Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi - kadinvsaglik.com

Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi

Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi
Kemik İliği Kanseri Tedavisi Var mı?

Kemik iliği ödemi yaşam süresi hastalığın hangi evrede yakalandığına bağlıdır. Kanser son senelerin vebası gibi çok yaygın bir şekilde neredeyse her evde yada çevremizde bir çok tanıdığımızda var. Tanıdıklarından birinde kanser olmayan neredeyse yok gibi. Kanser hücreleri anormal yapılardır ve nerede çoğalıyor ise oranın adını alırlar. Kemik iliğinde çoğalarak büyüyen ve buradaki oluşumu kötü etkileyen kanser çeşidine de kemik iliği kanseri denir. Kemik iliği bilindiği gibi kan hücrelerini üretir ve bu gölgedeki anormal yapılaşma kan hücrelerini de etkilemektedir. Bazı kan hücrelerini azalırken bazı kan hücrelerinde ise anormal çoğalma ve değişimler olmaktadır. Kemik iliği kanserinden den kurtulma şanı kanserin ilk evrelerinde yakalanmasına bağlı gelişir. Kemik iliği kanseri tedavisi var mı?
Kemik iliği kanseri tedavisi her geçen dönemde daha çok ilerleme göstermektedir. Yapılan bir çok araştırma sonucu doktorlar çok yeni ilaç ve tedavi şekilleri bulmaktalar. Çok yakın dönemde kemik iliği tedavisi tamamen bulunarak çözülecek gibi duruyor.
Kemik iliği kanserinin oluşma sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte radyasyon, DNA'sı oynanmış hormonlu gıdalar yemek, kimyasal ilaçlar gibi dış etkenler kanser oluşmasına neden olarak görülmektedir. Genetik yatkınlık da risk faktörleri arasındadır. Kemik iliği kanseri genelde 50-60 yaş sonrasında görülür. Fakat ilerlemiş yaşlarda görülme sıklığı olan bu kanser türü şimdilerde gençlerde ve çocuklarda da sıklıkla görülmektedir.
Dünya üzerinde her yıl 750 bin kişi kemik iliği kanserine yenilerek hayatını kaybediyor. Ülkemizde kemik iliği kanserine yakalanan kişi sayısı 3 bin kadardır. Bu sayının bin kişisi maalesef hayatını kaybederek aramızdan ayrılıyor.
Kemik İliği Kanseri Tedavisi Var mı?

Kemik İliği Kanseri Yaşam Süresi

Kemik iliği tedavisi için öncelikle belirtilerin iyi bilinmesi ve erken dönemde fark edilerek doktora gidilmesi çok önem taşımaktadır. Hastalığın ilk belirtileri halsizlik, yorgunluk hissi olarak kendini göstermektedir. Kemikte hızla çoğalan hücreler yüzünden o kemikte yoğun ağrılar olmasına neden oluyor. Kemik dokusunu harap eden kanser hücreleri kemiklerin zayıflamasına ve kırılmasına yol açıyor. Ateşlenme, enfeksiyon hastalıklarını sık geçirme, bağışıklık sisteminin çok güçsüzleşmesi, ağızda kanama ve diş etlerinde şişme, burun kanaması, trombosit eksikliğine bağlı vücutta morluklar, özellikle bacaklarda morluklar, böbrek şikayetlerinde artış, tat alma duygusunda azalma, his kaybı, bulantı kusma gibi şikayetler kemik iliği kanseri belirtileri arasındadır.
Kemik iliği kanseri tedavisi var mı sorusu çok soruluyor ve bu tedavinin günümüzde yeterince olmadığı söylenmektedir. Her geçen gün bir yenilik ve bir ilaç tedavisi çıkmaktadır ve eskiye göre bu hastalıktan kurtulma şansı her geçen gün artmaktadır. Kanser şüphesi ile gelen yada bu şikayetlere bir anlam veremeden gelen kişilerde yapılan tam kan tahlillerinde değerlerin normal çıkmaması doktorları şüphelendiriyor ve hastadan bir kemik iliği biyopsisi istiyorlar. Bu biyopsi sonucunda hastalığın teşhisi konuyor. Anormal kan hücrelerinde artış, normal kırmızı kan hücrelerinde azalma, protein miktarındaki fazlalaşma kan testlerinde hemen göze çarpan belirtilerdir. Kemik filmi ile kemiklerde bir zayıflama olup olmadığına bakılıyor. Sonuç olarak tanısı konan kemik iliği kanserinin kaçıncı evresinde olduğu ise kemik hasarına, protein düzeyine, kalsiyum seviyesine ve böbrek fonksiyonlarına bakılarak anlaşılır.
Kemik İliği Kanseri Evreleri

Kemik İliği Kanseri Evreleri

Evre 1
Genelde hiç bir belirti vermeyen ilk evrede hastalık yeni başlamaktadır,
Evre 2
Bu evrede hastalık ilerlemeye başlamıştır ve kemik iliği kanseri belirtileri hissedilmektedir,
Evre 3
Hastalık yayılmıştır hatta kemiklerde tümörler oluşmaktadır. Anormal hücreler tüm vücutta kendini göstermektedir.
Kemik iliği yaşam süresi hangi evrede fark edildiği ile alakalıdır. Erken evrelerde hastalıktan kurtulma şansı çok daha fazladır. Hastalığın teşhisi konduktan sonra ilk 3 ayda ölüm oranı % 15 kadardır. Hastalık teşhisi konduktan sonra tedavi ile yavaş ilerler ise  2 ile 5 yıl içerisinde hayatını kaybeden hastalar vardır. Bu süre günümüzde 10 yıla kadar uzatılmıştır. Kemik iliği tedavisi olan hastalarda ise tedavi süresi 1-2 yıl sürer ve hastaların % 70 de bir miktar iyileşme gözlenirken % 10 kadar hastada tamamen iyileşme olur. 
  • Tedavide kemoterapi uygulanır,
  • Radyoterapi verilir,
  • Enfeksiyon giderici ilaçlar verilir,
  • Hasta eğer 50-60 yaş altında ise kemik iliği nakli uygulaması yapılabilir. Bu nakil hastalıktan tamamen kurtulma şansını arttırmaktadır,
Kemik iliği tedavisi ile iyileşme şansı vardır. Hastalık tam olarak iyileşmese de hastanın bu tedavi ile ömrü uzatılmaya çalışılmaktadır. Hastalığa yakalanıp 10 yıl yaşayan bir çok hasta vardır. Kemik iliği kanseri yaşam süresini ancak Allah bilir. Bu hastalık çok zor ve tedavisi de uğraş istese de kurtulan bir çok hasta mevcuttur. Hiç bir zaman umudunuzu kaybetmemeniz gereklidir. Kanser hastalığında onu yenmenin en önemli noktası moral ve motivasyondur. Hayat enerjisi hastalığı yenme konusunda çok önemlidir. Sağlıklı beslenme, kendine iyi bakma, mutlu olma, stresten uzak kalma gibi bir çok etken hastalığı yenme konusunda size yardım edecektir. Siz yeter ki bu hastalığı yenmek isteyin.

Hiç yorum yok