Zeytinyağının Faydaları - kadinvsaglik.com

Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok fazladır. Zeytinyağı Akdeniz ve Ege sahillerinde daha sık yetişen zeytin meyvesinden elde edilmektedir. Bu eşsiz yağ yüzyıllardır yemek yapımında kullanıldığı gibi sabun, kozmetik ve bir çok hastalığa şifa olsun diye de tüketilmektedir. Zeytinyağının faydaları arasında kanser riskini azaltmak, hücre duvarını güçlendirmek, hipertansiyonu önlemek, kalp ve damar sağlığını korumak, sindirim sistemi hastalıklarını gidermek ve buna benzer bir çok hastalık vardır. En sağlıklı meyve zeytin, en sağlıklı meyve suyu ise zeytinyağı olarak bilinmektedir. Zeytinyağı doğanın insana bahşettiği en değerli nimettir ve neredeyse anne sütü kadar değerlidir.
Zeytinyağının Faydaları
Zeytinyağı bir çok bitki yağının ana maddesidir. Bir çok bitki, zeytinyağı içerisine konur ve belli bir süre bekletildiğinde  etken maddelerini zeytinyağı içerisine bırakır. Bu da zeytinyağının ne kadar özel bir yağ olduğunun ispatıdır.
Zeytinyağını ilk olarak Mısır uygarlığında kullanmaya başladığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde de çok yaygın bir biçimde kullanılır. Zeytinyağlı yemekler başta olmak üzere genelde salatalara dökülerek tüketilir. Besin değeri yüksek olan yağ kalori bakımından da yüksektir.

Zeytinyağı Besin Değeri

Sızma zeytinyağı oleik asit ve antioksidan yönünden zengindir. Bitkisel yağlar arasında en sağlıklı ve besin değeri en yüksek olan yağdır. Zeytinyağı antibakteriyal ve antienflamatuar özelliğe sahiptir. Yani mikrop ve bakteri üretmez, mikrop ve bakterileri yok eder. A, K ve E vitamini bakımından oldukça zengin olan yağda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, iyot, potasyum, sodyum ve bir çok mineral  bulunmaktadır. Omega 9 yağ asidi bakımından da çok zengindir. Zeytinyağının kalorisi tereyağı ve kanola yağına benzese dahi besin değeri hepsinden çok daha yüksektir. Bu içeriklere sahip olması nedeni ile sağlık açısından olumlu neticeler ortaya çıkarmaktadır.

Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı cilt ve sağ güzelliğinin yanı sıra bir çok hastalığı tedavi eder ve önler. Bir çok hastalığın oluşma riskini azaltırken tedavisinde de etkili rol oynar.
Zeytinyağının Cilde Faydaları

Zeytinyağının Cilde Faydaları

Doğal olarak elde edilen zeytinyağı cilt sağlığı için çok önemli bir rol oynar. Kuru olan ciltlerin yumuşamasını sağlayan yağ, cilt bakımını yaparak cildin nemlenmesini sağlamaktadır. Özellikle güneşin olumsuz etkilerine karşı etkilidir. Bir çok cilt bakım ürününün içeriğinde zeytinyağı vardır. Bir çok cilt maskesinin ise ana maddesidir. Tek başına uygulanabileceği gibi içeriğine ek besinler katılarak da cilt maskeleri yapılmaktadır.
Zeytinyağı antiaging özelliğine sahiptir. Sabunlarda, kozmetik ürünlerde ve doğal bitkisel tedavi amaçlı kullanılan ürünlerin içeriğinde bulunan yağ, çok miktarda antioksidan bulundurmaktadır. İnsan vücudunun yaşlanma sürecinin azalmasını sağlar. Cilde düzenli sürülen zeytinyağı cildin kırışmasını ve kırışık oluşumunu engeller.
Güneş yanığı tedavisinde kullanılmaktadır. Yaz günlerinde güneş altında kalan ciltte oluşan yanıklara sürülerek tedavi edilir. Sadece güneş yanıkları için değil diğer yanıkların tedavisinde de zeytinyağı etkili bir ilaçtır. Yanıklara sürülmek sureti ile uygulanır. Yanık tedavisinde kullanılan yağ aynı zamanda da yanık izi kalmasını engeller.
Bebeklerde pişiklere uygulandığında pişikleri geçirir. Ciltlerinin nem dengesini korur. Yeni doğum yağmış olan kadınların meme uçlarındaki yaraları tedavi eder ve çatlak oluşmasını engeller. Egzama ve mantar başta olmak üzere bir çok deri hastalığını tedavi eder ve tedbir amaçlı kullanılır.
Zeytinyağının Saça Faydaları

