Kestane Uzun Süre Nasıl Saklanır? - kadinvsaglik.com

Kestane Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Kestane Uzun Süre Nasıl Saklanır

Kestane Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Kestane kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Her kez tarafından sevilen kestane fırında, tavada, tost makinesinde, mangalda hatta haşlanarak bile pişirilmektedir. Aynı zamanda da kestane şekeri, pasta, kes, tatlı, kestane reçeli ve çocuklarımıza pişirdiğimiz çorba yapımında da kullanılmaktadır.
Kestane çarşı, pazar, manavlarda kış aylarında rahatlıkla bulunabilecek bir yiyecektir. Kestane ağacı olan ve çevresinde kestane ağacı bulunan şanslı okurlarımız yada çok fazla satın almış olanlar bu yiyeceği nasıl bozulmada, derin dondurucuda yada toprakta uzun süre saklayabilirler. Doğru saklama yöntemi ile saklayarak bu güzel yiyeceği bozulmaktan ve çöpe atmaktan nasıl koruyabiliriz?

Kestane Depolama

Kestane içeriği yüksek oranda sudan oluşur. Bu nedenle kestanenin saklanmasında küflenmenin ve su kaybının önlenmesi gereklidir. Meyve eğer havasız koşullarda saklanır ise ölür ve bozulur. Bu nedenle kestane düşük sıcaklıkta %70 oranında nemli ortamda saklanmak zorundadır. Bu şekilde saklanan kestane 4-5 ay bir şey olmadan kalabilir. Küflenmenin önlenmesi için kabuğunun kuru olması çok önemlidir. Saklama koşulları sağlanırken ambalajın içinizdeki su yoğunluğunun yani nemin yüksek olmaması gereklidir. Kestane teneke kutularda yada plastik torbalarda saklanmalıdır. Kutularda saklanan kestanelerin hava alması için kutulara hava delikleri açılmalıdır.
İç saklamalar da vakuma dayanıklı kapalı plastik torbalar kullanılırken, açıkta saklanacak olan kestaneler örgü yada dokuma torba ve çuvallarda saklanmalıdır. Kestane toplandığında çuvallara konarak ağacın altında üzeri örtülerek saklanabilir. Soğuk hava depolarında ise tenekeler ve plastik torbalarda saklanabilir.
Kestane Buzdolabında Nasıl Saklanır

Kestane Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Kestane depolama da çok miktardaki kestane saklama koşulları anlatılmıştır. Evlere alınan kestaneleri buzdolabında daha uzun süre saklayabilmek için buzdolabı poşeti kullanılmaktadır. Kestaneler kuru bir şekilde temiz buzdolabı poşetlerine konur ve ağzı iyice bağlanır. Buzdolabı poşetlerinin üzerlerine hava delikleri açabilmek için kürdanla bir kaç yerinden delinir. Bu şekilde kestane buzdolabında bir kaç hafta bir şey olmadan saklanabilir. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız gazete kağıdına bu poşetleri sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. Gazete kağıdı nemlenmesini önleyecektir.
Kestane Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kestane Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Kestane derin dondurucuda da çok rahatlıkla saklanmaktadır. Derin dondurucuda saklayacağınız kestaneleri gene buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Bu sefer hava deliği kesinlikle açmamalısınız. Kestaneleri koyacağınız poşetler kesinlikle hava almamalıdır. Derin dondurucuda kestane saklamak için hava geçirmez kaplarda kullanabilirsiniz. Ağzı kapalı olan kaplar içerisine kestaneler konur ve ağzı iyice kapatılır. Bu şekilde hava almayan kestane bir yıl bir şey olmadan derin dondurucuda kalabilir.

Pişmiş Kestane Nasıl Saklanır?

Pişirdiğiniz kestaneleri soyduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklamanız mümkündür. Çok daha kısa sürede kullanacaksanız buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız pişmiş olan kestaneleri koyduğunuz poşetlere küçük hava delikleri açmalısınız. Derin dondurucuya koyduğunuz kestaneler ise asla hava almamalıdır.
Kestane Toprakta Nasıl Saklanır

Kestane Toprakta Nasıl Saklanır?

Kestane yetiştiren kişilerin yada ağacı olup elindeki kestaneyi bir kaç ay sonra kullanmak isteyen kişiler kestaneleri toprak altında da saklayabilirler. Toprak nem oranı ve soğuk olması nedeni ile meyve ve sebzelerin bozulmasını önler. Bu nedenle çok eski çağlardan beri toprak altına gömerek saklama yöntemi kullanılmaktadır.
Kestane hava geçirmeyen kaplara konur. Ağızları güzelce kapanır ve toprağa gömülür.  İstenirse çuvala konur ve çuvalların yerleşeceği kadar toprakta yer açılır. Çuvallar bu yerlere gömülür. Eğer yer açılmadan saklanacaksa çuvalların üzeri mümkün olduğunca kapatılır. Hasat edilen kestanelerin nem oranı %45 kadardır. Bu meyvenin hasat edildikten sonra saklanması kalitesi açısından önemlidir. Uygun saklama koşullarında bekleyen meyvenin nem oranı düşmemelidir. Toprak üzerine konan çuval ve torbalar ya toprakla yada bitkilerle örtülmelidir. Yağış almamalı, ıslanmamalı bunun için üzerlerine yağmuru geçirmeyen brandalar yada naylonlar serilir.

Hiç yorum yok