Evde Gül Lokumu Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Evde Gül Lokumu Nasıl Yapılır?

Evde Gül Lokumu Tarifi
Evde Gül Lokumu Tarifi

Evde gül lokumu nasıl yapılır diyenler varsa bu tarifi mutlaka okumalıdır. Evde gül lokumu tarifi ile pastaneden alınan lokumlarla aynı lokum yapılmaktadır. Evde gül lokumu yapımı için tek tek püf noktalarını anlattığımız tarifimiz de pastane usulü lokum tarifini vereceğiz.

Evde Gül Lokumu Tarifi Malzemeleri

  • 8 bardak su
  • 1 buçuk kilo şeker
  • 250 gr nişasta
  • 1 yemek kaşığı krem tartar ( aktarlarda satılmaktadır)
  • Yarım limon
  • 1 su bardağı gül suyu

Renk Vermek İçin

  • Kırmızı pancar sıkılarak suyu çıkarılabilir (bir çay bardağı), 
  • Kızamık şekeri kullanılabilir
  • Kırmızı gıda boyası kullanılabilir. 

Lokum Tozu Yapımı Malzemeleri

  • 3 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
Evde Gül Lokumu Nasıl Yapılır

Evde Gül Lokumu Nasıl Yapılır?

Evde gül lokumu tarifi için öncelikle 4 buçuk su bardağı suyla birlikte şekerimizin bir kilosunu derin bir tencerede kaynatıyoruz. Şeker eriyene kadar karıştıralım. Şeker eridikten sonra kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatmaya devam edelim. Yaklaşık yarım saat kadar kaynayan şerbetimizin rengi değişip koyulaştığında yarım limon sıkalım ve 10 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alalım.
Başka bir tencerede yakan 3 buçuk su bardağı su ile kalan yarım kilo şekeri, nişasta ve krem tartarı karıştıralım. Hiç topak kalmamalıdır. Ocağa alarak kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayalım. Yaklaşık beş dakika kadar sonra koyulaşmaya başlayacaktır. Mikser yada çırpma teli ile karıştırarak pişirelim. Rengi hafif sarı bir renk alana kadar 10-15 dakika karıştırarak pişirelim. Rengi sarımtırak ve köpük köpük bir hal alacaktır.
Ocağın altı kısık olarak pişirmeye devam ederken azar azar şerbetimizden ilave edelim. Şerbeti çok az miktarlarda koyuyoruz ve bir yandan da çırpıyoruz. Şerbetin tamamını ekledikten sonra altını açalım ve altı açık bir vaziyette 10-15 dakika kadar pişirdikten sonra altını kısalım. Lokum hamurumuz bu şekli ile 50-60 dakika kadar kısık ateşte altı tutmasın diye karıştırılarak pişirilir.
Pişen lokumumuza bir bardak gül suyu ekleyelim. Renk vermesi için gıda boyası, bir çay bardağı kadar kırmızı pancar suyu yada kızamık şekeri ilave edebiliriz. Bu 3 seçenekten istediğinizi ekleyebilirsiniz. Rengi istediğiniz kıvamda olduktan sonra 10 dakika daha pişirelim ve koyulaştığında ocaktan alalım. Köpük köpük bir lokum hamurunuz olacaktır.
Evde Gül Lokumu Yapımı

Evde Gül Lokumu Yapımı

Lokum tozu için 3 bardak pudra şekeri ile bir bardak nişastayı karıştıralım ve bir miktarını lokumu dökeceğimiz tepsinin üzerine dökelim. Tepsinin her yeri lokum tozu ile kaplandıktan sonra pişen gül lokumu hamurumuzu tepsinin üzerine dökelim. Tepsinin her yerinin eşit olması için tepsiyi bir kaç kez sallayalım.
Tezgah üzerinde soğuyana kadar bekletelim. Soğuyan gül lokumlarımızı buzdolabına koyalım ve 10 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
Dinlenen gül lokumlarımızı buzdolabından alalım ve tezgahın üzerine lokum tozu serptikten sonra tepsiyi ters çevirerek tezgaha dökelim. Ters çevrilen gül lokumlarımızın üzerinde sertleşen lokum tozu varsa temizleyelim. Lokumlarımızı kare, dikdörtgen yada üçgen şekillerde keselim ve her yerini lokum tozuna bulayalım.
Saklama kaplarına alacağımız gül lokumlarının altına lokum tozu serpelim ve bir sıra gül lokumu ile döşeyelim. İkinci sırayı ekleyeceksek üzerlerine mutlaka lokum tozu serpmelisiniz.
Pastane usulü lokumlarınız çok uzun süre dayanacaktır. Bu ölçü fırın tepsisi için ideal bir ölçüdür. Daha az yapacaksınız ölçüyü azaltabilirsiniz.

Hiç yorum yok