Ortodonti Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler - kadinvsaglik.com

Ortodonti Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkisini teşhis ve tedavi eden diş hekimliği branşına Ortodonti denmektedir. Ortodonti tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler oldukça önemlidir. Doğru olmayan yada çapraşık dişlerin düzeltilmesi işlemi hakkında manisa ortodonti hekimlerinden aldığımız bilgiye göre; dişleri çapraşık veya seyrek, diş eksikliği olan, gülümseme esnasında dişleri çok yada az görünen, alt yada üst çene normalden ileri yada geride olan kişilerin ortodonti tedavisine ihtiyaçları vardır.
Diş seyrekliği yada çapraşıklığı olan kişilerin çiğneme esnasında diş çevresi dokularının  sağlığı bozulur. İmplant, köprü ve kaplama gibi diş tedavilerinin öncesinde dişlerin doğru konumlandırılması için ortodonti tedavisine ihtiyaç duyulur.
Kişinin yaşının ortodonti tedavisi için önemi yoktur. Bir kişinin yaşı kaç olursa olsun tedavisi yapılabilir. Ancak gerekli tedaviye geç kalınmadan başlanması oldukça önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ortodonti Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Dişlerin çene içerisindeki hareketi ve çenenin yeniden konumlandırılması esnasında diş ve kemik dokunun zarar görmemesi ilk şarttır. Bu nedenle tedavide kuvvetler belirli limitlerle uygulanmaktadır.  Tedavi sabır isteyen uzun bir döneme yayılmaktadır. 
Problemin şiddetine, hastanın yaşına ve tedaviye gösterdiği uyuma bağlı olarak tedavi süresi her hastada değişmektedir. Genelde tedavi süresi 6 ay ile 3 yıl arası değişim gösterir.
Çene iskelet yapısında bir problem yoksa, sorun sadece dişlerle ilgili ise tedavi ve diş teli her yaşta hastaya uygulanabilir.
Büyüme ve gelişmenin devam ettiği 9-15 yaş arası çocuklarda  hem çene yapısı, hemde dişlerin düzeltilmesi mümkündür. Çocuk hastalarda tedavi yetişkinlere göre çok daha hızlı olmaktadır.
Ortodonti tedavisi hastaya ömür boyu kullanabileceği dişler ve ağız bakımı sunmaktadır. Ayrıca hasta ileride karşılaşacağı ağız diş sağlığı problemlerinden korunmuş olur. Bozuk diş yapısı ile birlikte ileride dolgu, impland, köprü gibi bir çok diş probleminin ilerlemeden önlemi alınmış olmaktadır.
Ortodonti Tedavisi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortodonti Tedavisi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Manisa ortodonti hekimlerinden aldığımız bilgiye göre, ortodonti tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler yanında ortodonti tedavisi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler de çok önemlidir. Tedavisi süresi boyunca dikkat edilmesi gerekenlere uyulması tedavinin başarısı için son derece önemlidir.
  • Diş minesine zarar verecek asitli  içecekler içilmemelidir.
  • Sakız, şeker gibi dişlere yapışan gıdalar uzak kalınmalıdır.
  • Sert yada çekirdekli yiyeceklerden de uzak kalınması önemlidir. Kiraz, zeytin gibi çekirdekli yiyecekler ancak dışarıda çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra yenmelidir. Fındık, fıstık ve badem gibi kuru yemişlerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. 
  • Tedavi süresinde braketlerin kopması yada hasar görmesi tedavi süresinin uzamasına neden olur. Böyle bir durumda hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
  • Her yemeğin ardından dişler mutlaka iyice fırçalanmalıdır. Düzenli fırçalanmayan dişlerin arasında biriken yiyecek artıkları bakteri oluşumuna neden olur. Gerekli ağız bakımının sağlanmaması, diş etlerinde iltihaplanmaya, kanamaya ve asit salgılanmasına neden olmaktadır. Normal şartlarda günde iki kez dişlerin fırçalanması yeterli olurken, ortodonti tedavisinde her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Diş fırçasının mutlaka doktorunuzun önerdiği özelliklere uygun olması gereklidir. 
  • Tel ve braketlerin yanında doktorunuz sizin için ayrıca bir ek aparat önerdiyse mutlaka onu da kullanmalısınız.
  • Tedavi sürecinde hastanın özenli, titiz ve disiplinli olması tedavi süresini kısaltır. Mutlaka her ay yada doktorunuzun uygun gördüğü kontrol süresinde düzenli doktora kontrole gidilmelidir. Her kontrolde dişlerinize bir tedavi uygulandığı için bir günün bile aksatılmaması çok önemlidir. Bu nedenle tedavinizi günlük yaşamınıza göre değil, yaşamınızı tedavinize göre uygun hale getirmelisiniz. 
Sabır, titizlik ve disiplinle özen gösterilerek yapılan bir ortodonti tedavisi sonrası diş dizilimi mükemmel ve sağlıklı olmaktadır. En önemlisi yüzünüzdeki değişim çok önemlidir. Dış görüntü ile birlikte harika bir gülüşe de sahip olmaktasınız. Yüz güzelliğine, güzel bir gülüşe ve sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak isteyenler mutlaka ortodonti tedavisi görmelidir.

Hiç yorum yok