Yemekten Kaç Saat Sonra Spor Yapmalı - kadinvsaglik.com

Yemekten Kaç Saat Sonra Spor Yapmalı

Yemekten Sonra Spor
Yemekten Sonra Spor

Yemekten kaç saat sonra spor yapmalı, aç karnına spor yapılır mı, tok karnına spor yapılır mı gibi bir çok sorunun cevabı merak edilmektedir. Yemekten sonra spor hangi şartlarda yapılmalı, yemekten kaç saat geçmesi gerekmektedir?
Spor yapmak insan vücudu için son derece önemlidir. Bir çok kişinin hayatının vazgeçilmezidir. Bir çok kişi için ise kilo aldığında, kilolardan kurtulmanın tek yoludur. Spor yaparak harcanan kalori ile fazla kilolardan kurtulmak çok daha kolay olmaktadır.
Kasların kuvvetlenmesini sağlayan spor özellikle bazı hastalıkların tedavisi için çok önemlidir. Bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda kasların kuvvetlenmesi için spor yapılması şarttır. Sadece sağlıklı kalabilmek için değil, hastalıklardan da kurtulmak için de spor yapılmaktadır. Spor aç karna mı yoksa tok karna mı yapılmalıdır? Yemekten kaç saat sonra spor yapmalıdır?
Tok Karna Spor Yapılır mı

Tok Karna Spor Yapılır mı?

Vücudumuz kan dolaşımı ile beslenmektedir. Kalp, kan dolaşım sisteminin ana kaynağıdır. Kan dolaşımını sağlayan organ olan kalp bazen çok çalışarak yorulabilir. Kalp kanı hiç durmadan pompalar. Yemek yediğimiz zaman kalbin işi 2 katına çıkar. Sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için kalp 2 kat kan pompalamaktadır. Yani yemek yediğimiz zaman, yemekler öğütülene kadar kalp yoğun bir çaba sarf etmektedir. Tok karna spor yapılırsa kalp 2 kat güç harcamak zorunda kalır. Sadece spor yapmak değil uyumak bile kalbin daha fazla yorulması anlamına gelir. Eğer iki kalbiniz yoksa yemek yedikten sonra yemekler öğütülene kadar herhangi bir aktivite de bulunmamak, kalbi yormamak gereklidir. Spor yaparken kaslara da kan pompalanması gerekmektedir. Bir kalp hem sindirim için kan pompalarken bir yandan da kaslara kan pompalayamaz.
Tok Karna Spor Yapılırsa Ne Olur

Tok Karna Spor Yapılırsa Ne Olur?

Vücudumuzda ortalama 5 litre kadar bir kan vardır. Bu kanı kalp pompalama görevi üstlenir. Sindirim sistemine kan pompalamak için kalp ekstra bir çaba içerisine girmişken eğer spor yapılırsa kalbin yükü iki katına çıkar ve bir dolaşım şoku yaşanır.
Mide krampları, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunları yaşanır ki bu iki durum da en hafif atlatılan dolaşım şokudur. Kalp krizi riski ise çok daha yüksektir. Bu nedenle yemek yedikten hemen sonra spor yapmak son derece tehlikelidir. Mutlaka yemeklerin öğütülmesi yani sindirim olayının bitmesi beklenmelidir. Peki yemekten kaç saat sonra spor yapmalı?
Yemekten Kaç Saat Sonra Spor Yapmalı

Yemekten Kaç Saat Sonra Spor Yapmalı?

Yemekten hemen sonra spor yapmak kalbi çok fazla yorar. Çok tehlikelidir. Aslında sadece spor değil her hangi bir aktivite bile yemek yedikten hemen sonra yapılmamalıdır. Yemekten hemen sonra dinlenmeli, sohbet etmeli, televizyon seyretmelidir. Yemek yedikten hemen sonra en az yarım saat geçmeden uyumak bile zararlıdır. Beyinsel aktiviteler bile yemek yedikten hemen sonra yapılmamalıdır. Yürüyüşe çıkmak da bir efor sarf ettirdiği için yemek yer yemek yürüyüşe çıkılması iyi değildir.
Yemekten kaç saat sonra spor yapılmalıdır? Yemekten en az 2-3 saat sonra spor yapılabilir. Bu yediğiniz yiyeceklerle de alakalıdır. Kırmızı et midede öğütülmesi zor olan bir yiyecektir. Kırmızı et gibi midede öğütülmesi uzun süren gıdalar yediğinizde bu süre 4 saate bile çıkabilir. Kalp sindirimi bitirmeli, spor için kan pompalayabilmelidir.
Genelde öğleden sonra spor yapmak isteyenler öğle yemeğinden en az 2-3 saat geçmesini beklemelidir. Akşam yemeğinden önce spor yapılması çok daha uygundur. Karnınız aç ise size enerji verecek bir meyve suyu içilebilir. Ballı, limonlu bir bardak su da çok faydalı olabilir.
Sabah kalkar kalkmaz spor yapmak yada yürüyüşe çıkmak istiyorsanız ya kahvaltı yaptıktan sonra 2-3 saat geçmesini beklemelisiniz, yada aç karna değilde size enerji verecek bir meyce suyu, enerji içeceği, ballı limonlu su içildikten sonra çıkılması çok daha uygun olacaktır.

Hiç yorum yok