Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler - kadinvsaglik.com

Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi operasyonu sonrası hastayı uzun bir süreç beklemektedir. Operasyondan sonraki bir senelik süreç içerisinde hastanın dikkat etmesi gereken noktalar ve alması gereken önlemler vardır. Çünkü ekilen saçların tamamen doğal bir görünüme kavuşması için yaklaşık olarak bir sene gereklidir.
Saç ekiminden sonraki bu bir senelik süreçte hasta, saç bakımına özen göstermeli ve doktorunun verdiği tavsiyelere uymalıdır. Her saç ekimi doktoru hastasına ekimden sonra dikkat etmesi gereken noktaları tek tek anlatır ve hastasının bu hassas süreçten en iyi şekilde çıkmasını ister. Başarılı bir saç ekim operasyonu için sadece ekim yapılan süreç değil, aynı zamanda ekimden sonraki bakım süreci de oldukça önemlidir.
Bu noktada saç ekiminden sonraki süreçleri belli zaman dilimlerine ayırarak uyulması gereken noktaları aşağıda bulacaksınız. Unutulmamalıdır ki saç ekiminden sonra geçirilen her özenli ve dikkatli zaman sizi başarılı bir saç ekimine biraz daha yaklaştırır.
saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler

Saç ekiminden sonraki ilk 3 gün

Saç ekimi operasyonu gerçekleştikten sonraki ilk 3 gün oldukça önemli bir süreçtir. Çünkü saçlar açılan kanallara yeni ekilmiş ve tam iyileşme sağlanamamıştır. Bu noktada yaraların iyileşmesi kabuklanmaların dökülmesi için oldukça dikkatli olmanız gereklidir
  • Ekimden sonraki ilk 2 gün kesinlikle yıkama yapılmaması gereklidir. İşlemden sonraki gün hastanede pansuman yapılacaktır. İlk yıkama işlemi ekimden sonraki 3. gün yapılır. Bu noktada yine yıkama ekim gerçekleştirilen hastanede uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Çünkü evde kendi kendinize gerçekleştireceğiniz yıkama işlemi ekilen saçlarınıza zarar verebilir. 
  • Saç ekimi operasyonundan iki gün sonra doktorunuz istediği takdirde kontrol muayenesine gitmelisiniz. Doktorunuz bu muayenede saç derisini ve ekilen saçların iyileşmesini ve gelişimini kontrol edecek, bandajlar varsa çıkaracaktır. 
  • İlk 3 gün boyunca başınızı olabildiğince dik tutmanız gerekmektedir. Böylece ödem, şişlik gibi durumların azalmasına yardımcı olursunuz. 
  • Ekimden sonra beslenmenize de aynı şekilde dikkat etmeniz gerekir. İyi bir beslenme, yaraların çabuk iyileşmesi ve saçların ekim bölgesine daha kolay alışması için oldukça önemlidir. Bu süreçte zengin lifli, sağlıklı yiyecekler tüketerek dengeli beslenmelisiniz.
  • Bu süreçte olabildiğince sırt üstü uyumamanız gerekir. Çünkü ekim yapılan bölgenin yastığa değmesi ve sürtmesi gibi durumlarda ekilen greftlerde kayma görülebilir ve saçlarınıza zarar gelebilir. Bu noktada uyumak için boynunuza seyahat yastığı koyarak ekim yapılan bölgenin herhangi bir noktaya temasını engellemiş olursunuz. 
  • Ekimden sonra doktorunuz tarafından verilen antibiyotikleri saatinde almaya özen göstermelisiniz.
  • Kafadan geçmeye gerek duymadan giyilen düğmeli, rahat ve bol kıyafetler tercih etmelisiniz.
İlk yıkamadan sonra

İlk yıkamadan sonra

Saç ekimi sonrası ilk yıkama özel birtakım işlemler gerektirdiği için mutlaka ekim yapılan hastanede gerçekleştirilmelidir. Daha sonraki yıkamaları evde tek başınıza yapabilirsiniz.
  • İlk yıkama gerçekleştikten sonra siz de evde, doktorunuzun verdiği şampuan ve losyonlarla yıkama yapmalısınız. Bu noktada saçınız için kullanacağınız kimyasal içerikli her ürün ekilen saç köklerine zarar verebilir.
  • İlk yıkamadan sonraki 15 gün boyunca her gün saçlar nazik hareketlerle ve masaj yaparak yıkanmalıdır.
  • Saç ekiminden sonra saçlar yıkanmaya başlandığında, kurutma işlemi için saç kurutma makinesi kullanmamanız gerekir. Saç derisine yüksek miktarda ısı uygulaması ekilen saç köklerine ve saç derisine zarar verebilir.
  • Başınızı darbelerden korumaya özen göstermelisiniz.
  • Eğer yaz aylarında iseniz, kafa derinizi mutlaka güneşin zararlı ışınlarından korumanız gerekmektedir. Çünkü ekim işleminde saç derisi zarar görebildiği gibi güneş ışınlarına maruz kalındığı takdirde saç derisindeki sorunlar artabilir. Bununla birlikte ekilen saçlar güneş ışınlarından ciddi zarar görebilir. Bu noktada bol ve koyu renkli bir şapka edinebilirsiniz. Bu durum operasyon sonrası ilk 15 gün için geçerlidir.
  • Bu süreçte kafa derinizde kabuklanmalar başlayacaktır. Bu kabuklanma durumu iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Kabuklanmalar ilk 10 gün içinde kendiliğinden dökülmeye başlayacaktır.
  • Ayrıca doktorunuzun verdiği antibiyotikleri kullanmaya devam etmelisiniz.
  • Saç ekimi operasyonundan sonra ekim yapılan bölgenin temiz ve hijyenik olması oldukça önemlidir. Saç derisinde sizi rahatsız edecek düzeyde kaşıntılar meydana geldiyse durumu doktorunuzla görüşebilir ve bir ilaç tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.
  • Bununla birlikte saç ekiminden sonraki ilk 5 gün alkol kullanılmaması gerekir. Alkolün kan sulandırıcı etkisi olduğu için ekim yapılan bölgede kanama oluşmasına yol açabilir. Üstelik kullanılan antibiyotiklerle alkolün etkileşime geçeceği unutulmamalıdır.
  • Saç ekimi sonrası aşırı terlemeye neden olacak durumlardan uzak durulması gerekir. Ter, ekim yapılan bölgede enfeksiyon riskini artırır. Bu yüzden hastalar sauna, buhar banyosu gibi aktivitelere bir süre ara vermelidir.
  • Ekim sonrası kafa derisinde şekillendirici sprey ya da jöle gibi kimyasal içerikli ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bu ürünler ekilen saçlarınıza ciddi oranda zarar verebilir.


Kabukların dökülmeye başladığı süreç

Saç ekiminden sonra kabuklanmalar ilk 10 gün içinde dökülmeye başlar. Bu noktada kabukların sağlıklı bir şekilde dökülmesi için kafa derisine sert ve baskı uygulayan hareketlerden kaçınmanız gerekir. Saçlarınızı her gün evde nazik hareketlerle yıkayarak kabukların dökülmesini hızlandırabilirsiniz. Bu noktada kafa derisine masaj yapmak oldukça önemlidir. Kabukların dökülmesi için asla kafa derisini ovmaya çalışmayın.Süreci hızlandırmak için yapacağınız her yanlış hareket ekilen saçlarınıza zarar verebilir. Bu süreçte beslenmenize özen göstermeye devam etmelisiniz. Saç sağlığınız için doktorunuza danışarak gıda takviyeleri ya da vitaminler kullanabilirsiniz. Bununla birlikte kafa derinizi güneş ışınlarından korumaya devam etmeniz gerekir.
Şok dökülme süreci

Şok dökülme süreci

Şok dökülme süreci saç ekimi operasyonunu takiben 15 gün sonra gerçekleşir ve 2 ay boyunca devam edebilir. Bu süreç saç ekimi operasyonunun bir parçasıdır ve endişe duyulmaması gerekir.

15. günden sonra ekim yapılan alanda ve donör bölgede zaman zaman uyuşmalar meydana gelebilmekle birlikte bu geçici bir durumdur.
  • Bu süreçten sonra normal yıkama düzeninize geçebilirsiniz. Saçlarınızı her gün yıkamaya devam etmenize gerek yoktur.
  • Doktorunuza danışarak saç güçlendirici serum ve ilaçları kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Bu süreçte sizi terletecek ve yoracak zorlu aktivitelerden uzak durmanız gerekmektedir. 

2 ay sonra

2. aydan itibaren şok dökülme süreci sona erer ve saç kökleri normal bir uzama seyrine başlar. Bu süreçten sonra saçlarınız doğal bir görünüme kavuşmaya başlayacaktır.
  • Bu süreçten sonra ekilen saçların dayanıklılığını artırmak için PRP, saç mezoterapisi gibi saç köklerine direk enjekte edilen uygulamalar yapılabilir. Bu tedaviler ekilen saçların daha hızlı uzamasını sağlayacak ve saç köklerinin saç derisine tutunmasını kolaylaştıracaktır. 
  • Aynı şekilde saç ekiminden sonra uygulanacak lazer tedavileri ile ekim yapılan bölgede kan dolaşımının artması hızlanır ve ekilen saçların dayanıklılığının artmasına yardımcı olur. 
Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar ve alınacak önlemler en az ekim operasyonu kadar önemlidir. Başarılı bir saç ekimi operasyonu geçirmek isteyen herkes, bu noktalara dikkat etmeli ve saçlarına gereken özeni göstermelidir. Hasta doktorunun tavsiyelerine uyduğu ve gerekli önlemleri aldığı takdirde, ekilen saçlarında hiçbir olumsuzluk yaşamaz. Unutulmamalıdır ki tüm bu önlemler belirli bir süre zarfı için geçerlidir ve sonrasında sizi istediğiniz başarılı sonuca ulaştıracaktır. Tüm bu süreçlerden sonra sağlıklı saçlara kavuşacak ve ömür boyu kalıcı saçlarınızın keyfini süreceksiniz.

Hiç yorum yok