Kuzu Göbeği Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir? - kadinvsaglik.com

Kuzu Göbeği Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kuzu Göbeği Mantarı Nedir
Kuzu Göbeği Mantarı Nedir?

Kuzu göbeği mantarı faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Çok nadir bulunan bir bitki türü olduğu için ise kilosu neredeyse altın fiyatı ile yarışmaktadır. Başka kanser olmak üzere bir çok hastalığa şifa olan kuzu göbeği mantarı nisan, mayıs ve haziran aylarında yetişir. Görüntüsü ile şaşırtan, faydaları ile hayran bırakan kuzu göbeği mantarı çok da lezzetlidir. Şeflerin ve aşçıların en çok rağbet ettiği mantar türü olan kuzu göbeği mantarı bir çok şef tarafından Dünya'nın en lezzetli etinden daha lezzetlidir denmektedir. Kuzu göbeği mantarı nasıl pişirilir, kuzu göbeği mantarı nerelerde yetişir?
Dış ülkelerden çok rağbet olduğu için yöre halkı tarafından toplanır ve ihraç edilir. Genel olarak Amerika, Belçika, Almanya, Rusya, İsviçre, Fransa gibi bir çok Ülke'de  bu mantar türü çok rağbet görmektedir.
Kuzu göbeği mantarı yaklaşık 4-6 santimetre boyunda olup, şekli yumurtaya benzemektedir. Bahar aylarında yetişen mantar ender bulunan bir bitki türü olduğu için çok kıymetlidir. Ürünün fiyatı hava şartlarına, piyasa koşullarına göre haftadan haftaya değişiklik göstermektedir. Şubat ayından haziran sonuna kadar taze ürün bulunurken, kurutulmuş ve dondurulmuş olarak da satılmaktadır.
Kuzu Göbeği Mantarı Nerelerde Yetişir

Kuzu Göbeği Mantarı Nerelerde Yetişir?

Doğal olarak ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ülkemizde en çok Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Konya, İzmir, Muğla, Aydın, Uşak, Çanakkale, Denizli, Kastamonu, Kars gibi bir çok ilimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kuzu göbeği mantarı doğal mantar türlerinden biridir. Şapka yapısı yumurtaya benzemektedir. Üzerinde düzensiz oyuklar vardır. Köşeli ve geniş oyukların kenarı ağ görünümündedir. Rengi kırmızı ve sarı tonlarındadır.
Kuzu göbeği mantarı zengin toprakları sever. Genel olarak orman açıklıkları, akarsu ve yol kenarları, bitki örtüsü yanmış alanlarda bulunur. Bunun için genelde yangınlardan sonra yanan orman örtüsünün bulunduğu yerde çok daha fazla bulunur. Çam, fındık, akçaağaç, karaağaç, kayın gibi ağaçların altında tek tek çıkar.
Kuzu göbeği mantarı ülkemizde en çok toplanan doğal tür mantarlardandır. Genelde ihracatı yapılan bu mantar türü doğal ortamından toplanır. İpe dizilerek kurutulur ve kış aylarında yenmek üzere saklanır. Yavaş yavaş pişirildiğinde çok daha lezzetli olur. Kuzu göbeği mantarı faydaları eşsizdir. Kanserden kansızlığa kadar bir çok hastalığa şifadır.
Çin'de yaygın olarak kullanılan mantar türü hastalıkları iyileştirdiği için çok tercih edilir.
Kuzu Göbeği Mantarı Besin Değeri

Kuzu Göbeği Mantarı Besin Değeri

Kuzu göbeği mantarı morchellaceae familyasındandır. İçeriğinde B1, B2, C vitaminleri çok yüksek oranda mevcuttur. Yüksek miktarda sodyum, kalsiyum, bakır, çinko, potasyum bulunur. En önemlisi bir adet kuzu göbeği mantarında bir kilo etin içerisinde bulunan protein bulunmaktadır. İçerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. İçerisinde demir, niosin ve selenyum bulunur. İçeriği ile zengin bir besin kaynağıdır.
Kuzu Göbeği Mantarı Faydaları

