Kadın Doğum Riskleri - kadinvsaglik.com

Kadın Doğum Riskleri

Kadın Doğum Riskleri: Düşük

Oldukça yaygın oldukları halde, düşükler hakkında nadiren konuşulur ve çoğu anne adayı da bu konu hakkında oldukça yetersiz seviyededir. Bu nedenle kadın doğumları için en büyük risklerden birisi olan düşük hakkında daha fazla bilgili olunması ve düşük belirtilerine karşı dikkatli olunmalıdır. 20 haftadan öncedeki gebeliklerin büyük bir bölümünde gebelik en büyük risklerden birisidir ve genelde bu haftalara kadar düşük görülür. Gebeliklerin yaklaşık yüzde 30'unda düşük bir kadının hamile olduğunu bile bilmeden yaşanır. Doğrulanmış gebeliklerin ise yaklaşık yüzde 15'inin düşükle sonuçlandığı tahmin edilir. Bu açıdan bakıldığında gebe olduğunu bilen her 100 anne adayından 15’inin düşük ile karşılaştığı söylenebilir.
kadın doğum riskleri

Düşük Riskleri Nelerdir?

Annede ileri yaş, yetersiz kilo veya aşırı kilo, diyabet, yüksek tansiyon, sigara ve aşırı içki içme gibi durumlar düşük için birer risk faktörleridir. Düşük işaretleri fark edildiği an kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir. Düşük belirtileri ise genelde şöyledir;
düşük riskleri nelerdir

Kanama

Kanama tipik olarak düşük yapmak için ilk işarettir, ancak yanıltıcı olabilir. Kadınların yaklaşık yüzde 30'u hamileliklerinde kan kaybı yaşar ve kanama görülür. Ancak bu kanamaların hepsi düşük için işareti değildir. İlk kanama ile birlikte kadın doğum uzmanı kontrolü yapılarak anne adayının ve bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir. Hamilelik döneminde kanama yaşanabilir. Her kanama kötü bir durumun habercisi olmayacağı için kadınların bu tür anlarda olabildiğince sakin olması gerekir. Sakinliğin ardından ise doktor ile görüşme yapılarak uygun bir muayene zamanı belirlenmelidir. Böylece kişilerin yaşadığı kanamanın gerçekten kötü bir durum mu yoksa normal hamilelik süreci mi olduğu belirlenerek kadınların rahatlaması sağlanır.

Ağrı

Ağrı, özellikle kanama gibi diğer semptomlarla ilişkili olarak, düşükte bir diğer belirtidir. Ağrı karın, pelvik bölge veya alt sırtta bulunabilir. Sürekli olduğu gibi periyodik aralıklarla kramp gibi de görülebilir. Ağrının normal olup olmadığını ayırt etmek zordur. Çünkü bağ ağrısı ve kramplar gebeliğin erken dönemlerinde yaygın olarak görülür. Vücutta yaşanan değişikliklere bağlı olarak görülebilecek bu ağrılar düşüğün de habercisi olabilir.

Sırt ve karın ağrısı hamileliğin klasik sorunlarından birisidir. Kadınlar için bu durumlar bazı anlarda çekilmez olabileceği gibi bazı ağrılar ciddi sorunların başlangıcı olabilir. Bu nedenle kadınların bu tür durumlara karşı hazırlık olmasının yanı sıra hangi ağrının normal hangi ağrının normal olmadığı da bilmesi önemlidir. Böylece olası bir sorunda kadınların doktor ile görüşme yaparak bu konuda kontrol sağlaması da mümkün olacaktır.

Bebeğin Hareketsizliği

Bebeğin aktivitesinin azalması da düşük için en büyük belirtilerden birisidir. Düşüklerin çoğunluğu ilk üç ayda görülür. Ancak hamilelikte daha sonraki dönemlerde de görülebilir ve farklı belirtiler yaşanabilir. Bebeğinizin sağlıklı olduğunu belirlemenin başlıca yollarından biri, etkinliğini takip etmektir. Aktivitesinde ani ya da sert bir düşüş fark ederseniz, daha ileri testin gerekip gerekmediğini belirleyebilmesi için doktora başvurulmalıdır. Annelerin hamilelik döneminde en önemli görevlerinden birisi bebeği takip etmektir. Bebek özellikle belirli dönemlerden sonra daha hareketli olur ve sürekli hareketli olmaya başlar. Bu bakımdan kadınların bebek takibi de kolaydır. Herhangi bir şekilde bebeğin takibi yapılamazsa, hareketliliği de kontrol edilemez. Bu nedenle bebek için riskli bir durum ortaya çıkacaktır. Herhangi bir problem yaşamak istemeyen hamilelerin bu konuda dikkatli olması ve tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak herhangi bir ihmalde bulunmaması gerekir. Bebeğin hareketliliği noktasında kadınların doktorlardan gerekli desteği alarak, bu konuda bilinçlenmesi de söz konusudur.

Hamilelik sırasında bulantı, kusma veya meme hassasiyeti gibi gebelikle ilgili semptomlarda azalma görülmesi de düşük ile ilgilidir. Eğer tüm şikayetleriniz tamamen ortadan kalktıysa ve hamilelik belirtilerini görmüyorsanız düşük ihtimaline karşı kontrol yaptırılmalıdır.

Düşük için kesin bir belirti ya da göstergesi yok. Bu nedenle bu belirtilerin herhangi biriyle karşılaştıysanız veya kendi düşük yapma riskiniz konusunda endişeleriniz varsa, kadın doğum uzmanınıza danışın. Böylece yapılacak kontroller ve testlerin ardından gebelik için her şeyin yolunda olup olmadığına bakılarak gebeliğin güvenli bir şekilde devam etmesi sağlanır. Düşük riski olan kadınlar için önceden teşhis önemlidir. Çeşitli ilaçlar ile bu durum ortadan kaldırılarak sağlıklı bir kadın doğumu gerçekleştirilebilir.

Daha detaylı bilgi almak ve Ankara kürtaj sayfası için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok