Bademcik Taşı Yutulursa Ne Olur?
Bademcik Taşı Neden Olur?
Bademcik taşı bir çok kişinin ilk kez duyduğu bir hastalıktır. Bademcikler üzerinde bulunan çukurlar üzerinde iltihaplanma gibi nedenlerle oluşan enfeksiyonların zamanla bu bölgeye çökerek oluşturduğu taşlaşmaya bademcik taşı denmektedir. Bir çok kişi bu sorunda uğraşmaktadır. Özellikle çok yoğun ağız kokusu yapan bu taşlar neden olur, tedavisi nasıl yapılır, bademcik taşı yutulursa ne olur, bademcik taşı kendiliğinden düşer mi gibi bir çok sorunun yanıtını sizlere vermeye çalışacağız.Bademcikleri çok sık iltihaplanan kişilerde çok daha fazla görülen bir boğaz hastalığıdır. Bu bölgede oluşan enfeksiyon zamanla bu bölgede sertleşerek taşlar oluşturur. Çoğu zaman küçük olan taşlar doktor tarafından alınarak temizlenir. Büyük olanlar yada bademciklere yapışmış olanlar bademcik taşı ameliyatı ile alınırlar. Bu küçük bir operasyondur ve lokal bir anestezi ile bölgenin uyuşturulması ile yapılır. Çok büyük bir sağlık sorunu olmasa da kişide çok yoğun ağız kokusu yapar. Belirtileri yutkunmakta güçlük, boğazda batma hissi, ağızda metalim si bir tat oluşması gibi belirtilerdir. Bazı taşlar bakıldığında görülebilir. Bazı taşlar ise bademciklerin arka kısmında oluştuğu için görülmezler. Görülmeyen taşlar ancak kişinin ağız kokusu şikayetinden bıkarak doktora gittiğinde fark edilir.
Bademcik Taşı Kendiliğinden Düşer mi?
Bademcik taşları çoğu zaman kendiliğinden ağız boşluğuna düşebilir. Düşen yada doktor tarafından alınan bademcik taşları yeniden oluşabilir. Bademcikler üzerindeki çatlak yada çukurlarda yeniden oluşarak tekrarlama gösterebilir. Yenilemesini önlemenin bir diğer yolu ise lazerle tedavidir. Tedavide boşluklar lazer uygulaması ile düzleştirilip. Düzleşen bademciklerde çatlak ve çukurlar olmadığı için bir daha tekrarlama olmaz. Bademcik iltihaplanması çok olan kişilerde ne yapılırsa yapılsın bu taşların önüne geçilemiyor ise en etkili tedavi bademciklerin alınmasıdır. Bademciklerin alınması ile yenileyen enfeksiyon ve bademcik taşlarından tamamen kurtulunmuş olunur.Bademcik taşlarının evde tedavisi de mümkündür. En önemli tedavi evde bademciklerin yıkanması ile olur. Taşların temizlenmesinden sonra yapılan ağız gargaraları ile bademcikler yıkanır. Her gün yapılan boğaz gargarası bademcik taşlarının oluşmasına engel olur. Bulunan taşlar var ve bademciğe yapışık değilse bu taşların da yerinden oynamasını ve çıkmasını sağlayabilir.
Bademcik Taşı Yutulursa Ne Olur?
Bademcik taşı kendiliğinden düşer ve yutulursa yemek borusundan mideye iner. Mide asidi ile küçük olan taşların erimesi mümkündür. Büyük olanlar yada erimeyenler ise sindirim sisteminden dışkı ile atılır. Bademcik taşını yuttuğunuzun farkına varırsanız yapmanız gereken en önemli şey kabız olmamaya dikkat etmektir. Bol su içmeli ve lifli gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz. Mümkün ise müshil ilacı alarak bağırsakları boşaltmaya çalışmalısınız.Bademcik taşı mideye zarar vermez. Bağırsaklardan çok rahatlıkla atılır. İshal olmaya çalışmak sadece daha çabuk atılmasını sağlamak amaçlıdır. Bir çok kişinin sorunu olan bu taşlardan kurtulabilmek için bir çok yol vardır. En önemlisi ise bademciklerin alınması, lazer ile tedavi ve bademciklerden taşların temizlenmesidir. Evde yapacağınız gargara da buna yardımcı tedavidir. Gargara bir çok şekilde yapılabilir.
Bademcik Taşları İçin Gargara
- Bir yemek kaşığı tuz ve bir bardak su
- Bir kaşık karbonat bir bardak su içerisine konur ve gargara yapılır.
- Bir tatlı kaşığı zencefil yağı bir bardak suya konur ve gargara yapılır.
- Bir çay kaşığı karanfil yağı ile bir bardak suyla gargara hazırlanır.
- Bir çay kaşığı ada çayı yağı bir bardak su ile yapılan gargara çok etkilidir.
- Bir çay kaşığı lavanta yağı ile bir bardak su karıştırılır ve gargara yapılır. Antibakteriyel yağların hemen hemen hepsi yapılacak gargara için çok uygundur. Boğaz ve bademcikler bu şekilde çok iyi temizlenir.
- Elma sirkesi ile direk gargara yapılır. Elma sirkesi bademcik taşlarını sökmekte ve bir daha oluşmasını engellemekte çok etkilidir.
YORUM EKLE