Evde Sade Lokum Nasıl Yapılır?
Evde Sade Lokum Tarifi
Evde sade lokum tarifi ile bayramlarda ve özel günlerde kendi yaptığınız lokumları ikram edebilirsiniz. Verdiğimiz evde sade lokum yapımı çok iddialıdır. Pastanelerden aldığınız lokumların aynını yapabilirsiniz. İnternet'te bir çok lokum tarifi var. Bu tariflerden çoğunun tarifi gerçek lokum tarifi değildir. Özel lokum ustalarından öğrendiğimiz tarifi sizlerle paylaşıyoruz. Evde sade lokum nasıl yapılır?Evde Sade Lokum Tarifi Malzemeleri
- 250 gr nişasta ( buğday yada mısır nişastası)
- 1 buçuk kg toz şeker
- 8 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı krem tartar (aktarlarda satılmaktadır)
- 1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu
Lokum Tozu Malzemeleri
- 3 su bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı nişasta
Evde Sade Lokum Nasıl Yapılır?
Derin bir tencerede 4 buçuk su bardağı su ile bir kilo şekeri kaynatmaya başlayalım. Orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakalım.Kaynayan şerbetin köpüklerini alarak, rengi sarı bir şerbet rengini alıp koyulaşana kadar kaynatalım. Yaklaşık 30-35 dakika kadar sürede koyulaşmaya başlayacaktır. Koyulaşan şerbetimize bir çorba kaşığı kadar limon suyu ekleyelim ve 10 dakika kadar daha kaynatalım. Şerbetimiz koyu kıvamda bir şerbet olmalıdır. Koyulaşan şerbetin altını kapayarak bir kenara alalım.
Başka bir derin tencere içerisine kalan 3 buçuk bardak suyumuzu koyalım. Suya bir yemek kaşığı krem tartarı, yarım kg şeker ve 250 gr nişastayı ekleyelim ve ister mikserle isterseniz çırpma teli ile çırparak karıştıralım. İçerisinde hiç topak kalmamalıdır. Lokum yapımında krem tartarın çok önemli yeri vardır. Krem tartarsız bir lokum tam kıvamlı olmaz.
Krem tartarlı ve nişastalı suyumuzu orta ateşte karıştırarak pişirelim. Yaklaşık beş dakika kadar sonra koyulaşmaya başlayacaktır. Koyulaşan malzememizin altını kısalım ve mikser yada çırpma teli ile yaklaşık 10-15 dakika kadar köpük köpük olana, rengi sarı bir renk alana kadar kısık ateşte çırparak pişirmeye devam edelim. Rengi sarı şeffaf bir renk olduğunda ve üzerinde iri kabarcıklar olduğunda harcımız hazır demektir.
Pişen lokumumuzun altını kapamadan kısık ateşte pişirmeye devam ederken içerisine önceden pişirdiğimiz şerbetimizden azar azar ilave ederek çırpmaya devam edelim. Lokum hamuruna azar azar şerbeti dökerek yedirelim. Şerbetin tamamını içerisine dökme işlemini bitirdikten sonra ocağın altını açalım ve yaklaşık 10 dakika kadar açık ateşte bir kaşık yardımı ile karıştırılarak pişirilir. Ocağın altı yeniden kısılır ve çok kısık ateşte tencerenin altının tutmaması için ara ara karıştırılarak lokum harcımız pişirilir. Çok kısık ateşte yaklaşık 50-60 dakika kadar pişirilmesi gerekmektedir.
Kaynama süresi içerisinde lokum hamurunun rengi değişmektedir. Lokum kokusu iyice kendini belli etmektedir. Kaşıkla alındığında köpük köpük olacak şekilde olmalıdır. Bir tabağa bir kaşık ile damlatıldığında elinize yapışmayacak kıvama gelmiş olması gerekmektedir.
Evde Sade Lokum Yapımı
Lokum tozu yapabilmek için nişasta ve pudra şekerini karıştıralım. Lokumu dökeceğiniz tepsiye lokum tozundan dökelim. Tepsinin her yeri lokum tozu ile kaplanmalıdır.Pişen lokum hamuru vakit geçirilmeden, altı kapanır kapanmaz lokum tozunun serpildiği tepsiye dökülür. Her yerinin aynı kalınlıkta olması için tepsi ileri geri sallanmalıdır.
Tepsi tezgah üzerinde soğuduktan sonra buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında 8-10 saat kadar dinlendirilmelidir.
Dinlenmiş olan sade lokumumuz lokum tozu serpilmiş bir tezgah üzerine tepsi ters çevrilerek dökülür. Üzerinde varsa sertleşmiş lokum tozu kırıntıları temizlenir ve kesilmeye hazır hale getirilir.
Bıçak lokum tozuna batırılarak 2 santim kalınlığında olarak şekilde kesilmeye başlanır. Arzuya göre sade lokumlara kare, dikdörtgen yada üçgen şekli verilebilir.
Evde sade lokum tarifimiz uzun süre dayanmaktadır. Malzemesini isterseniz ölçülere sadık kalarak azaltabilirsiniz.
Yaptığımız sade lokumları saklayabilmek için bir kap içerisine lokum tozu serpin. Lokumların her yeri lokum tozuna batırılır. Sade lokumlarınızdan bir sıra döşeyin ve üzerine yeniden lokum döşemeden önce arasına lokum tozu serpin. Mutlaka lokum tozu serperek saklama kabınızın ağzını kapayın.
Bayramlar ve özel günler için evde sade lokum yapabilirsiniz. Sade lokumun içerisine fındık, antep fıstığı, ceviz, hindistan cevizi gibi malzemelerle zenginleştirerek farklı lokum çeşitleri de elde edebilirsiniz.
YORUM EKLE