Menengiç (Çitlembik) Nasıl Yenir? - kadinvsaglik.com

Menengiç (Çitlembik) Nasıl Yenir?

Menengiç Nasıl Tüketilir

Menengiç Nasıl Tüketilir?

Menengiç nasıl yenir, nasıl toplanır, nasıl tüketilir, menengiç çayı nasıl yapılır? Menengiç adı yeni menengiç kahvesi ile birlikte duyulmaya başlanmıştır. Oysaki halk arasında köylerde ve kasabalarda çok tüketilen yabani meyve ağaçlarından biridir. Kabuklarından tutunda, yaprakları, reçinesi, meyvesi, yağı olmak üzere ağacın her yeri tıb alanında kullanılır. Köy ve kasaba kenarlarında yetişen ağaca gençlik iksiri ağacı denmektedir. Faydaları arasında kanserden tutun da vücudun gençleşmesine kadar çok faydası olduğu bilinmektedir. Ağacın dallarından tutunda meyvesine kadar antiseptik özellik taşımaktadır. Ağrı kesici, yara iyileştirici özelliği vardır.
Menengiç ağacı sakız ağacı familyasından gelmektedir. Yabani antep fıstığı olarak bilinen ağaç ve meyvesi kuru yemiş olarak tüketilir. Meyvesi taze iken sıkılır ve yağı elde edilir. Bu yağdan bıttım sabunu üretilir.
Menengiç  adı ile bilinen ağacın her yörede adı çok farklı şekilde bilinmektedir. Ülkemizde  melengiç, melengeç, menegiç, çitlenbik, çitlembik, çedene, çıtlık, çitemik, meniş, melekeş, menekiş, meneviş, çöğre, çıtmık, çetimek, yabani antep fıstığı ve özellikle bıttım olarak bilinir.
Menengiç Ne Zaman Toplanır

Menengiç Ne Zaman Toplanır?

Çitlembik ağacı yani menengiç Mart, Nisan ayları arası çiçeklenmeye başlar. Meyvesinin olması Eylül, Ekim ayını bulmaktadır. Eylül, Ekim ayı sonları menengiç meyvesi olgunlaşmışsa toplanabilir. Meyve yaş halde de yenebiliyor. İsteğe bağlı kurutulduktan sonrada kuru yemiş gibi yenebilir. Menengiç yabani fıstık adı ile anılır.

Menengiç Nasıl Kurutulur?

Çitlembik adı ile bilinen menengiç toplandıktan sonra 15 gün kadar serilerek kurutulur. Kuruyan meyveler isteğe bağlı kuru yemiş olarak yendiği gibi kahvesi de yapılarak tüketilebilir. Kahvesi de meyvesinde ki tüm şifalara sahiptir.
Menengiç Nasıl Yenir

Menengiç Nasıl Yenir?

Menengiç ağacının yaprakları kurutularak çay yapılabilir. Şifası çok fazla olan yaprakları yeşilken toplanır ve kurutulur. Geniş bir alana serilir ve 15-20 gün kadar kuruması beklenir. Çayı istenirse yaş yapraklardan da demlenebilir. Kurutulmasındaki amaç bir sene boyunca içilmek üzere saklanabilmesidir.
Menengiç Çayı Nasıl Yapılır

Menengiç Çayı Nasıl Yapılır?

Çitlembik ağacı yaprakları kurutulduktan sonra el ile ufalanır. Özellikle yaprakları yeni filizlenmeye başladığı zaman toplanabilir. İlk bahar ayları yapraklarını toplamak için uygundur. Menengiç ağacı yaprakları yeşil olduğu süre içerisinde her mevsim toplanabilir.
  • 1 fincan sıcak su
  • 1 tutum menengiç yaprağı kurusu
Sıcak suya atılan yapraklar 10-15 dakika demini vermesi beklenir ve içilir. İstenirse içerisine limon suyu ve bal katılarak da içilebilir. 
Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?

