Sol Yada Sağ Kol Ağrısı Kanser Belirtisi midir? - kadinvsaglik.com

Sol Yada Sağ Kol Ağrısı Kanser Belirtisi midir?

Sol Yada Sağ Kol Ağrısı Kanser Belirtisi Midir?

Sol Yada Sağ Kol Ağrısı Kanser Belirtisi Midir?

Sol yada sağ kol ağrısı kanser belirtisi midir sorusu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Sol yada sağ kol ağrılarının bir çok nedeni vardır ve kanser de bu nedenlerden bir tanesidir. Ciddi bir durum olan kanser hastalığında kol ve omuz ağrısı şikayetleri olan kişiler genelde bu durum karşısında ortopedi, fizik tedavi doktoruna başvurdukları için hastalık ilerlemektedir. Tam teşhisin konulabilmesi için maalesef ki bu durumda geç kalınmış oluyor.
Eğer omuz yada kol ağrılarınızın tanısı bir türlü konulamıyor ise mutlaka bir göğüs cerrahına da başvurmanız gereklidir. Akciğer kanseri sinsice ilerleyen, omuz ve kol ağrılarına neden olan bir hastalıktır. SST diye bilinen akciğer kanseri türü en çok kol ve omuz ağrısı ile kendini göstermektedir. Sol yada sağ kol ağrısı yaptığı için de kanserin teşhisi için zaman kaybı yaşanmaktadır. Hastanın aklına kanser riski gelmediği için genelde ortopedi yada fizik tedavi doktorlarına giderek kolunda olan bir kas yada sinir probleminden şüphelenir. Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı ağrıları da kola vurduğu için insanlar genelde bu ağrıların bunlardan kaynaklı olduğunu düşünmektedir.
Superiol Sulkus Tümörü yani SST adı ile bilinen tümör 2. kaburganın üst kısmına boyuna ve omuza yakın bir bölgeye yerleşerek büyüyor. Büyüme aşamasında buradaki sinir ve damarlara baskı yaptığı için de yoğun sol yada sağ kol ağrısına neden oluyor. Baskı yapmakla da kalmayan kanser türü buradaki sinir ve damarlara yayılım yapmaktadır. Bulunduğu yer itibari ile çok tehlikeli bir bölge de yayılım yapan bu türün kanser belirtisi omuz, sol ve sağ koldaki yoğun ağrılardır. Bu kanser türü diğer kanser türleri gibi belirtiler vermemektedir. Direk sinirleri etkilediği için kolun hareket kabiliyetini engellemektedir.
SST Kanseri Belirtisi Kol Ağrısı

SST Kanseri Belirtisi Kol Ağrısı

SST kanseri belirtisi kol ağrısı maalesef ki hastalık ilerlediği zaman nedeni anlaşılabiliyor. Kol ağrısı için başka doktorlara gidildiği için hastalık zaman içerisinde ilerliyor. Kolda ağrı yanında ilerledikçe hareket kabiliyetinde azalma görülüyor. İlerleyen kanser nedeni ile his kaybı yaşanmaya başlıyor. Damarlara yayılan kanser nedeni ile ise kollarda şişme görülmeye başlıyor. SST kanserinin ilerleyen dönemlerde yüzü de sardığı görülmektedir. Yüz bölgesinde uyuşma, göz kapaklarında değişim, göz kapağının yada göz çukurunun içeri kaçması da görülmektedir. Hastada omuz hareketleri de kısıtlandığı için hasta günlük yaşamını çok zor devam ettirebilir hale gelmektedir.
SST Kanseri Teşhisi Nasıl Konuyor?

SST Kanseri Teşhisi Nasıl Konuyor?

Bu hastalığın teşhisi doğru doktora gidilemediği için geç konmaktadır. Eğer tanısı konulamayan omuz, sol yada sağ kol ağrınız var ve bir türlü de geçmiyor ise bir göğüs cerrahisine gitmeniz gereklidir. Ancak göğüs cerrahisine gidildiği zaman hastalığın teşhisi konulabilir. Bunun nedeni ise hastalığın akciğer grafisi ile belli olmamasından kaynaklıdır.

Dikkat SST Akciğer Grafisi İle Teşhis Edilemiyor! 

Düz çekilen bir akciğer grafisi ile hastalığın teşhisi mümkün olmamaktadır. Akciğer grafisi yetersiz kaldığı için temiz çıkıyor. Mutlaka hastalığın teşhisi için bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Hastalıktan şüpheli bir durum rastlanır ise mutlaka hastadan MR istenmelidir. Hastalık teşhisi bu şekilde konsa da hastadan biyopsi alınarak değerlendirme yapılmaktadır. Bunun yanında hastaya PET CT istenir ve sistematik bir tarama yapılır. Hastalığın ilerleme boyutuna bakılır. Hastalık en yaygın olarak beyne sıçramaktadır. Beyin MR'ı çekilerek beyin içerisine sıçramış mı mutlaka bakılmalıdır.
SST Akciğer Kanseri Tedavisi

SST Akciğer Kanseri Tedavisi

SST akciğer kanseri tedavisi son yıllarda çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Önceleri bulunduğu konum itibari ile yayılımı çok fazla ve tehlikeli bir bölgede olduğu için ameliyat çok tercih edilemiyordu. Şimdi ise ameliyatı mümkün bir durumdadır. Geçmiş yıllara nazaran hastalıktan kurtulma olasılığı % 35 lerden % 60 lara çıkmaktadır. Hastalıkta kurtulma oranının yükselmesi artık ameliyat edilebilmesi ile mümkün olmaktadır. Şimdi uygulanan yöntemlerde önce radyoterapi uygulanıyor ve hastanın bu şekilde ameliyat olma şansı ortaya çıkıyor. Kemoterapi sonrasında cerrahi girişim yapılması ise günümüzde daha yaygın kullanılmaya başlamıştır. Bu olasılıklara kurulan onkoloji komisyonu karar vermektedir.
Omuz, sol ve sağ kol ağrıları geçmek bilmiyor ise mutlaka bir göğüs cerrahisine başvurulması gereklidir. Bu ağrılar bir kanser belirtisi olabilir. Sol yada sağ kol ağrısı kanser belirtisi midir sorusu ile çok fazla karşılaşılmaktadır. Bu soruların cevabı evet nadir de olsa bir kanser belirtisi olabilir ve bu ağrıları çeken kişilerin vakit kaybetmeden gerekli tedavinin yapılabilmesi için tetkiklerinin yapılması gereklidir.

Hiç yorum yok