Bebek Yatakları Nasıl Olmalıdır? - kadinvsaglik.com

Bebek Yatakları Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğan bebeklerin, vücut dirençleri henüz tam olarak gelişmediği için direnç kazanmak ve enerji sağlayabilmek için günde ortalama 20 saat kadar uyur. Bu dönemde de bebeğin bu uzun uyku sürelerini hem güvenli hem de konforlu hale getirmek ise en önemli konudur. Çünkü normal bir yetişkinin bile bu denli uzun uyku/yatış sürelerinde vücutlarında çeşitli tahribatlar meydana gelebiliyor. Bebeklerde bir de hareket kabiliyetlerinin sınırlı olması, doğru bebek yatağı seçimini daha da önemli kılıyor. Tercih edilecek bebek yatağının, fiziki hareketlerine karşı güven vermesi, psikolojik açıdan ürkütmemesi ve konforunu en iyi şekilde sağlaması gerekir. Özellikle yeni doğan bebeklerde, ilk 3 aylık periyotta anne tarafından bebeğin her an görülebilmesi gerekir. Bebekler için uygun sertlik seviyesine sahip olması, hareketlerine uygun tasarımda olması gibi özellikleriyle aslında Babynest yeni nesil bebek yatağı olarak, özellikle yeni ebeveynlerin telaşla yaptıkları hata risklerini ortadan kaldırıyor.
bebek yatakları nasıl olmalıdır

Bebek Yatağı Sertliği Nasıl Olmalı?

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, yeni doğan bebekler için seçilecek bebek yatağı sertlik durumu konusunda çok hassas. Çünkü özellikle sağlık ve bebek konusunda toplum genelinde bilinçli-bilinçsiz çevrenin yönlendirmeleriyle yatak sertliği konusunda çok fazla yanlış bilgi bulunuyor. Bebeklerin hareket kabiliyetlerinin sınırlı olmasından mütevellit, çok sert yatak kullanılması gerektiği ise bunların en başında geliyor. Temel olarak çıkış noktası doğru olsa da bu tip çok fazla bilgi yanlışı/kirliliği bulunuyor. Uzmanlarda bebeklerin, çok yumuşak yataklarda yatırılmasını tavsiye etmiyor. Çünkü çok yumuşak yatakta bebeğin içine gömülmesi ve buna bağlı nefes alış-verişi kısıtlanabilir. Yapılan araştırmalarda da dünyada ilk 6 aylık periyottaki ani bebek ölümü sendromunda (SIDS), yumuşak yataktaki nefessiz kalma durumu, önemli bir pay sahibidir. Bu sebeple uzmanlarda bebeklerin çok yumuşak yatakta yatırılmamasını öneriyor. Ancak bu durum bebeklerin çok sert yataklarda yatırılması gerektiği anlamına ise gelmiyor. Çünkü çok sert yataklarda, bebeklerde farklı fizyolojik sorunların baş göstermesine neden olur.

Uzmanlara göre bebek yatağı için seçimlerin ne çok sert, ne de çok yumuşak yataklardan olmaması gerekiyor. Bebek yataklarında uzmanların önerisi “yarı ortopedik” yatak tipidir. Sertlik düzeyiyle babynest bunu en iyi şekilde karşılıyor. Amerikan Pediatri Derneği tarafından yapılan incelemeler sonucunda belirlenen düz, yastıksız ve sert zemin yapısına uyumlu olarak geliştirilmiş “26 Dns” sertlikte yeni nesil bebek yatağı olduğundan, bebekler için güvenilir bir yatış pozisyonu veriyor. Bebeğin uyku sırasında çok fazla hareket etmesini kısıtlayacak ve aynı zamanda da yataktan düşmesini engelleyecek kenarlarında bebek yatağında bulunması gerekir. Yeni nesil bebek yatağında bu kenarlar, yumuşak şekilde kullanıldığından daha güvenli kullanım sağlıyor. Ayrıca ilk 3 aylık, ikinci 3 aylık ve sonraki 18 aylık periyotta bebeklerin gelişen vücut özellikleri önemli değişkenlere neden olur. Bu durumda bebeklerin uyku konusundaki ihtiyaçlarının değişmesine neden olabiliyor. Babynest yeni nesil bebek yatağının, gelişmiş tasarım özellikleri yeni doğan bebeklerin 2 yaşına kadar uyku ihtiyaçlarına güvenli ve sağlıklı bir yanıt vermesi de önemli artılarından birisi. Özellikle ilk altı aylık periyodun sonu itibariyle, bebeklerin uyku ve yatışları daha hareketli olur. Yeni doğan bebeklerin daha hareketsiz yatış pozisyonlarına yanıt verebildiği gibi 6 aydan daha büyük bebeklerin 2 yıla kadar dönemine kadar da yatış pozisyonlarına yanıt verebiliyor.
bebek yatağı sertliği nasıl olmalı

Bebek Yatağında Kullanılan Malzemelere Dikkat Edilmeli

Yeni doğan bebeklerin bağışıklığı ve cilt sağlığı rahatsızlıklara karşı açık vaziyettedir. Tam olarak gelişim tamamlanmadığından yeni doğan bebekler için seçilecek bebek yatağında kullanılan malzemelerin, sağlığına zarar vermemesi gerekir. Kanserojen ve sentetik malzemeler en bilinen sağlıksız etkenler olsa da uygun olduğu düşünülen pek çok malzemede bebekler için risk oluşturuyor. Özellikle üretim malzemesi pamuk olan yataklar, doğru bilinen yanlışlardan birisidir. Çünkü pamuk her ne kadar bebek yatağında kullanılabilecek en doğal malzemelerden birisi olsa da içerisinde çeşitli organizmalar barındırabilir. Bu organizmalarda bebeğin zayıf olan bağışıklık direncini iyice düşürerek, ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebep olabilir.