Zeytinyağının Saça Faydaları

Saç sağlığı için çok değerli bir besin maddesidir. Saçlara sürülerek saç maskesi yapılabilir. Saç köklerinin beslenmesini sağlayan yağ sayesinde dökülmeler durur. Bunun yanında saçların koparak kırılmasını da engellemektedir. Saçların daha gür ve hacimli görünmesini sağlar. Saç telini besleyen yağ saç telinin kalınlaşmasını ve daha hızlı uzamasını sağlamaktadır.
Saç derisi için de etkili bir bakım ve tedavi aracıdır. Saç derisindeki mantar, egzama ve kepeklenme sorunu için etkilidir. Bu tür hastalıklarda saça bol miktarda sürülerek bakımı yapılır. Mikrop öldürücü özelliğe sahip olan yağ sayesinde saç sağlığı korunmuş olmaktadır.

Kanser Riski Azaltır
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki zeytinyağı içerisindeki asidik özelliğin, vücudu bağırsak ve rektum kanseri başta olmak üzere bir çok kanser türünden korumaktadır. Zeytinyağı içerisindeki hidroksitorosol adı verilen bir bileşenin menopoz sonrası kadınlarda meme kanserini önlemekte ve iyileştirmekte faydalı olduğu bilinmektedir. Kanser riskine karşı yemeklerde ve salatalarda mutlaka zeytinyağı kullanmak faydalıdır.

Kalp ve Damar Hastalıklarına Faydaları
Kalbin en büyük dostu zeytinyağıdır. Bunu neredeyse artık her kez bilmektedir. İçeriğinde %70 oranında doymamış yağ barındıran zeytinyağı kolesterol birikimini azaltır. Böylelikle kardiyovasküler ve buna bağlı sorunların önüne geçmektedir. Beslenme alışkanlığı olarak zeytinyağı tüketen toplumlarda kalp ve damar problemlerinin çok daha az olduğu bilinmektedir.

Sindirim Sistemine Faydaları
Beslenme alışkanlığı olarak zeytinyağı kullanımı en büyük etkiyi sindirim sitemine verdiği yararla yapmaktadır. Bağırsakların aktivitasyonunu hızlandıran yağ, kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Bağırsakları temizlemeye yarayan yağ sayesinde basur yani hemoroit gibi hastalıkların etkisini azaltır. Basura direk olarak sürüldüğünde memelerin yok olmasını da sağlamaktadır. Makat kanaması ve yarıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Zeytinyağı midede bulunan 11 kötü bakterinin neredeyse 8'ini yok ederek verdiği zararları tedavi etmektedir. Mide yaralarının tedavisinde de etkilidir.

Diyabet Riskini Azaltır
Zeytinyağı içerisindeki yağ asit türlerinin tüketilmesi kişilerin insüline karşı hassasiyetini olumlu yönde etkilemektedir. Araştırmalar tip 2 diyabet riskini azalttığını söylemektedir. Zeytinyağı insülinin düzelmesine ve kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcıdır. Şekerin kan dolaşımı üzerindeki etkisini azaltır. Bu nedenle yemeklerden sonra yaşanan ağırlaşma hissi ortadan kalkar.

Kötü Kolesterol Seviyesini Düşürür
Kötü kolesterol  kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücutta bir çok probleme neden olur. LDL adı ile bilinen kötü kolesterolün neden olduğu oksidasyon ile savaşır. Sızma zeytinyağı 40'dan fazla antioksidan içermektedir. Ayrıca HDL seviyesinin artmasına da neden olduğu için çok faydalıdır.

Zeytinyağının Metabolizmaya Faydaları
Zeytinyağı E vitamini bakımından çok zengindir. Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, sindirim sistemini temizler. Dışkılama işleminde rahatlama sağlar. Özellikle çocuklarda kemik ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Zeytinyağı metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Zeytinyağı tüketen toplumların çok daha uzun yaşadığı bilinmektedir.

