Adam Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? - kadinvsaglik.com

Adam Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Adam Otu Nedir
Adam Otu Nedir?

Adam otu nedir bir çok insan bilmemektedir. Bizim toplumumuzda şimdilerde çok bilinen bir bitki olmayan ve doğada çok nadir bulunan bir bitki türü olmasına rağmen adı ''efsanevi bitki'' olarak bilinir. Patlıcangiller familyasına ait bitkinin ''Mandragora''bilimsel olarak bilinen ismidir. Diğer bilinen isimleri ise abdüsselam otu, adem otu, insan otudur. Adam otu faydaları olduğu kadar zararları olan bir bitki türüdür. Adam otuna neden efsanevi bitki denmektedir ve özellikleri nelerdir?
Adam Otunun Özellikleri Nelerdir

Adam Otunun Özellikleri Nelerdir?

Geniş yeşil yapraklı, elma ile domatese benzeyen bir meyvesi olan, sarı yada mavimsi-mor renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Adam otu denmesinin nedeni ise bitkinin kök kısmının kolları ve bacakları olan tuhaf ve çirkin bir insana benzemesidir. Akdeniz ülkelerinde yetişen adam otu ülkemizde Antalya çevresindeki kaya diplerinde, boş tarla ve dağ eteklerinde yetişmektedir. Eğe ve Güney Anadolu bölgesinde de yetişen adam otu zehirli bir bitki türüdür. Çok nadir bulunduğu için de oldukça pahalıdır.
Kök kısmı çıkartılmak istendiğinde yada yaprakları zedelendiğinde zehirli bir koku yaymaktadır. Bu koku kişinin zehirlenmesine neden olabilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle adam otunun kök kısmının topraktan çıkarılması çok zor ve zahmetli bir iştir. Dalları ve kökü zedelenmeden çıkarılmalıdır. 
Adam Otuna Neden Efsanevi Bitki Denmektedir

Adam Otuna Neden Efsanevi Bitki Denmektedir?

