Kireç Çözücü ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Ne Yapılmalı - kadinvsaglik.com

Kireç Çözücü ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Ne Yapılmalı

Kireç Çözücü ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Ne Yapılmalı

Kireç Çözücü ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Ne Yapılmalı

Kireç çözücü ve çamaşır suyu zehirlenmesi belirtileri görüldüğünde acil müdahale gerekmektedir. Çok ciddi gaz zehirlenmelerinden olan kireç çözücü ve çamaşır suyu zehirlenmesi ölümcül etkisi olabilen bir zehirlenme türüdür. Çamaşır suyu ve kireç çözücünün karışması halinde klor gazı çıkmaktadır ve bu gazı solumak solunum yolunda ve ciğerlerde ağır hasar oluşmasına neden olmaktadır.
Her evde bulunan çamaşır suyunun kimyasal adı sodyum hipoklorit olarak bilinir. Bir çok kadın çamaşır suyu olmadan temizlik yapamaz. Ağartıcı özelliği olan çamaşır suyu temizleme etkisi olduğu kadar doğru kullanılmadığında öldürücü etkiye sahip zehirleyicilerdendir. Tuvalet temizliğinde, lavabolarda, banyo, musluk, ocak silme, yer temizleme ve bulaşık yıkama gibi evde bir çok alanda kullanılır. Çamaşırları ve yüzeyleri beyazlatma konusunda çok başarılıdır.
Temizlikte çok dikkatli kullanılması gereken çamaşır suyu kireç çözücü, kezzap, tuz ruhu gibi kimyasallarla asla karıştırılmamalı, hatta temas bile ettirilmemelidir. Bu kimyasallarla teması halinde klor gazı çıkar ve bu gazı solumak ciddi zehirlenme oluşturmaktadır. Soluk borusu, boğaz ve akciğerlerde tahrişe ve buna bağlı nefes alamamaya yol açar. Ciğerlerde ödem oluşur ki bu ödem kalıcı olabilir. Bir kez zehirlenme yaşayan kişi ciğerlerdeki oluşan bu hassasiyeti ömür boyu taşımak zorunda kalabilir. Beyin hasarlarına ve hücre ölümlerine de neden olan bu gazı solumak bazen ölümle bile sonuçlanabilir.
Kireç Çözücü ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Belirtileri

Kireç Çözücü ve Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Belirtileri

Özellikle banyo gibi kapalı ortamlarda yapılan temizliklerde kullanılması çok tehlikelidir. Bu gaz solunduğu anda;
  • Soluk alamama, 
  • Öksürük
  • Nefes darlığı, 
  • Baş dönmesi, 
  • Baş ağrısı, 
  • Göğüste ağrı, 
  • Gözde yanma, 
  • Solunum yollarında tahribata neden olur. 
    Çamaşır Suyu ve Kireç Çözücü Zehirlenmesinde Yapılmalı

Çamaşır Suyu ve Kireç Çözücü Zehirlenmesinde Yapılmalı

  • Balkon gibi açık havaya çıkmalı ve derin nefes almaya çalışmalısınız.
  • Kapalı ortamın hemen havalandırılması buraya girecek olan diğer kişilerinde zehirlenmesini önlemek acısından çok önemlidir. 
  • Eller ve yüz bol su ile yıkanmalıdır. Gözler gazın verdiği zarardan bir an önce arındırılmaya çalışılmalıdır. 
Hemen en yakın hastaneye gitmeli ve doktor kontrolünde acil müdahale yapılmalıdır. Hastaya hava verilerek ciğerlerin açılması sağlanır. Ciğerlerde ve solunum yolundaki tahribata bakılır ve hemen uygun tedaviye başlanır.
Baygınlık halinde hastaneye getirilen hastaların bu durumdan ne kadar etkilendiği araştırılır. Beyin ve sinir sisteminin bu gazdan zarar görüp görmediğine bakılır.
Hasta uygun tedavi yapıldıktan sonra eve taburcu edilir. Hastada baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı gibi etkilerin kalması normal sayılır. Ciğerler bu durumdan kötü etkilenmiş olabileceğinden hastaya acil servis sonrasında mutlaka Göğüs Hastalıkları Uzmanına gitmesi önerilir. Ciğerler ödem yapmış, su toplamış ve gazdan dolayı hasar görmüş olabilir. Bir çok zehirlenen kişi bu zehirlenmenin etkisini ömür boyu çekmektedir. Küçük bir grip ve soğuk algınlığında bile hemen öksürük şikayeti başlar. Ciğerler artık eskisi gibi sağlıklı değildir. Bu nedenle böyle bir zehirlenmede çok kısa sürede doktora giderek tedaviye hemen başlamak çok önemlidir.
Öncelikle temizlik yaparken hiç bir kimyasal diğer bir kimyasal ile karıştırılmamalıdır. Kireç çözücü ile yapılan bir temizlik sonrası bol su ile yıkanmadan asla çamaşır suyu eklenerek temizlik yapılmamalıdır. Yada çamaşır suyu ile yapılan temizliğin ardından bol su ile yıkanmadan kireç çözücü, tuz ruhu, kezzap gibi kimyasallar kullanılmamalıdır.
Çocukları olan kişilerin bu kimyasalları evde yukarı raflarda bulundurmaları gerekmektedir. Kimyasalları içerek ölen, ağır yaralanan bir çok çocuk zehirlenmesi her yıl çok sayıda yaşanmaktadır. Özellikle çamaşır suyu içerek zehirlenen çocuk sayısı ülkemizde çok sayıda mevcuttur. Bu nedenle çamaşır suyu, kireç çözücü, ruz ruhu gibi kimyasal ürünleri evimizde yukarı raflarda, ağzı çok sıkı şekilde kapanmış olarak saklamamız şarttır.
Bu tür kimyasalları kullanırken göz hizasında değil aşağıda kullanmak gereklidir. Yüz mümkün olduğunca kimyasaldan uzak tutulmalıdır. Göze teması halinde bol su ile yıkanmalı ve acil hastaneye gidilmelidir. Göze değmesi halinde körlük yapan bu kimyasallar çok zararlıdır.  Bir çok kişinin gözlerinde kayıp yaşamasına, temizlik yaparken dikkatsizlikten dolayı göze temas eden kimyasallar neden olmuştur. Kimyasallarla temizlik yapmak çok tehlikeli olduğu kadar çok da dikkat gerektirmektedir.

Hiç yorum yok