Antienflamatuardır
Zeytinyağı antibakteriyal ve  antienflamatuar özelliğe sahiptir. İçeriğinde bol miktarda fenol bulunmaktadır. Patojenik bakterilerin üremesinin önüne geçen zeytinyağı, enflamasyonu önler. Enflamasyon iltihap anlamına gelmektedir. Böbrek, sindirim sistemi, idrar yolları gibi bir çok iltihaplanma bu yüzden yaşanır. Özellikle romatizma vücutta iltihaba neden olan hastalıkların başında gelir. Zeytinyağı kullanan kişiler bu tür hastalıklar yaşamazlar. Bu tür hastalıklar için son derece önemli bir şifa kaynağıdır.

Hücre Duvarını Güçlendirir
Zeytinyağı içerisinde bulunan polifenollerin hücre duvarını beslediği ve güçlendirdiği bilinmektedir. Arter duvarının güçlendirilmesinde etkili olan zeytinyağı sayesinde kalp krizi başta olmak üzere pulmoner arter ile ilgili hastalıkların oluşmasını önlenir.

Zeytinyağının Karaciğere Faydaları
Zeytinyağının bir diğer faydası da karaciğeredir. Antioksidan özelliğine sahip olan yağ vücutta bulunan zararlı etmenlerin uzaklaşmasını sağlar. Serbest radikal adı verilen vücutta tümör hücrelerinin oluşmasını sağlayan hücrelerin zararlı etkisini ortadan kaldırır. 
Serbest radikallerin en etkili olduğu organ ise karaciğerdir. Zeytinyağı tüketimi bu serbest radikallerin etkisini azaltacağı için karaciğerin korunmasında etkilidir. Karaciğerin korunmasını sağlayan zeytinyağı aynı zamanda da toksinlerin atılımını sağlamaktadır.

Zeytinyağının Kemiklere Faydaları
Zeytinyağı kemik sağlığı için kemiklerin elde etmesi gereken minerallere sahiptir. Bunun yanı sıra kireçlenmeyi önlemek için etkili bir mineral olan kalsiyum emilimini de arttırıcı etkiye sahiptir. Bu şekilde kemiklerin güçlenmesini sağlayan kalsiyum emilimini hızlandırdığı için kemiklere fazla miktarda kalsiyum ulaşmaktadır. Kemikler çok daha sağlıklı ve esnek bir yapıya ulaşmaktadır. Esnekliğin artması kemik kırılganlığın azalmasına neden olur. Osteoporoz ve artrit gibi kemik hastalıklarının oluşmasını da engeller. Kemik sağlığına ciddi yarar sağlamaktadır.

Zeytinyağı Hipertansiyonu Tedavi Eder
Zeytinyağının düzenli kullanımı hipertansiyonu yok ettiği görülmüştür. Yemeklerde kullanılan yağ sayesinde hipertansiyon problemlerinin azaldığı ve tedavi edildiği bilinmektedir.
Zeytinyağı Fazla Kilo Alımayı Önler
Zeytinyağı Fazla Kilo Almayı Önler
Zeytinyağı kalorisi yüksek bir besindir. Fakat düzenli ve önerilen miktarlarda tüketildiğinde vücut için çok faydalıdır. Çeşitli hastalıkları engellemekte faydalı olan yağ, kilo alımını da azaltmaktadır. Tekli doymamış yağ asitleri sayesinde vücudun aşırı kilo almasını engeller. Bitkisel yağlardan zeytinyağına geçiş bile kilo kaybına nedendir. Zeytinyağı içerisindeki yağ asitleri sayesinde vücudun yağ yakımı hızlanır. Bu da kilo kaybına neden olur. Ayrıca sindirim sistemi ve bağırsak aktivitesi hızlandığı için kişi çok daha çabuk kilo verebilir. Her gün aç karna bir kaşık zeytinyağı içmek hızlı kilo vermeyi sağlamaktadır.

Safra Taşı Oluşumunu Engeller
Zeytinyağının safra kesesinde taş oluşmasını önlemede etkili olduğu bilinmektedir.

