Bebeklerde Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?
Bebeklerde Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?
Bebeklerde tırnak batmasına ne iyi gelir, bebeklerde tırnak batması tedavisi nasıl yapılır ve bebeklerde tırnak batması neden olur soruları çok sorulan sorular arasındadır. Bebeklerde tırnak batması geçici, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Genelde ayak baş parmağında oluşur.Tırnak batması tırnağın yan taraftaki deriyi zedelemesi sonucu bu derinin iltihaplanması sonucu oluşur. Öncelikle parmak kenarı kızararak şişer. Gerekli tedavi yapılmazsa sonrasında içerisinde sarı renkte apse birikir. Çok ağrı veren bu hastalık tedavi sonucunda geçer.
Bebeklerde tırnak batması doğuştan tırnak anatomisinin bozuk olması yani yapısal bir bozukluk yok ise genelde yanlış tırnak kesimi, dar çorap ve ayakkabı giydirilmesi, çift kat çorap ve dar zıbın giydirilmesi gibi nedenlerle oluşur.
Ailelerin bebeklerin ayak bakımına dikkat etmemesi tırnak batmalarında en büyük nedendir. Ayaklar her gün yıkanmalı ve temizlenmelidir. Parmak aralarında bakteri ve mikrop oluşması son derece normaldir. Her gün temizlenmesi bu nedenle çok önemlidir.
Bebeklerin tırnakları düz kesilmelidir. Ay şeklinde yanlardan içe doğru kesim son derece yanlıştır. Tırnak kesimine dikkat edilmemesi bebeklerde tırnak batması nedenlerindendir. Kliniklere gelen 10 bebekten neredeyse 3 tanesinde tırnak batması görülmektedir.
Bebeklerde tırnak batmasına en çok neden olan şeylerden biri de dar ayakkabı ve çorap giydirilmesidir. Çorap dar olmamalı ve ayakkabı da bebeğin ayağından bir numara büyük olmalıdır. Bebeğin parmağı ayakkabı ve çorabın içerisinde sıkışmakta ve ince olan derisi tırnak tarafından zarar görmektedir. Bir diğer neden ise iki çorabın üst üste giydirilmesidir. Bu da tırnak batmasına neden olan bir diğer faktördür.
Bebeklerde Tırnak Batması Tedavisi
Öncelikle bebeğinizin parmak kenarında bir kızarma gördüğünüzde hemen çocuk doktoruna giderek bebeğinizin parmağını gösterin. Tedavisi erken dönem yapılmayan batmalarda, iltihaplanma çok kısa sürede ilerler. Tırnakta batma yeni başlamışsa antibiyotik kremle tedavi edilir. Apse oluşmuşsa doktorunuz tırnakla apse arasına bir pamuk koyarak birbirine değmesini engeller ve iltihaplı kısmı temizler. Bu bölgeye sürülmek üzere bir antibiyotik içerikli krem verir. Bu krem gün içerisinde 4-5 kez bebeğin parmağına temizlendikten sonra sürülmelidir.Temizleme işlemi parmak banyosu ile yapılmaktadır. Sıcağa yakın ılık bir suya bebeğin parmağı 10-15 dakika kadar konur ve parmak sabunla ovulur. Temizlenen parmağa batikon dökülür ve bebeğin parmağına antibiyotik içerikli krem sürülür ve sargı bezi ile sarılır.
Tekrarlayan tırnak batmalarında tırnak kökünden alınarak temizlenir ve yeni tırnak çıkması sağlanır. Bu operasyon çok kısa bir sürede lokal anestezi ile yapılmaktadır. Ertesi gün doktorunuz ilk pansumanını yaparak bebeğin tırnağının durumuna bakar. Evde pansumanını yapabilmeniz için batikon ve antibiyotik içerikli krem reçete eder. Her gün düzenli pansuman yapılan tırnak çok kısa sürede yenileyerek çıkar.
Bebeklerde tırnak batmasına antiseptik özellikteki doğal yağlarda çok iyi gelmektedir. Bebeğin parmak banyosuna antiseptik özellikteki lavanta yağı, ada çayı yağı, çay ağacı yağı gibi yağlar 10-15 damla kadar damlatılır. Bu yağlar sayesinde bebeğin tırnağındaki iltihap çok kısa sürede kurur.
Bebeklerin tırnak kesimine çok dikkat edilmesi, dar çorap ve ayakkabı giydirilmemesi de tırnak batmasının yenilemesini engeller.
YORUM EKLE