Doğal ürünlerde bu gibi olumsuz faktörlerin olması sebebiyle, sadece doğal malzemeden üretildiği içinde bebek yatağı seçilmemesi gerekir. Oeko-Tex 100 standartlarına uyumlu olan Babynest seti yeni nesil bebek yatakları doğal nitelikli kumaşlarla kullanım sağlıyor. Çünkü bu standartlara uyum için kumaşın “anti-bakteriyel”, “anti-alerjik” nitelikli olması gerekir. Kullanılan kumaşıyla yeni nesil bebek yatağının diğer doğal ürünlerde görülen organizma, bakteri ve mikrop oluşumlarından tamamen yoksun olmasını sağlıyor. Bu şekilde bebeklerin söz konusu zararlılara karşı uyku/yatış sırasında en iyi şekilde koruma altında tutulabilmesi sağlanabiliyor. Özellikle toz akarlarını barındırmadığından alerjik tepkimelerin oluşmamasını ve cilt tahrişlerinin meydana gelmemesi sağlanabiliyor. Not: Oeko-Tex 100 standartları, uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından çevreye karşı duyarlı, ekolojik yönden tekstil ürünlerine yönelik üretim kademelerindeki hammaddeler için uluslararası kapsamda yapılan bir test ve beraberinde sertifikalandırma sistemidir.
bebek yatağında kullanılan malzemelere dikkat edilmeli

Kumaşlar Nefes Alabilmeli

Yetişkin bireylerde dahi uzun süreli yatışlar “batın” olarak tabir edilebilen çok ciddi cilt yaraları ile karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle vücudun sürekli kapalı kalan ve nefes alamayan üzerine yatılan kısımlarında yaralar oluştuğu gibi ciddi mikrop kapma ve iltihaplanma gibi durumlara da mahal verebiliyor. Yeni doğan bebeklerde ise çok hassas olan ciltleri bu tip yaralarla daha kısa sürede karşılaşır ki günde ortalama 20 saat uyku süreleri olması, daha sık görülmesine neden oluyor. Bu yüzden bebek yuvası kullanımında mutlaka nefes alabilen kumaşlar tercih edilmelidir.

Özellikle yeni doğan bebeklerin sürekli aynı pozisyonda yatmalarından ve sıcak ortamda bulunmalarından nem ve buhar geçirgenliğe sahip kumaşlar kullanılmalıdır. Terletmeyen kumaş özelliğiyle Babynest bu konuda da bebeklere önemli bir rahatlık sağlıyor. Çünkü bebeğin yatak ile temasta olan kısımlarının da hava geçirme özelliğine sahip kumaş sayesinde nefes alabilmesi mümkün oluyor. Bu şekilde batın risklerinin önlenebilmesi mümkün olduğu gibi aşırı terlemeye bağlı gribal hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Uyku sırasında terleyen ve teri üzerinde kuruyan bebeklerin vücut dirençleri düştüğünden başta soğuk algınlığı olmak üzere pek çok kronik rahatsızlığa da neden olabilir.

Bebeklerin Alışık Olduğu Uyku Ortamı Sağlanmalı

Özellikle ev gezileri veya seyahatler bebeklerin uyku düzenleri açısından ciddi sorunlara neden olur. Bebekler bu dönemde alışkanlıklarıyla kendisini güvende hisseder. Bu yüzden her zaman alışık olduğu uyku ortamının sağlanması, hiç yabancılık çekmeden rahat ve güvenli bir uyku çekebilmesini sağlar. Ancak günümüzde üretilen bebek yataklarda her yere rahatlıkla taşıyabilme özelliği çok fazla bulunmuyor. Yeni nesil bebek yuvası ise her an kolayca istenen her yere rahatlıkla bebeğin, alışık olduğu uyku ortamının taşınabilmesine yardımcı olur. Babynest’ in bebek yuvası, bebeğin anne karnında gibi rahat bir uyku alanına sahip olmasını sağlar.

Amerikan Pediatri Derneği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarının bilimsel araştırmaları gibi akademik unsurlarla yeni doğan bebekler için belirlenmiş kriterler üzerinden uzun yıllar yapılan çalışmalarla üretilen babynest bkz: https://www.babynest.com.tr/ , yeni nesil bebek yatağı, ebeveynlere, bebekleri için güvenli, sağlıklı ve hijyenik bir uyku ortamı oluşturabilme imkanı veriyor.

Hiç yorum yok