Depresyondaki Kişiye Nasıl Davranmalı - kadinvsaglik.com

Depresyondaki Kişiye Nasıl Davranmalı

Depresyondaki Kişiye Nasıl Davranmalı
Depresyondaki Kişiye Nasıl Davranmalı

Depresyonda olan kişiye nasıl davranmalı, ona nasıl yardım edilmelidir? Depresyonda olan birinin yakını olmak gerçekten zor ve yorucudur. Sevdiğiniz kişinin devamlı mutsuz, tükenmiş ve üzgün olması sizi de zamanla üzgün ve mutsuz hissetmenizi sağlar. Ona yardım edebilmek için onun durumunu çok iyi anlamanız gereklidir.
Haklı sebepleri olan depresyon diye bir şey yoktur. Kişinin üzgün olması ile depresyonda olması farklı şeylerdir. Üzücü olaylar karşısında depresyona girmek halk tarafından normal karşılansa da doğru değildir. Depresyondaki kişide hormonal, psikolojik ve davranışsal değişiklikler aynı anda gözlemlenir. Kişinin işlevselliği bozulur ve yataktan kalkmak, üstünü değiştirmek, duş almak gibi her kez için sıradan olan işler onun için yorucu ve zorlayıcıdır. Kilo kaybı yada kilo artışı, içe kapanma, konuşmak istememe, çok uyuma yada uykusuzluk depresyon belirtileri arasındadır.


Yardım almasını sağlayın!
Üzüntüyü depresyondan ayıran süresi, şiddeti ve kişinin yaşadıklarına yönelik davranışlarıdır. Yakınınızın üzüntülü hali yanında belirgin davranış değişikliklerinin iki haftayı geçtiğini  fark ettiğiniz zaman onun bir uzman yardımı almasını sağlamak gereklidir.
Onun durumunun depresyona benzediğini düşündüğünüz zaman bir uzman tarafından değerlendirilmesini sağlamalısınız. Depresyon dipsiz bir kuyu gibidir. İnsanı kendine çekerek çok daha ilerlemesini ve içerisinden çıkılmaz hal almasını sağlayabilir. Bu nedenle bir psikiyatristen yardım almak yakınınız tarafından yapılabilecek en sağlıklı şeydir.
Depresyondaki kişi yardım almak istemeyebilir. Durumunun farkında olmayabilir yada yardım alma konusunda kararsız olabilir. Çoğu zaman kişiler yardım almanın zayıflık olduğunu düşünebilir. Bu durumun hormonsal ve beyin işlevlerinden dolayı yaşadığı geçici bir durum olduğuna onu ikna etmeniz gereklidir. Gerekirse onun yerine randevu almayı teklif edebilirsiniz. Onunla doktora gidebileceğinizi, onun yanında olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bir şekilde onu ikna ederek doktora gitmesi konusunda yardımcı olmalısınız.


Onu sadece dinleyin!
Depresyondaki kişinin içe kapanmasına kimseyle konuşmamasına uzaktan seyirci kalmayın. Onu telefonla arayın, yakınınızda ise onunla zaman geçirmeye çalışın. Depresyondaki kişi ile depresyonu hakkında konuşarak onunla bu durumu paylaşın. Onunla konuşmanız onu rahatlatacaktır. Fakat bizim toplumunuzda depresyondaki kişiye öğütler vermek, tavsiyelerde bulunmak çok fazla yapılır. Ona ne yapıp yapmaması gerektiği konusunda fikir vermeyin. Onunla sadece konuşarak bir şeyler paylaşmasına izin verin. Onu dinleyin ve '' Böyle hissetmene üzüldüm, yapabileceğim bir şey var mı'' gibi ona destek olabileceğinizi hissettirin. Onu dinlemeniz bile ona yardımcı olmaya yetecektir.
Onu yapacağınız aktivitelere davet edin. Onunla kısa yürüyüşlere çıkın. Uzun ve karmaşık aktiviteler planlamak yerine bir kafede oturup bir kaç bardak çay için.
Temizlik yapmasına, evi süpürmesine yada yemek yapmasına yardımcı olun. Tek başına kendinde bu gücü bulamıyor olabilir. Kendine bakmasına, kılık kıyafet seçimine yardım ederek daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz. Ona değer verildiğini bilmek onun çok hoşuna gidecektir. Fikirlerinizi sadece öneri olarak sunun. Zorlama yapıp onu kendinizden uzaklaştırmayın.


Ondan uzaklaşmayın!
Çabalarınıza rağmen sizden yardım almak istemeyebilir. Hatta size  kötü sözler söyleyip sizi kendisinden uzaklaştırmaya çalışabilir. Ona kızıp, ondan uzaklaşmayın. Aksine söylediği sözleri içinde bulunduğu durumun getirisi olarak görüp, ona daha çok yakınlaşmaya çalışın.
Depresyondaki kişilerin tedaviye isteksiz olması, depresyonun doğası gereği normal bir şeydir. Hayattan bıkmıştır ve yaptığı her şeyin başarısız olduğunu düşünmektedir. Ona düşüncelerinin saçma ve anlamsız olduğunu söylemeyin. Bu onun içerisindeki durumda düşündüğü şeylerdir. Düşüncelerinin yanlış olduğunu ona ispat etmeye çalışmayın. Onu dinleyin ve onun duygularını küçümsemeyin. Gerçekçi yorumları görmesini sağlayarak ona umut vermeye çalışın.
Depresyondaki kişiye yardımcı olamak ile onu tedavi etmek ayrı şeylerdir. Siz sadece yardım edebilirsiniz. Onun tedaviye başlamasını sağlamak gereklidir. Kendinizi ona yardımcı olamadığınız için suçlamayın. Depresyondaki kişiye ancak destek olabilirsiniz. Ancak uzman bir hekim ona yardımcı olarak tedavi edebilir.


Pes etmeyin!
Kendi hayatınız olduğunu unutmamalısınız. Kendinize de zaman ayırmalısınız. O bu haldeyken sizin hayatınıza devam etmeniz size acımasızlık gibi gelebilir. Fakat ona yardım edebilmek için sizin güçlü ve sağlıklı olmanız gerekmektedir. Bunu da ancak siz iyiyseniz yapabilirsiniz. Unutmamanız gereken şey ona yardım edebilmenizin tek yolu budur. Ondan uzaklaşmayın, asla pes etmeyin, onunla bol bol konuşun, yardım almasını sağlayın ve ona yardım ederken kendinize zaman ayırın.

Hiç yorum yok