Kuzu Göbeği Mantarı Faydaları

  • Kuzu göbeği mantarı özellikle kanserle mücadele için çok önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar içeriğindeki antioksidanlar sayesinde zararlı mikroorganizmalarla savaşmaktadır.  İçerisindeki niosin ve selenyum maddeleri kansere karşı çok etkilidir. Bu iki maddenin özellikle prostat kanserini önlediği ve tedavisinde etkili rol oynadığı bilinmektedir. Kanser riski olan herkesin kuzu göbeği mantarını tüketmeleri bu nedenle çok önemlidir.
  • Kuzu göbeği mantarı özellikle kansızlık sorunu için çok önemlidir. Vücuttaki demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan anemi sorununu çözmektedir. Kansızlık bir çok hastalığın ana kaynağıdır ve önemli bir problemdir. İlaç tedavisi istemeyenler için önemli bir besin kaynağıdır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok faydalı olan kuzu göbeği mantarı zihni açar, hafızayı kuvvetlendirir. Düzenli kullanıldığı zaman vücuttaki tüm zararlı mikroorganizmaları yok eder.
  • Karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlayan kuzu göbeği mantarı karaciğer sağlığı için çok önemlidir. Kalp hastalıkları başta olmak üzere iç organların yenilenmesini sağlar.
  • Katarakt, glokom gibi göz hastalıkları B2 vitamini eksikliğinden oluşmaktadır. İçeriğindeki yüksek miktardaki B2 vitamini sayesinde bu tür hastalıkların oluşmasını önler. 
  • Diyabet hastaları için şeker şeker düşürmekte etkili besinlerden biridir. Kan şekerini dengeleme özelliğine sahip olan mantarın sık tüketilmesi özellikle şeker hastaları için tavsiye edilir.
  • Mide rahatsızlıkları için büyük şifası vardır. 
  • Gelişme çağındaki çocukların besin ihtiyaçlarını sağlar. Bir çok hastalığın oluşmasını önler ve bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Bir adet mantarda bir kilo etten daha fazla protein bulunmaktadır. Kalsiyum, çinko, potasyum gibi bir çok vitamin ve mineral bulunur. Doğanın mucizesi denen bu mantar Dünyanın en lezzetli doğal besinleri arasındadır.
  • Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlayan mantar kalp krizi riskini azaltır, kalp ve damar sağlığını korur, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara karşı etkilidir.
  • Güçlü antioksidan barındıran mantar grip, soğuk algınlığı gibi şikayetleri önler. 
  • Beyin sağlığının daha güçlü çalışmasını sağlayan mantar zihni açar, hafızayı kuvvetlendirir. 
    Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Pişirilir

Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Pişirilir?

Kuzu göbeği mantarını ilk bahar aylarında semt pazarlarında ve büyük marketlerde kolaylıkla bulmak mümkündür. İnternet'ten de satışı yapılmaktadır. Bu mantarın Dünya mutfaklarında en çok uygulandığı pişirme yöntemi yavaş ateşte sotelemektir.
Kuzu göbeği mantarını hafif ateşte çeşitli baharatlarla soteleyebilirsiniz. Bunun yanında buharda pişirme yöntemi de uygulayabilirsiniz. Bir çok şef içerisine krema ekleyerek de pişirmektedir.
Kuzu göbeği mantarı aynen diğer mantar çeşitlerinde olduğu gibi pişirilir. Eğer kabuğu sertleşmişse yada kurutulmuş olarak aldıysanız bir miktar haşlamalısınız.
Fırında pişirerek de yenebilen mantarın üstüne dilerseniz kaşar rendesi de ekleyebilirsiniz. Üzerini kaşarla kapatın ve 170 dereceli fırında kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirin. Fırında yada mangalda pişirilen mantar yanında garnitürlerle servis yapılabilir.
Kuzu Göbeği Mantarının Zararları Nelerdir

Kuzu Göbeği Mantarının Zararları Nelerdir?

Kuzu göbeği mantarının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Çok tüketilmemesi, fazla yenmemesi gerekmektedir. İçerisinde yüksek miktarda protein bulunan mantar çok az miktarda yenmelidir. Mantara alerjisi olanların dikkatli olması gerekmektedir.
Aldığınız mantarın gerçek kuzu göbeği mantarı olduğundan emin olduktan sonra yemenizde fayda var. Bu nedenle emin olduğunuz yerlerden alınmalıdır.
Tek öğünde çok miktarda yenmemelidir. Alerjik reaksiyonlar yapabilir.

Hiç yorum yok