Zeytinyağının Cinselliğe Faydaları
Zeytinyağı vücutta testosteron hormonunun üretimini arttırmaktadır. Bu hormon sayesinde erkeğin libidosu da yükselmektedir. Ayrıca zeytinyağı erkeklerde sperm sayısının artmasını sağlar. Zeytinyağı spermlerin etkinliğini arttıran E vitamini bakımından da zengindir. Sertleşme ve sperm sayısı bakımından sorunu olan erkeklerin bu yağı kullanmaları bilimsel olarak önerilmektedir.
Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinyağı üretim aşamasındaki farklılıklar nedeni ile 4 çeşittir. Zeytinyağının kokusuz ve lezzetli olması onun vazgeçilmez özelliğidir. Zeytinyağının kalitesini hasat zamanı ve sıkım özelliği belirler. Erken hasat ve soğuk sıkım ile elde edilen yağlar en değerli yağlardır.

Sızma Zeytinyağı (Ekstra Virgin Olive Oil)
Tam olgunlaşmadan toplanan zeytinlerin erken hasat edilerek soğukta preslenmesi elde edilen yağdır. Bu şekilde üretilen yağ en saf zeytinyağıdır. Asit oranı %1 den daha düşüktür. Kusursuz olarak nitelendirilen bu yağ çiğ yenir, salatalara dökülür. Zeytin meyvesinde ki tat, koku ve besin değeri aynen bu yağ içerisinde bozulmadan bulunmaktadır. Katkısız yağ olarak bilinir.

Virgin Zeytinyağı
Asit oranı %1 ile 2 arasında bulunan yağlardır. Yemek pişirmek için uygun olan yağ sızmaya oranla biraz daha yoğun bir tat içermektedir.

Saf Zeytinyağı
Asit oranı %2 ile 3.3 arasında bulunan yağlardır. Saf ve rafine yağların birleştirilmesi ile üretilen yağ yemek pişirmek için uygundur.

Lampant Zeytinyağı
Asit oranı %3.3'ün üstünde bulunan yağlardır. Bu yağlara kusurlu yağlar denir ve yemek yapımında kullanılması tavsiye edilmez. En üst düzeyde işleme tabi tutularak elde edilen yağlardır.
Zeytinyağının faydalarından yararlanmak için çiğ olarak içilmesi ve yemek yapımında kullanılması önerilir.
Zeytinyağı alırken asit oranına bakarak almanız tavsiye edilir.

Zeytinyağının Zararları

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok fazladır. Zeytinyağının faydası olduğu kadar yan etkileri ve zararları da olabilir. En zararsız doğal yağlardan biri olan zeytinyağı alerjiye karşı yatkınlığı olan kişilerde ve hassas ciltlerde yan etki yapabilir.
  • Cilde çok fazla ve uzun süre sürüldüğünde ciltte tahrişlere neden olabilir.
  • Çok aşırı tüketildiğinde vücuttaki yağ dengesini bozabilir.
  • Aşırı tüketildiğinde sindirim sistemini bozarak ishale neden olabilir.
  • Çok tüketildiğinde mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir.
  • Yüze sürüldükten hemen sonra güneşe çıkılmaması önerilir.

Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

Zeytinyağı ısı, ışık, hava ve zaman faktörlerinden etkilenen bir yağdır. Alırken ve saklarken kapalı ve ışıksız bir yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına konulması sakıncalı olan yağ serin bir yerde saklanmalıdır. Cam ve koyu renkli bir şişe tercih edilmelidir. Hava almaması gereken yağ durdukça bozulmaktadır.
Her zeytinyağının kendine has kokusu ve tadı vardır. Bu kokuyu, tadı ve besin değerini ortalama bir buçuk sene gibi süre muhafaza eder. Bekledikçe bozulmakta ve aromasını kaybetmektedir. Giderek rengi açılır ve tadı acımaya başlar. Bozulma göstererek yağ, mideyi yakar.
Zeytinyağının bozulduğunu renginden ve kokusundan anlayabilirsiniz. Bunun yanında alt kısmında siyah bir tortu oluşturmaya başlar.

Kaynak: https://www.ciltguzellik.com/zeytinyaginin-faydalari-ve-zararlari/

Hiç yorum yok