Hakiki Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Hakiki Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Hakiki Şambali Tatlısı Tarifi

Hakiki Şambali Tatlısı Tarifi

Şambali tatlısı tarifi bir çok yerde yanlış verilmektedir. Verilen tatlı tarifi içerisinde yumurta, un, yağ bulunmaktadır. Halbuki hakiki şambali tatlısında yumurta, un ve yağ bulunmaz. Bu şekli ile revani olur. Oysaki sokakta satılan hakiki şambalide bu malzemeler bulunmamaktadır. Şambali tatlısı nasıl yapılır?

Şambali Tatlısı Malzemeleri 

  • Yarım kg irmik
  • 1 buçuk bardağı şeker
  • 1 buçuk bardak yoğurt
  • 1 Kabartma tozu 
  • 2 paket vanilya

Şerbet Malzemeleri

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
    Hakiki Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır

Hakiki Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şambali tatlısı tarifi için öncelikle şerbetinin yapılması gerekmektedir. 3 bardak şekerle suyu bir tencerede kaynatalım ve koyulaşınca yarım limonun suyunu sıkıp bir müddet daha kaynatıp altını kapayalım. Şerbet tatlıya soğuk verileceği için şerbet önceden yapılmalıdır.
Bir kap içerisine irmik ve şeker konur ve karıştırılır. İçerisine yoğurt, kabarma tozu ve vanilya eklenerek karıştırılır. Bu tatlı hamurunun kıvam alabilmesi ve irmiğin şişmesi için devamlı karıştırılması gerekmektedir. Yaklaşık 15-20 dakika bir kaşıkla irmik iyice yumuşayana kadar karıştırılır. Bazı şambali tatlıcıları yoğurt yerine su koymaktadır. Bu şekli ile de çok güzel olur.
Tepsimizin altına bir kaşık kadar sıvı yağ gezdirilir ve bir kaşık kadar da pekmez konur. Yağ ve pekmezi her yere gelecek şekilde gezdirin. Pekmez şambalinin altının nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Hamurumuzu tepsimize dökelim ve her yerinin eşit olmasına dikkat edelim. Tepsiyi sağa sola doğru bir kaç kez sallayarak hamurun düz olmasını sağlayalım.
Elinize bir miktar pekmez sürün ve hamurun üzerine de eliniz yardımı ile pekmez sürün. Çok az olmalıdır ve hamurun her yerine gelmelidir. Maksat sokakta satılan şambali tatlısı gibi nar gibi kızarmasını sağlamaktır. Bu sokakta satılan şambalinin püf noktalarından biridir. Bu işlemden sonra bir bıçak yardımı ile dilimler hafif bir şekilde kesilir. Tepsiye değmeyecek gibi üstten kesilmelidir. Burada maksat tatlıyı dilimlemek değil fıstıkları dizerken orantılı dizmektir. Üzerine sıra halinde fıstıklar dizilir ve önceden 180 derecede ısıtılan fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Pişen tatlı kesilerek dilimlenir.
Şambali tatlısı pişince tezgaha alınır ve ilk sıcaklığı çıkınca üzerine soğuk şerbet dökülür. Bu tatlının malzemeleri küçük dikdörtgen fırın tepsisine göre verilmiştir. Büyük fırın tepsisi kullanılacaksa malzeme iki katına çıkarılmalıdır. Şambali tatlısı bir gün en erken 4-5 saat sonra şerbetini iyice çekince servis yapılır.

2 yorum:

  1. Asıl sambalide yoğurt olmaz süt olur yoğurt ekşi bir tat verir ben yıllardır sütle yaparım harika olur herkes bayılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerinize sağlık mutlaka güzel oluyordur. Süt, yoğurt ve su ile yapılmaktadır. 3 farklı şekli de güzel olur. Yapan kişiler değişik şekilde yaparak damak zevklerine göre deneyebilirler. Asıl püf noktası çok yoğrularak irmiğin hamur kıvamına gelmesidir.

      Sil