Çocuğunuz Elektronik Sigara Kullanıyor Mu? - kadinvsaglik.com

Çocuğunuz Elektronik Sigara Kullanıyor Mu?

Elektronik sigara ürünlerinin ülkemizdeki hukuki pozisyonu, bu tip ürünlerin daha çok internet ortamında satılmasına neden oluyor. Kaçak yollarla ülkeye giren elektronik sigara ürünleri için bir denetim yok. Çünkü kanuni olarak bu ürün satılmaması gerekiyor. Denetim boşluğu, pek çok elektronik sigara tedarikçisinin, özellikle 18 yaşından küçük olan sigara kullanıcılarının yanlış yönlendirilmesine neden oluyor. Sizin de çocuğunuz elektronik sigara kullanıyor mu? Eğer kullanıyorsa, ona kızmadan önce bu içeriğimizi okumanız faydalı olabilir.

Eyvah Genç Çocuğum Elektronik Sigara Kullanıyor!

Öncelikle bir hatırlatma: çocuğunuzun yaşı çok küçükse ne sigara ne de e sigara kullanmasına izin vermeyin. İçerikteki tavsiyeler, özellikle ergenlik yaşındaki gençlerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için yazılmıştır. Özellikle e-likit içeriklerinin küçük çocuklar tarafından sıvı olarak, direkt içilmesi ölümcül sonuçlara neden olabilir. E-sigara, astım hastalarına, hamile hanımlara, kalp ve damar sorunu olanlara önerilmez.

Öncelikle endişelenmeyin. Her ne kadar yanlış yönlendirilseler de gençler, elektronik sigara kullanmanın sigara kullanım miktarını azalttığını hatta ortadan kaldırdığının farkındalar. Yani genç çocuğunuz, elektronik sigara kullanmaya geleneksel sigaranın zararlı etkilerinden kurtulmak için başlamış olabilir. Peki elektronik sigara gerçekten sağlıklı mı? Bu ürünler niçin üretiliyor? Ebeveynler, gözlerinizi dört açın! Çünkü elektronik sigara kavramına tarafsız ve objektif bir şekilde yaklaşmak hem çocuğunuzun sigara alışkanlığını sonlandıracak hem de hassas olan ilişkinizin bozulmadan devam etmesini sağlayacak.
çocuğunuz elektronik sigara kullanıyor mu
Elektronik sigara bugün pek çok eczanede satılan nikotin bandı, nikotin sakızı gibi bir üründür. Tek farkı, özellikle film endüstrisinde kullanılan ve duman efekti veren makinelerle olan benzerlikleridir. Bu cihazlar e-likit adı verilen bir sıvı tankına sahiptirler. E-likit içerikleri, propilen gliserol ve vejeteryan gliserol adı verilen iki temel maddeden üretilirler. Bir elektronik sigara likiti içerisinde PG (propilen gliserol), VG (vejeteryan – bitkisel gliserol), sıvı nikotin ve aroma dışında bir katkı maddesi bulunmaz.

Panik içindeki ebeveynlerin bilmesi gereken noktalardan birisi de elektronik sigara cihazlarının duman değil, buhar meydana getirdiğidir. Bu ürünler kullanıcılarına içinde nikotin bulunan, soluması zararsız aromalı (meyve, tatlı, nane, dondurma veya kahve) bir buhar sağlarlar. Peki elektronik sigara buhar sağlıyorsa ve tütün sigarası / nargile gibi ürünlerden farklıysa neden “sigara” olarak anılıyor?

Elektronik Sigara = Sigara?

Ülkemizdeki çeviri hatalarının başında elektronik sigara ile ilgili bu hata gelmektedir. Zira elektronik sigara ürünleri dünyanın hemen her yerinde “vape” yani “buhar” isminden türetilen kelimelerle anılırlar. Vaping, elektronik sigara kullanımı demektir. Elektronik sigara ise daha çok vaping device gibi bir isimle anılırlar.

Gelelim elektronik sigara cihazlarının “sigara” olan kısmına… Bu cihazlar, sigara kadar zararlı olmamak kaydıyla, kullanıcının nikotin ihtiyacını karşılarlar. Peki nasıl? Sigarada, nikotini açığa çıkarmak için tütün yapraklarını “yakmanız” gerekir. Bu kimyasal işlem, 4000 adet zararlı kimyasalın genç kız veya oğlunuzun vücuduna girmesi demektir. Buna karşın elektronik sigara -tamamen zararsız olmamakla beraber- nikotin ihtiyacını daha sağlıklı bir yolla sağlar. Ancak kesinlikle elektronik sigara kullanmanın tamamen zararsız olduğunu düşünmeyin. Çünkü dünya genelinde elektronik sigara ile ilgili tıbbi araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Özetle, çocuğunuz sigaranın zararlı etkilerinden kurtulmak ve sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanmaya başlamış olabilir. Bunun için ona kızmayın. Çünkü dünya genelindeki 18 yaş altındaki ergen gençler, sigaranın zararlı etkilerinden kurtulmak için aynı yolu tercih ediyorlar.
çocuğunuzun elektronik sigara i̇le sigarayı bırakmasını nasıl sağlarsınız

Çocuğunuzun Elektronik Sigara İle Sigarayı Bırakmasını Nasıl Sağlarsınız?

Elektronik sigara her ne kadar tütün sigarası, nargile, pipo ve puronun yerini alması için üretiliyor olsa da özellikle gençler için bir bağımlılık olma tehlikesi taşıyor. Çünkü e-likitler içlerinde nikotin barındırıyorlar. Nikotin seviyesi 0 mg / 3 mg / 6 mg ve daha yüksek seviyelerde olabiliyor. Peki elektronik sigara ile sigarayı bırakmak mümkün mü?