Adam otuna efsanevi bitki denmesinin nedenlerinden biri çok eskilerde büyü ve iksir yapımında kullanılmış olmasıdır. Büyücü ve cadıların en çok kullandığı ot adam otudur. Bu otun kökünün şeklinden dolayı yarı insan yarı cin olduğuna inanılırmış. Hatta bu bitkinin kökünün kesilmesi halinde kana benzeyen kırmızı bir sıvı aktığı söylenmektedir.
Adam otu bitkisi neredeyse eski tüm bilim adamlarının kitabında bulunmaktadır. Tıp ile uğraşan bütün bilim adamları bu bitkinin tılsımlı ve özel olduğunu söylemişlerdir. Bir çok bilim adamı ise bitki hakkında dünyadaki en esrarengiz ve en önemli bitki ibaresini kullanmışlardır. Tarihçiler adam otunu çok fazla anlatmış ve bir çok tarih kitabında yer almıştır.
Eski mısırlılar adam otunun ilahi bir güce sahip olduğuna inanırlarmış. Ondan yapılan iksiri içen kişinin canlılık ve uzun ömür sahip olacağını düşünerek törenler yaparlarmış.
Yunan ve Roma döneminde bu ot büyücülükte kullanılmış. Yunan ve Romalı bilim adamları adam otu kökü hakkında uzun uzun yazılar yazmışlardır. Kökün çıkarılmasının nasıl olması gerektiği ve yapılması gereken törenler anlatılmıştır.
Yahudilikte ise adam otunun cennette yetiştiğine dair inanışlar vardır. Kimi kökleri erkek, kimi kökler ise kadın vücuduna benzediği için bu köklere çok değer verilmiş, cinselliği ve doğurganlığı arttırdığına inanılmıştır. Sarı meyvelerinin yenilmesi cinsel gücü arttırdığına inanılırmış. Güzelliğin, aşkın tanrıçası Afroditin diğer ismi ''Mandragonitis'' yani adam otunun latince ismidir. Bu da adam otuna verilen değerin bir başka göstergesidir.
İran mitolojisinde ise adam otuna yer verilmiştir. İnanışa göre ilk insan Keyumens ölürken yere spermleri dökülmüş ve kırk yıl sonra bunlardan adam otu oluşmuştur. Bu nedenle bu otun kısırlık tedavisinde kullanıldığı ve çocuğu olmayan kişilere yedirildiğinde çocuklarının olduğuna inanılırmış. Kişiler bu otu üzerlerinde tılsım olarak taşırlarmış.
Bir ansiklopediye göre ise Tevratın yaradılış bölümünde bir hikaye dikkat çekmektedir. Bu hikayeye göre Yakup peygamberin eşinin çocuğu olmamaktadır. Yakup peygamber ise çocuğu olması için giderek başka bir kadınla evlenir. Bunun üzerine ilk eşe adam otu verilir ve ilk eş 6 adet erkek çocuk doğurur.  Bu ot büyücülükte kişiyi aşık etmek ve çocuk sahibi olmayan kişilerin çocuk sahibi olmasını sağlamak amaçlı kullanılırmış. Bir çok iksir içerisinde de adam otu kökü kullanılırmış.
Adam otu önceleri ameliyat öncesi narkoz etkisi gösterdiği için kişiye verilirmiş. Eski hekimler bu bitkiyi ameliyat öncesi hastaya vererek uyumasını sağlarlarmış. Veriliş ayarı çok önemli olan bitkinin fazla verilmesi halinde öldürücü etkisi vardır.
Sezar ve Büyük İskender ise savaşlarda yanına alarak bu bitkiyi kullanmıştır. Romalı askerler ise savaş tutsaklarına bu bitki ile hazırladıkları şarabı vererek öldürürlermiş.
Adam otu zehirli, narkoz etkisi yapan, uyuşturucu etkiye sahip bir bitkidir. Doğru kullanılmaması halinde ölümle karşılaşılan sonuçlar olabilir. Efsanevi bitki denmesinin  nedeni ise bir çok medeniyette adından çok söz edilmesidir. Bir çok tıp kitabında ondan yapılan ilaçlar yer almaktadır. Büyücülerin kullandığı bir çok iksir bu bitki ile hazırlanmıştır. Doğada var olan en esrarengiz ve gizem dolu bitkidir denebilir.
Adam Otu Faydaları Nelerdir

Adam Otu Faydaları Nelerdir? 

İçeriğinde skopolamin, hyoscyamin, atromin gibi alkaloidler bulunan bitki zehirli bir bitki türüdür. İbni-Sina Kanun adlı eserinde adam otundan bahsetmiştir. Adam otu tohumları lapa yapılarak eklem ağrılarına sürülmektedir. Ayrıca bu tohumlardan yapılan lapanın rahim hastalıklarına iyi geldiğinden bahsedilmektedir. Bu bitkinin tüm kısımlarının yararlı olduğu söylenmektedir. İbni Sina bitkinin yapraklarından hazırlanan çayın yara ve enfeksiyonları geçirmek için kullanıldığından bahsetmiş, kabuk kısmının müshil etkisi olduğunu anlatmıştır. Ayrıca kök kısmından yapılan merhemin ağrı kesici özelliği olduğu anlatılmıştır.
Kökleri sonbaharda toplanarak güneş altında kurutulur. Kuruyan kökler kazınarak temizlenir ve un haline getirilir. Bu kökler merhem yapımında kullanıldığı gibi su ile karıştırılarak da içilebilmektedir.
  • Cinsel isteği arttırır, doğal ginseng olarak bilinir
  • Doğurganlığı arttırmaktadır
  • Uyuşturucu etkisi vardır
  • Narkoz etkisine sahiptir
  • Ağrı kesici, spazm çözücüdür
  • Toz halde içilebileceği gibi merhem şeklinde hazırlanarak sürüldüğünde ağrı kesici özelliğe sahiptir.
Tehlikeli bir bitki türü olduğu için doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok