Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar - kadinvsaglik.com

Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar

Beyinde Ödem Oluşması

Beyinde Ödem Oluşması

Beyinde ödem oluşması pek çok sebebe bağlı gelişmektedir. Çok tehlikeli ve ciddi bir durum olan beyin ödemi erken tedavi edilmesi gereken acil durumlardan biridir. Bazı hastalıklar beyin ödemine neden olurken, kaza, düşme, travma ve darbe  gibi ani gelişen durumlarda beyin ödemine neden olabilir. Beyinde ödem oluşması nelere yol açar? Beyin ödemi tehlikeli midir?
Damar tıkanıklığı, şeker, tansiyon gibi hastalıklar bazı durumlarda beyin ödemine neden olurlar. Beyin etrafı zarla çevrili, kafatası içerisinde bulunmaktadır. Beyin içerisinde omurilik sıvısı dolaşır. Omurilik sıvısı beynin iç kısmında olduğu gibi dış kısmında da bulunur. Bu sıvı hem üretilir, hemde beyin tarafından emilir. Bu sıvının akış yolundaki bir tıkanıklık burada sıvı birikmesine yani beyin ödemine neden olur.
Beyni besleyen kan damarları vücuttaki gibi değildir. Buradaki kan damarlarında bir bariyer mevcuttur. Bu bariyer sayesinde kandan beyne gelen maddeler kontrol altında tutularak beyne geçmesi önlenir. Bu bariyer bazı hastalıklar nedeni ile hasar görürse beyin ödemi oluşabilir.
Şeker, tansiyon gibi hastalıkların ani düşmesi ve ani yükselmesi beyinde hasar oluşturabilir. Bu hasarı onarmak için  kan damarlarının geçirgenliği artarak bu bölgeye bağışıklık sistemi hücreleri, sıvı ve protein hücreleri akarak bu bölgede sıvı birikimine neden olabilir.
En çok beyinde ödem oluşması nedenleri arasında damar tıkanıklığı vardır. Çok içilen sigara, alkol, aşırı kilo damar tıkanıklığına neden olabilir. Damar tıkanıklığı  beyinde su ve tuz birikmesine neden olur. Beyin ödemi bu ve buna benzer bir çok sebepten dolayı yaşanabilir.
Beyinde Ödem Belirtileri

Beyinde Ödem Belirtileri

  • Unutkanlık yani hafıza bulanıklığı
  • Görme yetisinde kayıplar
  • Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma
  • Şiddetli ve devam eden baş ağrısı
  • Konuşmada güçlük yaşanması
  • Bilinç kaybı
  • Halsizlik, güçsüzlük
Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar

Beyinde Ödem Oluşması Nelere Yol Açar

Beyin ödemi ciddi sonuçlara yol açan tehlikeli bir durumdur. Öncelikle beyne ödem yüzünden kan akışı yavaşlamaktadır. Kan akışındaki yavaşlama nedeni ile beyne yeterli oksijen gitmez ve beyin hasarlarına yol açar. Beyin hücrelerinde ölüme ve hafıza kaybına neden olur.
Beyin kafatası içerisinde sabit bir hacme sahip olarak bulunur. Ödem nedeni ile beyin basınç ve baskı altına girer. Bu baskı ile beyin omuriliğe doğru ilerlemek zorunda kalır. Omuriliğe ilerleme sonucu beyin fıtığı oluşur. Beyin fıtığı solunumu durdurur ve ani bir ölüme neden olur.
Beyin ödemi tedavisi erken dönemde yapılmalıdır. Ödem fark edildiği gibi tedaviye başlanmak gereklidir. Beyin ödemi tedavisi pıhtı çözücü ilaçlarlarla pıhtı birikimi yok edilir. İdrar söktürücü ilaçlar kullanılarak bir yandan da fazla sıvı atılmaya çalışılmaktadır. Kanın su geçici özelliğini arttıran ilaç desteği ile beyin içerisindeki su kan damarları ile çekilmeye çalışılır.
Beyin ödemi tedavisi için bazı durumlarda ameliyat gerekmektedir. Beyne takılan şantla beyin içerisindeki fazla su atılarak beyne uygulanan basınç kaldırılır. Kan damarlarında problem varsa onarılmaktadır. Damar tıkanıklıkları açılarak problem çözülmeye çalışılır.
Beyin ödemi tedavisi hayati önem taşımaktadır. Tedavisi geciken hastalarda beyin hasarları, beyin ölümü ve hayat kaybı ile sonuçlanmaktadır. Ciddi bir durum olduğu için özellikle sigara içen kişilerin, tansiyon, şeker, kalp hastalarının düzenli kontrollerini yaptırmaları hayati önem taşımaktadır.

Hiç yorum yok