Kesinlikle evet! Elektronik sigara ile ilgili yapılan ciddi tıp araştırmaları, cihazları kullanmaya başlayan her 10 kişiden 7’ sinin bir daha kullanmamak kaydıyla sigarayı bıraktığını ortaya koyuyor. İngiltere’ de ve ABD’ de doktorlar, elektronik sigara ürünlerini sigara kullanan hastalarına tavsiye ediyor.

Elektronik sigara, bir tütün sigarası alternatifidir. Öncelikle içindeki nikotin oranı ayarlanabilir. Bu da sigarayı elektronik sigara sayesinde nasıl bırakabileceğinizin cevabıdır. Tercihen 6 mg nikotin içeren e-likit içeriklerinden başlayarak zamanla 3 mg nikotinli ve son olarak 0 mg nikotin içeren e-likit içeriklerini kullanarak sigarayı bırakmak mümkün. Ancak sigarayı bırakmak için e-sigara sadece yardımcı olur, bu sağlıksız alışkanlıktan kurtulmak için iradenin yerini hiçbir şey tutamaz.

Aklınıza, “o zaman 0 mg nikotin içeren elektronik sigara likitinin içinde ne var?” sorusu gelebilir.

Yanıt basit: meyve aroması, PG ve VG. Yani bağımlılık yaratabilecek hiçbir şey yok. Ayrıca sigara kullanımındaki gibi kötü ağız kokusu, diş taşı, kıyafet ve mobilyalara sinen o bayat koku da, sigara kullanımının azalması / sonlanması ile ortadan kayboluyor.

Son olarak elektronik sigara kullanımının sigaraya nazaran daha ekonomik olduğunu da ekleyelim. Tercihen 30 ML’ lik bir e-likit, coil (bobin) ve orta sınıf bir elektronik sigara, tütün sigarası gibi size bir servete mal olmayacaktır.

İlk olarak çocuğunuzla konuşun ve e-sigara cihazlarının sadece birer araç olduğunu ve esas olanın irade olduğunu anlatın. Hatta cihaz ve likitleri siz alarak, sigarayı bırakma sürecinde yardımcı olabilir, nikotin seviyesini giderek düşürerek sigarayı bırakmasını sağlayabilirsiniz.

Elektronik Sigara Mucizevi Bir Ürün!

Tam olarak değil. Aslında elektronik sigaranın tek yaptığı nikotin ihtiyacını, sigaradan daha az zararlı bir şekilde gidermesi. Kötü koku, izmarit ve benzeri unsurlar olmadan, sıvı bileşen ile nikotin ihtiyacını gideren e-sigara cihazları, tamamen sağlıklı değildir.

Öncelikle, e-sigara ile ilgili tıp araştırmaları devam ediyor. Ancak şimdilik sonuçların olumlu olduğunu söylemek mümkün. E-sigara ile ilgili diğer bir risk de nikotin içermesi. Sanılanın aksine nikotin kansere neden olmasa da kan basıncını arttırıyor, damarları tıkıyor. Bu da elektronik sigara cihazlarını -sigara kadar olmasa da- tehlikeli kılıyor. Aşırı kullanımın akciğerler rahatsızlıklarına ve nikotin zehirlenmesine neden olabileceğini unutmayın. Yani e-sigara mucize bir ürün değil. Sadece sigarayı bırakanların nikotin ihtiyacını karşılayan bir araç; tıpkı nikotin sakızı veya nikotin bandı gibi.

Patlıyor Diyorlar?

Ana akım medya, elektronik sigara cihazlarının patladığı haberlerini sunarlar. Çünkü insanlar bu tip hikayeleri seviyorlar. E-sigara cihazları ile ilgili negatif haberlerden en çok çıkar sağlayanlar ise tütün üreticileri ve sigara firmaları. Sadece e-sigara değil, içinde batarya bulunan lap top bilgisayarlar, akıllı telefonlar (Samsung Galaxy Note 8’ i hatırlayın, bilmiyorsanız internetten araştırın) patlama riski taşırlar.

Patlıyor denilen e-sigara modelleri bilinçsiz olarak kullanılan mekanik mod olarak da bilinen cihazlardır. Buna ek olarak patlamaya suyla temas, sahte batarya – pil kullanımı gibi bir şey de sebep olabilir. Bu yüzden elektronik sigarayı suçlamak biraz yersiz.

Güvenilir E-Sigara Sitesi Tavsiye Eder Misiniz?

Sevdiklerinizin e-sigara ile sigaraya veda etmesini isterseniz, www.elektroniksigarashop.org adresini tercih edebilirsiniz. Denetime tabii tutulmayan bu ürünlerin pek çok sitede çok yüksek fiyatlardan satıldığını ve çoğunun da sahte olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Ancak elektroniksigarashop.org tamamı orijinal ürünlerden oluşan ürün çeşitleriyle size yardımcı olabilir. Orijinal e-sigara, e-likit ve premium likit içeriklerine bu siteden, makul fiyatlarla ulaşabilirsiniz.

Umarız, çocuğunuz ve sevdikleriniz e-sigaraya da veda ederek nikotin bağımlılığı defterini kısa zamanda kapatır. Hepinize sigarasız, dumansız ve de elektronik sigaranın olmadığı sağlıklı günler dileriz.

Hiç yorum yok