Menengiç meyvelerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen bir kahvedir. Menengiç meyveleri toplanır ve yıkanır. Yıkanan temiz meyveler bir kaç gün kadar güneş altında kurutulmaya bırakılır. Kuruyan meyveler geniş bir tavaya konur ve kısık ateşte rengi koyu kahverengiye gelene kadar çevrilerek kavrulur. Kavrulan menengiç meyvesi kahve değirmeninden çekilerek kahvesi elde edilir. Bu kahve isteğe bağlı tek başına pişirilebileceği gibi türk kahvesi ile de karıştırılarak pişirilir. Pişirilen kahve menengiç meyvesinin tüm şifasına sahiptir.
Menengiç kahvesine ''çedene kahvesi'' de denmektedir. Bu kahve kafeinsizdir. Son derece sağlıklıdır. Menengiç kahvesi aynen türk kahvesinin pişirildiği gibi pişirilmektedir. Tadı türk kahvesine benzemeyen kahvenin kendine has güzel bir kokusu ve lezzeti vardır. Kahve süt ile de pişirilmektedir. Hazır paketlerdeki menengiç kahvelerinde süt aroması verilsin diye süt kreması vardır. Ev yapımı menengiç kahvesi katkısız olarak pişirilir. Türk kahvesi gibi toz halde değildir. Biraz daha yumuşak bir kıvamdadır.
Menengiç Kahvesi Faydaları

Menengiç Kahvesi Faydaları

  • İshal kesicidir,
  • İdrar söktürücüdür,
  • Baş ve diş ağrısını alır
  • Eklemlere iyi gelir
  • Böbreklerdeki kumu dökmeye faydası vardır.
  • Sindirim ve solunum sistemini temizler
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Astım, Bronşit, Alerji gibi akciğer hastalıklarının geçmesine faydalıdır.
  • Mide ağrısına iyi gelir
  • Tansiyonu düşürür
  • Şekere hastalığına iyi gelir
  • Antiseptik özelliktedir.
  • Mantar başta olmak üzere deri hastalıklarını tedavi edici özelliktedir.
  • İdrar yollarının tedavisinde faydalıdır
  • Sayılamayacak kadar faydalı bir çok yanı vardır.

Menengiç Reçinesi Nasıl Kullanılır?

Menengiç reçinesi ağacından toplanır ve kurutulur. Bu reçine dövülerek bal ile karıştırılarak yenir. Reçine taze haldeyken de bal ile karıştırılarak yenebilir. Menengiç reçinesi antiseptiktir, panzehirdir, afrodizyak etkiye sahiptir, balgam söktürücüdür, cüzzam hastalığının tedavisinde kullanılır, idrar söktürücü, ishal kesicidir, ateş düşürücüdür, solunum ve idrar yolu antiseptiğidir. 
Menegiç reçinesi buhar yapılarak solunursa akciğerleri temizler ve nefes darlığına iyi gelir. Astım hastaları için çok faydalıdır.
Bir kap içerisine sıcak su konur ve menengiç reçinesi ilave edilerek sıcak suda erimesi sağlanır. Sıcak suyun buharını soluyabilmek için kap içerisine iyice eğilin ve üzerinizi bir havlu ile kapatın. Gribal enfeksiyondan, öksürüğe varana kadar akciğerleri etkileyen tüm solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde nefes açıcı ve tedavi edici olarak kullanılır. Reçine bulmak zor olduğundan bu buhar banyosunu menengiç yağı ile de yapabilirsiniz.
Menengiç Reçeli Nasıl Yapılır

Menengiç Reçeli Nasıl Yapılır?

