Kuru Mayalı Hamur Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Kuru Mayalı Hamur Nasıl Yapılır?

Kullanması kolay, sonuçları bizce harika kuru mayalı tarifler her yerde karşınıza çıkıyordur. Mayalı hamur sabır işi olduğundan biraz ön yargınız varsa tüm yargılarınızı değiştirecek bilgileri bir araya getirip üzerine de hemen denemelik bir tarif bıraktık. Şimdiden afiyet olsun!

Kuru Maya Nedir?

Mayalı hamur elde etmek için kullanılan 3 farklı maya türünden birisi de kuru mayadır. Kuru maya, saklama süresi ve şekli açısından oldukça avantajlı olduğu için çok sık tercih edilen maya türlerinden birisidir.

Kuru Maya Nasıl Kullanılır?

Kuru Maya ılık süt veya su ile çözünmesi gereken bir maya türüdür. Yaklaşık olarak 40 derecedeki ılık şekerli su veya süt içinde 5-10 dakika kadar bekletilen kuru maya, sonrasında hamura eklenmeye hazır olur. Kuru mayaya eklenen su ya da sütün sıcaklığının iyi ayarlanması gerekir. Sıvı çok sıcak olursa maya özeliğini yitirirken sıvı soğuk olursa mayanın aktifleşmesi tamamlanmaz ve hamur mayalanmaz.
kuru mayalı hamur nasıl yapılır

Kuru Mayalı Hamur Nasıl Yapılır?

Kuru maya ile hamur yaparken öncelikle mayanın ılık su içinde çözünerek aktif hale gelmesi sağlanır. Mayanın aktifleştirilme işleminden sonra tarife göre hamur yoğurulur. Hamurun kabarması ve mayanın etkisini tam olarak gösterebilmesi için hamurun da uygun sıcaklığın sağlandığı bir ortamda tutulması gerekir. Yaz aylarında oda sıcaklığında bekletebiliriz. Havanın soğuk olduğu kış aylarında ise hamurun kabarmasını sağlamak için 40 dereceye ısıtılan ve içerisine bir bardak su konulan fırında hamurun mayalanma işlemi gerçekleştirilebilir. Mayalı hamurun mayalanma süresinde maya miktarı belirleyicidir. Mayalı hamurlar için 20 ile 30 dakika arasında bekleme süresi normaldir. Hamura şekil verildikten sonra fırına verilmeden tepsi mayası adı verilen ve fırın tepsisinde bekletme ile yapılan bir mayalanma süreci gerçekleştirilirse elde edilen sonuç puf puf kabarmış, güzelce pişmiş hamur işleri olacaktır.
kuru mayalı simit tarifi

Kuru Mayalı Simit Tarifi

Susamının çıtırlığına mı hayran olsak yoksa yumuşacık hamuruna mı biz karar veremedik. Bakalım siz en çok neyini seveceksiniz.

İçindekiler

Hamuru için

  • 4,5 su bardağı un
  • 1/2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için

  • 1/2 su bardağı pekmez
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 su bardağı susam

Kuru Mayalı Simit Yapılışı

Kuru mayayı bir çay bardağı ılık su içerisinde eritin ve 15 dakika kadar mayanın aktifleşmesi bekleyin. Mayanın üzerine un, süt, tuz ve sıvı yağ ekleyin, homojen bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bez ile örttükten sonra 30 dakika kadar mayalanması için bekleyin. Mayalanmış hamurun içerisindeki hava kabarcıklarının gitmesi için hamuru birkaç dakika daha yoğurun. Mayalı hamurdan küçük bir mandalina boyutunda bezeler ayırın ve bezeleri yuvarlayıp bir tepsiye dizin. Elde ettiğiniz bezelerin üstünü bir bezle ya da streç film ile kapatıp 10 dakika daha mayalandırın. Bezeler mayalandıktan sonra rulo haline getirin, sonra da uçlarını birleştirip simit şeklini verin. Pekmez ve suyu geniş bir kapta karıştırın, susamları da bir tabağa alın. Simitleri önce pekmezli suya sonra da tabaktaki susama batırın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Simitleri 30 dakika daha mayalandırın. Önceden 220 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.

Hiç yorum yok