Sırt Fıtığı Tehlikeli Midir? - kadinvsaglik.com

Sırt Fıtığı Tehlikeli Midir?

sırt fıtığı

Sırt Fıtığı Tehlikeli Midir?

Sırt fıtığı tehlikeli midir sorusuyla genelde çok karşılaşılmaktadır. Omurgada her omur arasında fıtık olma olasılığı vardır. En çok bel ve boyun bölgelerinde görülen fıtık, sırt bölgesinde de oluşur. Diğerlerine göre çok daha az görülse de en tehlikelisi sırt fıtığıdır.
Omurların iskelet sistemini oluşturan küçük kemik parçalarıdır. Omurların arasında ise disk dediğimiz dışı sert içi daha yumuşak, iki omurun birbirine değmesini engelleyen ve hareket ederken esneklik sağlayan küçük diskler vardır. Bu disklerin bir çok nedene bağlı olarak hasar görüp yırtılması ile fıtık oluşur. Sırt bölgesinde de yaşlanmadan, zorlanma, kaza, ağır kaldırma gibi bir çok sebebe bağlı olarak fıtık gelişebilir. 
Omuriliğin içerisinden geçtiği kanal sırt bölgesinde çok daha dar bir yapıya sahiptir. Bu bölgede oluşan küçük bir fıtık bile omuriliği etkilemeye neden olur. Omuriliğe baskı yapan fıtık kişide ağrıya ve bir çok nörolojik soruna neden olur. Bu sorunlardan en önemlisi felç olma riskidir.
Sırt fıtığı belirtileri arasında ağrı en çok görülenidir. Bu ağrı birden bire gelişebileceği gibi yavaş yavaş da şiddetlenebilir. Bazı fıtıklarda ise ağrı hiç hissedilmezken bacaklarda his kaybı, karıncalanma, uyuma gibi nörolojik sorunlar yaşanır. Bunun nedeni beyinden gelen sinyallerin bacaklara, bacaklardan gidenlerin ise beyne tam ulaşamamasından kaynaklanır. Omuriliğe baskı yapan fıtık nedeni ile oluşan bu sorun ilerleyerek felce dönüşebilir. İlerleyen fıtıklarda kişide yürümede güçlük, idrar ve dışkı tutamama, böbrek sorunları, karaciğer, kalp, mide problemleri gibi bir çok iç organ problemi de yaşanmaya başlanır.
Sırt Fıtığı Tehlikeli midir
Bu kadar tehlikeli olan sırt fıtığının ilerlemesinde ihmal birinci derecede gelmektedir. Ağrı şikayetlerine çok önem vermeyen hasta ancak fıtığın ilerlemesi ve his kayıpları yaşanmaya başladığında işin ciddiyetini anlamaktadır. Bazen ise ağrı şikayetlerinin bel ve boyunda önceden oluşmuş olan fıtıktan olduğu sanılmaktadır. 
Genelde sırt ağrısı ile gidilen doktor kontrollerinde yanlış teşhis konarak işin ilerlemesine neden olunur. Sırt fıtığı zor teşhis edilebilen bir hastalıktır. Bel ve boyun MR çekimi istenirken sırt MR çektirmek akla gelmeyebilir. Yada kişinin ağrı şikayetleri olmaması nedeni ile iç organlardaki problemlerin nedeni araştırılarak yanlış tedaviler uygulanmaktadır.
Sırt ağrınız eğer 3 ayı geçmiş ve devam ediyorsa mutlaka doktorunuzdan bir sırt MR incelemesi istemeniz gereklidir. Yada iç organlarınızda problem yaşıyorsanız, bacaklarda his kaybı gibi nörolojik bulgulara sahipseniz hiç vakit kaybetmemeniz gereklidir. Gecikilen tedavi ilerde geri dönülmez sonuçlar doğurmaktadır. Sırt fıtığının bulunduğu yer itibari ile çok tehlikeli bir bölgedir. Mutlaka uzun dönem sırt ağrısı geçen kişilerin tetkiklerini yaptırmaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok