Adet Öncesi Şişkinlik Ve Gaz - kadinvsaglik.com

Adet Öncesi Şişkinlik Ve Gaz

Adet Öncesi Şişkinlik Ve Gaz

Adet Döneminde Gaz Olur mu?

Adet öncesi şişkinlik ve gaz sancısı bir çok kadında oluşan bir rahatsızlıktır. Normal dönemlerde bağırsak gazı şikayeti çekmeyen bir kadın adet öncesi şişkinlik ve gaz şikayetini çok fazla yaşayabilir. Adet döneminde yada öncesinde kadınlar psikolojik ve bedensel bir çok rahatsızlık duyarlar. Adet döneminde gaz çıkarmak yada gaz sancısı çekmekte bunlar arasındadır. Adet dönemimde gaz olur mu?
Adet döneminde gaz olur mu sorusu çok sorulan sorulardandır. Bir çok kadın adet öncesi yada adet kanaması olduğu dönemlerde aşırı gaz çıkarmakta ve sancı çekmektedir. Bunun nedeni ise hormonların değişmesinin bağırsaklara etkisidir. Hormon değişimi mide ve bağırsak hareketlerini bozmakta ve bağırsak içerisinde gaz hapislerine yol açmaktadır. En çok gaz ve şişkinlik şikayeti adet kanaması olmadan önceki bir haftalık dönemde yaşanmaktadır. Bu dönemin adına premenstrual dönem yani PMS denmektedir.
Adet öncesi bu dönemde kadınlarda başta bağırsak gazı olmak üzere karın ağrısı, şişkinlik ve bunun gibi iki yüze yakın şikayet olmaktadır. Araştırmacılar bu şikayetlerin % 15 kadar kadında günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetli ve sıkıntılı olduğunu tespit etmişlerdir. Aşırı yorgun ve asabi olan kadınlarda adet öncesi şişkinlik ve gaz şikayetlerinin daha yoğun yaşandığını söylemektedirler.
Adet Döneminde Gaz Olur mu?

Adet Öncesi Şişkinlik Ve Gaz

Adet öncesi şişkinlik ve gaz şikayetleri çeken kadınlar doktor kontrolünde ilaç başlayabilirler. İlaç içmek istemeyen kadınlar ise ek tedbirler alarak bu şikayetleri aza indirebilirler. Bağırsak gazı ve şişkinlik adet döneminde hormonlar nedenli yaşandığı için bunu tamamen kesecek bir tedavi şekli yoktur. Ancak adet öncesi ve adet döneminde gaz ve şişkinlik olmaması için alınacak bir kaç önlem vardır. Dikkat ederek biraz daha rahat bir adet dönemi geçirebilirsiniz.
Adet Döneminde Gaz

Adet Döneminde Gaz

Adet döneminde gaz ve şişkinlik şikayetleri için adet olmadan önceki bir haftalık sürede ve adet döneminde  kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler içmemeye özen göstermek gereklidir. Bunun yerine rezene, papatya, ıhlamur, zencefil, yeşil çay, nane, kekik çayı özellikle ada çayı içmek çok faydalıdır. Bu çaylar hem hormonların etkisini azaltır hemde rahatlatıcı etki sağlarlar. Adet kanamasının çok daha rahat sökülmesi için civan perçemi çayı içmek gaz ve şişkinliğe de fayda sağlar. Bu çaylar doğal antibiyotiktir ve rahim temizliği yaptıkları için çok da faydalıdırlar.
Ayaklarınızı sıcak tutmanız çok faydalıdır. Özellikle yatmadan önce ayaklarınızın altına kekik ve ada çayı yağı sürerek uyumanız gaz sancısı çekmenizi önler.
Karın bölgesine hafif yapılan masaj çok etkilidir. Ada çayı yağı diğer adı ile acı elma yağı çok iyi bir gaz söktürücüdür. Bu yağı su, susam yağı yada zeytin yağı ile incelterek karın bölgenize sürmeniz gaz sancınızın ve gaz şikayetlerinizin geçmesinde çok etkilidir.
Adet öncesi ve adet döneminde günde 2 litre kadar su içmek bu şikayetlerin aza inmesinde çok etkilidir.
Özellikle adet dönemlerinde sigara ve alkolden uzak kalmalısınız.
Gaz yapıcı gıdalardan uzak kalmak, aşırı yağlı gıdalar yememek gereklidir. Bol lifli gıdalar tüketerek bağırsak faaliyetlerinizi düzene sokmaya çalışmalısınız. B vitamini ve magnezyum içerikli gıdalar tüketmelisiniz. Prebiyotik yoğurtlar bağırsak hareketlerini kolaylaştırdığı için bu dönemlerde bu tür yoğurt tüketebilirsiniz.
Çok gaz sancınız olduğunda sıcak bir duş yapmak bağırsakların yumuşamasında çok etkilidir.
Adet öncesi şişkinlik ve gaz şikayetleri için en etkili yol spor yapmaktır. Bu dönemlerde mutlaka her gün bir saatlik bir yürüyüş yapmalısınız.
Adet dönemlerinde yada adet öncesi oluşan gaz sancısı bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Özellikle yumurtalık kistleri gibi kadınsal hastalıklar da bağırsak gazı sorunlarına yol açar. Bu şikayetler aşırı derecede oluyor ise mutlaka doktora giderek her şeyin normal olup olmadığına baktırmalısınız. Huzursuz bağırsak sendromu denilen bir rahatsızlıktan dolayı da yaşanabilen bu şikayetler dikkate alınmalıdır. Öncelikle kendinize bir takvim hazırlamanız gereklidir. Bu şikayetler adet olmadan önce ve sonrasında ne kadar devam ediyor mutlaka her adet döneminde yazmalısınız. Bu şikayetleri takibe alırsanız başka bir rahatsızlığınız var mı? yok mu? çok daha kolay tespit edilir. Normalin dışında gelişen bir durum olduğunda mutlaka bunu doktorunuzla paylaşın. Adet öncesi şişkinlik ve gaz şikayetleri adet döneminden bir hafta önce başlar ve adet döneminde devam eder. Bunun dışında oluşan gaz ve şişkinlik hissi başka bir durumdan kaynaklı olabilir.

Hiç yorum yok