Hamilelik Doğum Sonrası Ciltte En Sık Ortaya Çıkan Problemler - kadinvsaglik.com

Hamilelik Doğum Sonrası Ciltte En Sık Ortaya Çıkan Problemler

Doğum Sonrası Ciltte Görülen Hastalıklar

Gebeliğinizi sağ salim atlattıktan ve yeni doğan bebeğinizi kucağınıza aldıktan hemen sonra olmasa da, işler biraz düzene girdikten sonra tam da genç bir kadın olarak görünümünüze ve cilt güzelliğinize yeniden önem vermeye başlayacaksınız ki bir bakmışsınız öncesinde cildinizde hiç olmayan lekeler, sivilceler, kılcal damar çatlamaları oluşmaya başlamış. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz! Özellikle doğum lekeleri başta olmak üzere, gebelik ve doğum sonrası akneden sorunundan tutun, cildin aşırı kuruyup pul pul dökülmesine kadar pek çok deri sorunu baş gösterebilir. Neyse ki bu sorunlar çözümsüz değil.
hamilelik doğum sonrası ciltte en sık ortaya çıkan problemler

Gebelik Sonrası Ciltte Görülen Rahatsızlıklar

Melasma Lekeleri

Gebelik döneminde ve sonrasında artan östrojen ve progesteron hormonlarının da etkisiyle, cildiniz güneşin zararlı UV ışınlarından daha çok etkilenmeye meyillidir ve hele bir de genetik yatkınlığınız varsa, cildinizde ve özellikle yüz bölgenizde istenmeyen bir çok koyu renkli leke ve iz oluşabilir. Yara izi ve leke tedavisinde son derece yüz güldürücü sonuçlar doğuran medikal bir krem olan Madacassol krem, doğum sonrası cilt lekelerinizi giderme mücadelenizde size çok yardımcı olabilir. Ayrıca güneş koruyucu krem kullanarak da bu lekelerin oluşmasının önüne geçebilir, tedaviden önce engelleme yoluna gidebilirsiniz.

Hormonal Akneler

Gebelik sonrası özellikle lohusalık döneminde alt üst olan hormonlarınız, sadece psikolojinizi değil, aynı zamanda cildinizi de etkiliyor. Pek çok kadın, doğumdan sonra yüzünde ve sırtında ciddi şekilde sivilcelenme olduğundan ve ergenlik dönemlerinde bile denk gelmedikleri derecede büyük ve iltihaplı sivilcelerle karşı karşıya denk geldiklerinden bahsediyorlar. Post-partum akne sorunu için hormonlarınızın dengeye girmesini beklemeden invazif bir tedavi girişimi gerekli değil ancak sivilce oluşumuna sebebiyet veren ya da tetikleyen unsurları hayatınızdan çıkarmak bir nebze işinize yarayabilir.

Yüzde Kılcal Damar Görünümü

Hamileliliği takip eden ilk birkaç ay, genişlemiş kan damarları, vücuttaki kan akışının normalden hızlı olması durumu, artan hormon seviyeleri ile kombine olunca, yüzde örümcek ağı görünümüne benzer, kılcal damar çatlağı blokları oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Her ne kadar ağrılı ya da sıkıntı veren bir durum olmasa da kılcal damar çatlakları yüzün kırmızı ve bakımsız görünmesine neden olan, kötü bir görüntü oluşturan bir cilt problemi türü. Bu sorunun doğrudan önüne geçecek kremler, serumlar, merhemler ve hatta oral yoldan alınacak ilaçlar mevcut ancak büyük ihtimalle emzirme döneminde olduğunuzdan bu tip şeyler ne yazık ki size yasak! Emzirme döneminiz bittiğinde ise zaten cilt sorunlarınız ya minimuma inmiş ya da tamamen ortadan yok olmuş olacak.

Ciltte Aşırı Kuruluk Sorunu

Suçlu tabi ki yine hormonlar ama neyse ki çözümü gayet basit. Cilt kuruluğu altta yatan sebep ne olursa olsun temel olarak cildin nem dengesini yitirmesi ve susuz kalmasından kaynaklanıyor. Zaten laktasyon döneminde olduğunuzu varsayacak olursak, bolca süt üretimi için bol bol su tüketiyor olmalısınız ancak dışarıdan aldığınız su cildinizi nemlendirmeye yetmiyorsa, bu hormonel dengesizliklerin olduğu dönemi atlatana kadar Bephanthol krem v.b. gebelik sonrası kullanımına uygun günlük bir nemlendiriciyi düzenli olarak cildinize uygulayarak, kurumanın ve pul pul dökülmenin önüne geçebilirsiniz.

Cilt Çatlakları

Bunlardan nereden çıktı? Diye isyan ettiğinizi duyar gibiyiz. Halbuki gebeliğiniz boyunca karnınızda bacaklarınızda, kol ve diz arkalarınızda çatlak oluşmaması için ne kadar da çaba göstermiştiniz. Sanki başarılı da olmuştunuz ve çatlaksız kazasız belasız atlatmıştınız. Peki şimdi nereden geldi bu çatlaklar? Ne yazık ki genetik yatkınlığı olan kişiler başta olmak üzere pek çok kadında hamilelik boyunca aldıkları tüm önlemlere rağmen ince de olsa çatlaklar oluşuyor ancak gebelik boyunca salgılanan bir takım hormonlar sayesinde görünürlülüğü olmayan bu deri çatlakları, doğum sonrası hem cildin esnemesinden ve içinin boşalmasından hem de hormon seviyelerinin değişmesinden kaynaklı görünür hale gelebiliyor. Modern tıp ve kozmetik dünyası gebelik çatlaklarına henüz yüzde yüz çare bulabilmiş değil ama siz artık bir annesiniz. O kadar da kafanıza takmayın. Yavrunuzun şerefine bu çatlaklar bırakın gurur nişaneniz olsun. Sağlıklı günleriniz, hayırlı ve mutlu bir hayatınız olsun.

Hiç yorum yok