Boğazda Gıcık ve Öksürük Neden Olur? - kadinvsaglik.com

Boğazda Gıcık ve Öksürük Neden Olur?

Boğazda Gıcık ve Öksürük
Boğazda Gıcık ve Öksürük 

Boğazda gıcık ve öksürük boğaz reflüsünden alerjiye varana kadar pek çok sebepten oluşmaktadır. Boğazda yanma, takılma ve sanki bir yabancı cisim varmış gibi oluşan hisse gıcık denmektedir. Boğazda gıcık çoğu zaman öksürük, geniz akıntısı, balgam, burun akıntısı ve boğazı temizleme isteği ile seyretmektedir. Boğazda gıcık ve öksürük neden olur? Boğazda gıcık ve öksürük nasıl geçer?
Boğazda gıcık ve öksürük yaşayan kişiler öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna giderek bunun nedenini anlamalıdır. Kronikleşen durumların altında mutlaka başka nedenler yatmaktadır.
Boğazda Gıcık ve Öksürük Neden Olur

Boğazda Gıcık ve Öksürük Neden Olur?

  • Boğazda gıcık ve öksürük, boğaz enfeksiyonların da en çok karşılaşılan belirtilerdendir. Boğazda enfeksiyon hasara ve gıcıklanmaya neden olur. En çok soğuk kış günlerinde boğaz enfeksiyonları yaşanmaktadır. Genelde kış aylarında yaşanan bu durum eğer kronikleşmişse mutlaka sebeplerinin araştırılması gereklidir. Genelde bağışıklık sisteminin düşmesi yada kronik farenjit sonucu yaşanır. 
  • Akciğerlerde oluşan bir rahatsızlıkta buna neden olabilir. Mutlaka akciğerlerinizde bir şey var mı baktırmalısınız.
  • Mide asidinin yukarı kaçması boğaz reflüsüne neden olmaktadır. Boğaz reflüsü boğazda gıcık ve öksürük nedenlerinden biridir. Bunun yanında ses kısıklığı, boğazda yanma hissi, acı bir tat gibi belirtiler de vermektedir. Boğazda gıcık ve öksürüğe sahip olan kişiler mide de problem var mı baktırmalıdır. 
  • Boğazda gıcık ve öksürük bir alerji belirtisidir. Genelde toz, polen ve gıda alerjisi olan kişiler bu durumu sıklıkla yaşarlar. Alerjinin tetiklenmesi ile birlikte boğazda ve burun içinde şişmeler olabilir. Alerji kaynaklı olup olmadığı yapılacak olan alerji testleri ile anlaşılabilir.
  • Bazı kişilerde soluk borusuna tükürük kaçması sorunu çok yaşanır. Soluk borusuna tükürük kaçan kişilerde boğazda gıcık ve öksürük sıklıkla yaşanır. Bu durum uzun sürmez, kısa sürede geçer. Fakat her seferinde aynı şeyler yaşanmaktadır.
  • Sigara içen kişilerde boğazda gıcık ve öksürük çok sık yaşanır. Sigara boğazda yanma ve hasara neden olur. Alışkanlığın bırakılması iyileşmenin tek yoludur.  
  • Sinüzit uzun süreli yaşanan bir hastalıktır. Boğaz akıntısına neden olur ve sinüzit tedavi edilmezse bu şikayetler devam eder.
  • Boğazda gıcık ve öksürüğün diğer bir olası nedeni psikolojik etkenlerdir. Psikolojik olarak bir kişi bunu hissedebilir. Genelde stres altında olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Tek tedavi uzman bir psikologla görüşmektir.
    Boğazda Gıcık Ve Öksürük Nasıl Geçer

Boğazda Gıcık Ve Öksürük Nasıl Geçer?

Boğazda gıcık ve öksürük için öncelikle Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. Kronikleşen sinüzit, farenjit yada boğaz reflüsü olup olmadığından emin olunmalıdır. Boğaz reflüsü için bir endoskopi çekilmesi gereklidir. Boğaz reflüsü, mide fıtığı, midede yara gibi bir çok sebepten olabilir. Yapılan tetkiklerden sonra tedavinin başlaması ile boğazda gıcık ve öksürük çok kısa dönemde geçmektedir.
Alerjiden dolayı yaşanan bir durum olup olmadığı ancak yapılacak alerji testleri sonrasında anlaşılır. Alerjiler için yatıştırıcı tedavi yöntemleri vardır. Bunun yanında alerjiniz olan şeylerden uzak kalınmalıdır.
Psikolojik durumlar ancak doktor yardımı ile iyileşebilir. Bu gibi altında başka yatan sebepler yoksa boğazda gıcık ve öksürüğe ne iyi gelir?
Boğazda Gıcık ve Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Boğazda Gıcık ve Öksürüğe Ne İyi Gelir?

  • Boğazda gıcık ve öksürük olduğunda yapılması gereken ilk şey su içilmesidir. Su bu durumu yatıştırmaya yardımcı olacaktır.
  • Limonlu su  da bu konuda çok faydalı olur. Limonun asidi ve mikrop öldürücü özelliği ile boğaz gıcığını kesmeye yardımı olur.
  • Zerdeçallı, bal karışımı öksürük ve gıcığa çok faydası vardır. Zerdeçal bilinen en iyi antibiyotik içeren ilaçlardandır ve çok iyi bir öksürük kesicidir. Kronikleşen durumlarda mutlaka yapılmalıdır.
  • Boğazınızı tuzlu yada karbonatlı su ile gargara yapabilirsiniz. Gargara ile boğaz enfeksiyonlarının önüne geçmek mümkündür. Boğazı rahatlatacaktır.
  • Elma sirkesi içmek yada elma sirkesi ile boğaz gargarası yapmak çok etkilidir.
  • Zerdeçallı süt içmek boğazı rahatlattığı gibi mide sorunları olan kişiler için de çok faydalı olur.
  • Öksürük ve gıcık kronikleştiği dönemlerde buhar banyosu yapmak çok fayda sağlar. Özellikle buhar banyosuna nane yağı, kekik yağı gibi nefes açıcı yağlar eklerseniz çok fayda görürsünüz. 
  • Keçi boynuzu tozunu balla karıştırarak yemek iyi gelir. Keçi boynuzu pekmezi yada özünü her gün birer yemek kaşığı içmek çok faydalıdır. 
  • Turpun içerisini oyup içerisine bal koyun ve bir gece beklettikten sonra içerisinde oluşan suyu içmek öksürüğe ve boğaz gıcığına çok faydalıdır. 
  • Bu gibi doğal yollar denenebilir. Öncelikle doktora giderek altında yatan sebepler araştırılmalıdır.

1 yorum:

  1. Gerçekten çok gıcık bir durum önerileri dikkate alacağım sevgiler :)

    YanıtlaSil