Hamilelikte Mantar İçin Fitil Kullanımı - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Mantar İçin Fitil Kullanımı

Hamilelikte Mantar

Hamilelikte Mantar

Hamilelikte mantar enfeksiyonu çok sık görülmektedir. Bunun nedeni ise değişen hormonlar ve vajinal koşullarıdır. Neredeyse %25 ile 30 hamilede vajinal mantar görülmektedir. Doktorlar tarafından hamilelikte mantar için fitil kullanımı önerilir. Fitil yanında krem ve jel tedavisi de uygulanır. Özellikle mantar doğuma yakın evrelerde olur ise doğum sırasında bebeğe geçme riski olacağından hastalık önceden tedavi edilmelidir.
Hamilelik kadınların en hassas oldukları dönemdir. Vücut direnci düşük olduğundan hastalıklara açık kapı bırakırlar. Bu nedenle her ay düzenli kontrole gidilmesi önem kazanır. Hastalıklardan korunmak hamilelikte çok önem taşır. İlaç kullanımı zararlı olduğu için hamile anne kendini her türlü hastalıktan korumalıdır. Vajinal mantar da bu hastalıklardan biridir. Genelde çoğu hamilede görülen mantar tedavi edilmezse geçmez. Hatta tedavi edilse bile tekrarlama olasılığı çok yüksektir. Özellikle doğuma yakın aylarda bu hastalığa çok dikkat etmek gerekir. Doğum esnasında bebeğe geçme riski olduğu için mantar hemen tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Mantar Enfeksiyonu Belirtileri

Hamilelik döneminde kadın doğum uzmanına her ay gitseniz bile, doktorunuz mantar teşhisini siz şikayetlerinizi söylemeden bilemez. Hamilelik sırasında kadınlar vajinal muayene edilmedikleri için ancak belirtileri ve şikayetlerinizi söylerseniz doktorunuz mantar olup olmadığını anlayabilir. Hamilelikte mantar enfeksiyonu belirtileri kaşıntı, idrar yaparken yanma, vajinal bölgede kızarıklık ve en önemli belirti akıntıdır.
Hamilelik akıntısı normalden biraz daha değişiklik göstermektedir. Bu akıntı ince, krem rengi, hafif kokulu ve normal zamanki akıntıdan daha fazladır. Doğuma yakın ise bu akıntı koyulaşır ve daha fazlalaşır. Bu akıntı sarımsı, yeşilimsi, köpüklü yada süt kesiği görünümünde ise büyük ihtimalle vajinal mantar yada bir iltihaplanma söz konusu olmuştur.
Hamilelikte Mantar İçin Fitil Kullanımı

Hamilelikte Mantar İçin Fitil Kullanımı

Hamilelikte mantar tedavisi için hastaya krem, jel yada fitil verilmektedir. Hamilelikte mantar için fitil kullanımı bebeğe hiç bir zarar vermez.  Bu nedenle gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fitil vajina içerisine konur ve hiç bir şekilde rahime ulaşmaz. Bu nedenle de bebeğe hiç bir zarar vermez. Aksine mantarın tedavisi fitil kullanılmaz ise çok zordur. Doğuma yakın dönemde çoğalan mantar nedeni ile bebeğe mantar geçme riskini de ortadan kaldırır. Hamile bir annede mantar olma riski çok fazla olduğu için belirtilerin her hangi birine sahip ise hemen doktora gitmelidir. Bu enfeksiyon çok daha yayılmadan önlem alınmalıdır. Fitilin bebeğe hiç bir zararı yoktur. Aksine mantarın tedavi ettiği için bebeğe geçme riskini ortadan kaldırmaktadır
Fitil kullanımı özellikle gece yatmadan önce uygulanır. Fitil gün içerisinde konur ise kayarak etkisiz hale gelir. Gece yattığınız zaman vajinaya yerleştirilen fitil annenin uyuması ile birlikte gece boyu vajinada kalır ve çok daha etkili olur.
Sabah kalkınca koyu beyaz renkte bir akıntı olması çok normaldir. Bu akıntı fitilden dolayı yaşanır. Eriyen fitil beyaz bir akıntı ile dışarı atılır. Fitil kullanırken hamile bu tür bir akıntı ile karşılaşırsa korkmamalıdır. Mümkün ise bir pet koyarak fitil akıntısının çamaşırına geçmesini önlemelidir.
Hamilelikte Mantar Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Mantar Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik döneminde mantar bebeğe zarar vermez. Fakat hamileliğin son aylarına doğru oluşan mantar doğum sırasında bebeğe geçebilir. Bebek için ciddi anlamda bir risk oluşturmasa bile tedbiri alınması gereken bir hastalıktır.  Annede olan mantar bebeğe geçme durumu doğum sırasında olur. Bebek manatar enfeksiyonunu alır ise bebeğe mantar tedavisi uygulanır. Özellikle değişen hormonlar ve vajinal koşullar nedeni ile hamilelerde çok sık görülen mantar enfeksiyonu hamileliğin son ayında mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi sırasında jel, krem ve fitil kullanılır. Bu ilaçlar lokal etkili ilaçlardır ve vajina içerisinde etkilidir. Rahime geçmez ve bebeğe ilaçların hiç bir yan etkisi olmaz. Bebek ilaçlardan ve mantardan etkilenmez.
Bu tür ilaçlar bazen geçici etkiye sahiptir ve mantar yenileme göstermektedir. Hamilelikte mantar hastalığı yenileme gösterse bile tekrar tekrar tedavi edilmelidir. Hasta bu konuda endişeye kapılmamalıdır. Doğum sonrasında da bazı kadınlarda mantar yeniler ve yeniden tedavi edilir.

Hamilelikte Mantardan Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelikte mantar tedavisinin yanında hamile annenin bir çok şeye dikkat etmesi gereklidir. Bu öneriler hem mantara yakalanma riskini azaltır, hemde mantar enfeksiyonunun geçmesini ve yenilemesini önlemeye çalışır.
  • Genital bölgenin temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle tuvalet temizliğine önem verilmelidir. Tuvalet temizliği arkadan öne doğru değil önden arkaya doğru  yapılmalıdır.  
  • Genital bölge temiz ve kuru tutulmalıdır. Bu nedenle pamuklu bezler kullanılmalıdır.
  • Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, iç çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra mutlaka ütülemelisiniz.
  • Vajinal tanpon kesinlikle kullanılmamalıdır. Vajinal bölge kesinlikle pudralanmamalıdır.
  • Vajina içerisine su tutmak doğru değildir. Doktor önermediği süre içerisinde bu işlem yapılmamalıdır.
  • Banyo köpükleri, kokulu sabunlar, duş jelleri gibi kimyasallardan uzak kalınmalıdır. 
  • Aşırı şekerli gıdalardan uzak kalınmalıdır.
  • Her gün bir kase kadar yoğurt yemek çok faydalıdır. Yoğurt içerisinde bulunan laktabasillus asidofilis bakterisi mantar oluşumunu önlemekte çok faydalıdır. Bu nedenle hamilelikte en az gün içerisinde bir kase yoğurt yenmelidir.

Hiç yorum yok