Ramazan Tatlısı Güllaç Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Ramazan Tatlısı Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç Yapmanın Püf Noktaları
Güllaç Yapmanın Püf Noktaları

Ramazan tatlısı güllaç nasıl yapılır? Güzel güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? Yapımı basit gibi görünen güllaç tatlısı yapımında bazı detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Bilindiği gibi güllaç yufkaları nişastadan yapılmaktadır. Şerbetinin verilmesinden tutunda yapım aşamasına kadar bir kaç detaya dikkat edilmelidir.
Süt şerbeti ile yapılan güllacın yapımında sütün şeker ile iyice kaynatılması çok önemlidir. Şeker ve süt iyice kaynatılmalı ılındığında isteğe bağlı gül suyu ve vanilya ilave edilmelidir. Süt şerbeti sıcakken yada kaynama aşamasında ikisi de ilave edilmez.
Nişasta ile yapılan güllaç yufkalarını şerbetlenme aşaması da çok önemlidir. Şerbet el yakmayacak ılık yani neredeyse soğuğa yakın olmalıdır. Sıcak şerbetle ıslanan güllaç yufkaları hamur olur. İstenilen güllaç kıvamı tutmamaktadır.
Güllacın yapım aşamasından sonra mutlaka dolapta bir gün dinlendirilmesi yada en az 4 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Güllaç sütü iyice çekmelidir. Güllaç bol süt ile yapılır. Eğer bol süt kullanılmazsa güllaç sütü çektiğinde kurur ve hamurlaşır.
Güllaç yapımında her bir kilo süte bir bardak şeker kullanılır. Süsleme için konan ceviz mutlaka servis yapılacağı zaman serpilmelidir.
Ramazan Tatlısı Güllaç Nasıl Yapılır

Ramazan Tatlısı Güllaç Nasıl Yapılır?

1 paket güllaç (her paketin arkasında kaç litre süt ile yapılacağı yazılmaktadır. Her paket birbiri ile farklı gramajlarda olduğu için paket arkasında yazan ölçüye uyulmalıdır.)

  • 3 kg süt
  • 3 bardak şeker
  • İsteğe bağlı vanilya
  • Gül suyu
  • Ceviz
  • Antep fıstığı 
  • Nar

Güllaç Yapımı

Güllaç için öncelikle süt ve şeker kaynatılır. Oda sıcaklığında ılımaya bırakılır ve ılıyan şerbetin içerisine vanilya isteğe bağlı gül suyu ilave edilir. Ramazan tatlısı güllacın orijinal yapımında gül suyu mutlaka kullanılır.
Güllaç yufkaları bir tepside tek tek ıslanır. Islandıktan sonra beklenir ve yumuşayan yufkalar sonra güllaç tepsisine döşenir. Döşerken katlaya katlaya döşemeye dikkat edilmelidir. Bu şekli ile yufkalar birbirine yapışmaz ve güllaç yufkaları çok daha güzel durur.
Arasına ceviz, yada antep fıstığı serpilir. Üzerine yeniden yufkalar konur ve buzdolabında bir gün yada en az 4 saat bekletilir. Servis yapmadan güllaç tepsisi süslenerek dilimlenir. Üzerine nar, antep fıstığı, ceviz gibi malzemeler konarak servis yapılır.

Hiç yorum yok