Yeni Doğan Bebeklerin Hangi Sıklıkla İdrar Yapması Beklenir? - kadinvsaglik.com

Yeni Doğan Bebeklerin Hangi Sıklıkla İdrar Yapması Beklenir?

Yeni Doğan Bebeklerin Hangi Sıklıkla İdrar Yapması Beklenir

Yeni Doğan Bebeklerin Hangi Sıklıkla İdrar Yapması Beklenir?

Yeni doğan bebeklerin sağlıklı olup olmadığı doğduktan sonra yaptıkları idrar ve kaka sıklığı ile de alakalıdır. Bebeğin bağırsaklarında, böbreklerinde ve idrar yollarında bir sorun olup olmadığı yaptığı kaka ve idrar sıklığı ile anlaşılır.
Genelde yenidoğan bebekler doğum sırasında idrarlarını yaptıkları için ilk gün belirli bir dönem idrar yapmayabilir. Yenidoğanın ilk 7-8 saat içerisinde idrarını, 24-48 saatleri arasında ise kakasını yapması beklenmektedir. Beklenen bu süre içerisinde bebek kaka yada idrarını yapmamışsa bağırsaklarında, idrar yollarında ve böbreklerinde tıkanıklık yada benzeri bir sağlık problemi olabilir. Bebek kaka yada idrarını beklenen süre içerisinde yapmamışsa, bebek vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir.
Bebekler anne karnında bağırsaklarında biriktirdikleri kakayı genelde dünyaya geldikten sonra ilk 24 saat içerisinde boşaltırlar. Mekonyum adı ile bilinen bu kaka koyu, yeşilimsi yada siyah, sümüksü bir görünümdedir. Sıvı- katı arası bir yumuşaklıkta olan bu kaka bebeğin bağırsaklarında birikmiş olan pisliktir. Bu kaka bir kaç gün bu şekilde geldikten sonra bağırsaklar temizlenir ve sarı renkte sıvı bir kakaya döner.
Bebekler İlk İdrar ve Kakasını Ne Zaman Yapar

Bebekler İlk İdrar ve Kakasını Ne Zaman Yapar?

Yeni doğan bebeklerin günde 7-8 defa bez değiştirecek kadar idrar ve kaka yapması beklenir. İyi beslenen bir bebeğin gelişimi de normalse bebek için bir sorun yok demektir. Bir bebeğin kilosunun ve boyunun artışı her hafta sonrasında her ay düzenli ölçülür. Bir bebeğin sağlık durumu ve gelişimi boy, kilo orantısının dengede gitmesinin yanında idrar ve kaka yapma sıklığının da düzenli olması ile mümkündür.
Bir bebek anne sütü ile besleniyorsa ilk ay günde 6-8 defa idrar ve kaka yapması beklenir.  İlk 24 saat içerisinde idrarını yapmayan, ilk 48 saat içerisinde ise kakasını yapmayan bebeklerin mutlaka doktora götürülmeleri gerekmektedir. 
Bebeğin ikinci ayından sonra günde 2-3 kez kaka yapması normal sayılır. Bebeğin sulu ve yumuşak kaka yapması normal olandır.
Yeni doğan bebekler yeterli beslenemiyorsa yada susuz kalıyorlarsa bebeğin bezinde kırmızı kana benzeyen, turuncu yada pembe renkte ıslaklık olduğu görülür. Bu gördüğünüz sizi korkutmamalıdır. Bu renkli idrar ürik asit kristalleri içermektedir. Bu bebeğinizin yeterli beslenmediği yada susuz kaldığını gösterir. Bu gibi durumlarda bebek yeterli beslenip su içirildiğinde bu kristaller kendiliğinden yok olurlar.  Bebek emmek yada mama yemek istemezse bu gibi durumlarda doktora gidilmesi gereklidir.

Hiç yorum yok