toplumlarda vajinismusa eğilim artmaktadır. Cinselliğe karşı bu olumsuz bakışın altında farklı nedenlerde olabilir. Örneğin kızlık zarına ait yanlış bilgi ve duyumlar, ilk ilişkide çok acı ya da kanama olacağı, kızlık zarının patlayacağı, vajinanın ilişkiye izin vermeyecek kadar dar olduğunun düşünülmesi nedenler vajinismus hastalığına zemin hazırlar.
bir erteleme hastalığı vajinismus
Vajinismus genellikle ilk evliliklerde fark edilir. Çiftler ilişkiye girememe durumu yaşar ve nedenini anlamaya çalışırlar. Bir yandan da mahrem bir konu olduğunu düşündüklerinden genellikle bu durumu yakın çevreleri ile dahi paylaşmazlar. İlişkiye girememe nedenlerinin vajinismustan kaynaklandığını dahi bilemeyebilirler. Genellikle vajinismus terimi ile uzun araştırmalar sonucu karşılaşırlar.

Günümüzde bilge ulaşmada yaşanan kolaylıklar neticesinde ilişkiye giremeyen bir kadının vajinismus olduğunu anlaması oldukça kolaylaşmıştır. Ancak yine de vajinismus hastalığı hakkında bilgi sahibi olunsa da doktora gitme düşüncesi hemen olmaz. Vajinismuslu çiftler doktora gitmeyi uzun bir süre hatta yıllarca erteleyebilir. Öyleki hastalık erteleme hastalığı olarak bilinir.

Vajinismus tedavisi ne kadar erken doktora başvurulursa o kadar kolaydır. İleri evre vajinismus hastalığında rutin tedavi yöntemlerine ek bazı uygulamalar da mevcuttur. Vajinismus tedavisi çiftlerin birbirine ve doktoruna olan güveni ile başlar. Tedaviyi kabullenmek ve inanmak vajinismusun kısa sürede çözümlenmesinde oldukça önemlidir.

Vajinismuslu kadınların kendi genital bölgelerini tanıması tedavinin ilk basamaklarından birdir. Vajinismus tedavisi bir dizi terapi ve egzersizler ile yapılır. Tedaviye erken başlanması ve uyum bu hastalığın kısa sürede çözümlenmesini sağlayacaktır.

Hiç yorum yok