Menengiç yani çitlembik ağacının meyvelerinden yapılan bir tür reçeldir. Genelde meyveleri tazeyken yapılmaktadır. Meyveleri olgunlaşmaya başladığında toplanır ve güzelce yıkanır.
  • 1 kg menengiç meyvesi
  • 1 kg şeker
  • 1 adet limon
Meyve eğer sertleşmişse içerisine 2 bardak kadar su konur ve kaynatılır. Meyve yumuşadığı zaman içerisine şeker ilave edilerek kaynatılır. Meyve daha sertleşmemiş ise su ilavesi olmadan da yapılabilir. Reçel koyulaştığında içerisine bir adet limon sıkılır ve 10 dakika kadar daha kaynatılır. Kavanozlara sıcağı sıcağına konur. İsteğe bağlı meyveleri ezilerek marmeladı da yapılabilir. Çok güzel kokar ve çok lezzetlidir. Şifası ilaç niteliğindedir. Her evde mutlaka bulunmalıdır.
Menengiç Ekmeği

Menengiç Ekmeği

Menengiç tohumları öğütülerek toz hale getirilir. Bu toz kek, börek pasta yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır. Gıda sanayinde tatlandırıcı olarak çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. Köylüler bu tozu ekmeklerine koyarlar. Çok lezzetlidir ve kendine has çok güzel bir kokusu vardır. Menengiç ekmeğini siz de evinizde çok rahatlıkla yapabilirsiniz. Aktardan menengiçi öğütülmüş olarak alabilirsiniz.

Menengiç Ekmeği Tarifi

  • 1 adet yaş maya
  • 2 bardak su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı menengiç tozu
  • Alabildiği kadar un

Menengiç Ekmeği Yapımı

Menengiç ekmeği yapımı için bir adet mayayı önce ılık suda çözdürelim.  İçerisine bir kaşık şeker koyarak mayanın aktive olmasını sağlayalım. Tuz, menengiç tozunu da ilave ederek yavaş yavaş un ekleyelim. Hamurumuz yaklaşık 4-5 su bardağı un almaktadır. Ekmek hamurunuz olduktan sonra mayalanması için 10 dakika kadar bekleyin. Menengiç ekmeğinize istediğiniz şekli verebilirsiniz. Şekli verdikten sonra tepsiye yerleştirin ve en az yarım saat tepside mayalanmasını bekledikten sonra 170 derece fırında pişirin.

Menengiç Filizi Nasıl Yenir?

Menengiç bahar ayında filizlenerek sürgünler verir. Bu sürgünler toplanır ve yemeği, salatası ve turşusu yapılır. Sürgünler kurutularak çayı demlenir.
Menengiç Turşusu

Menengiç Turşusu

Menengiç ağacı bahar aylarında filizlenmeye başlar. Bu filizler bölge halkı tarafından toplanır. Yenilebilir otlar arasında olan menengiç filizleri çok değerli bir besin kaynağıdır. Menengiç filizleri güzelce yıkanır ve bir kavanoza yerleştirilir. Üzerine tuz, sirke su ilave edilerek turşusu kurulur. Sarımsak isteğe bağlı konabilir. Bir avuç kadar nohut atılırsa çok daha güzel mayalanır. Menengiç turşusu çok güzel olmaktadır.
Menengiç Salatası

Menengiç Salatası

Menengiç ağacı bahar aylarında filizlenir. Bu filizler toplanarak salatası yapılır. İster haşlayıp, kavurup yada isterseniz doğrayarak salatasını yapabilirsiniz. Bir çok çeşitlilikte salata yapmanız mümkündür. Yemeği de aynen ıspanak gibi pişirilir.

Menengiç ağacı yani çitlembik ağacı ve faydalarını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

2 yorum:

  1. Merhaba,Menengiç kavrulup dövüldükten,yani kahve yapımına hazır hale getirildikten sonra nasıl ve ne zamana kadar(ay,yıl)saklanabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve gibi sıkı şekilde hava almıyacak gibi kapanırsa uzun süre saklayabilirsiniz. Menengiç kavrulduktan sonra bir yıl kadar saklanır. Dövülüp un haline geldikten sonra hava alıyacak bir şekilde saklarsanız kahvesi de bir yıla yakın tazeliğini korumaktadır.

      Sil