Horlama Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? - kadinvsaglik.com

Horlama Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Horlama üst hava yollarında meydana gelen daralma ve tıkanıklıklara bağlı olarak oluşan bir sestir. Bu sesin sebebi ise soluk alıp verme sırasında gerçekleşen hava akımının meydana getirdiği titreşimdir. Yetişkinlerin %10'u ila %30'u arasında bir oranda yaygın olarak görüldüğü tahmin edilen horlama probleminin her 10 erkekten 3'ünde sürekli olarak devam ettiği saptanmıştır. Ancak bu kişilerin çoğunda görülen horlama, basit horlama ismiyle bilinen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmayan bir problemdir. Her 100 kişiden 5'înde ise horlama problemiyle beraber uyku esnasında nefes durmalarının yaşandığı, bunun neticesinde de obstrüktif uyku apnesi sendromu olarak adlandırılan hastalığın ortaya çıktığı düşünülüyor.
horlama nedir ve nasıl tedavi edilir

Horlama Belirtileri Nelerdir?

  1. Nefes alışverişinde problem
  2. Ağız kuruluğu
  3. Gece boyunca uykunun sürekli olarak kesilmesi
  4. Yorgunluk hissi ve gündüz uykusuna ihtiyaç duyulması
  5. İlişkilerde problem yaşanması, iş ya da okul hayatındaki başarı oranında görülen düşüş
  6. Kaygı, depresyon ve duygu durum değişiklikleri
  7. Güçsüz hafıza, bir işe odaklanmada zorlanma
  8. Cinsel istekte azalma
  9. Özellikle sabahları ortaya çıkan baş ağrısı
  10. Hipertansiyon
  11. Gece ortaya çıkan göğüs ağrısı
Horlama probleminden muzdarip olan kişiler en çok uykusuzluk ve yorgunluktan şikayet ederler. Bu durum kişinin ev ve iş yaşamını farkında olmadan etkiler. Horlayan kişi sebepsiz yere kendini gergin, uykusuz, iş yaşamında verimsiz ve stresli hissedebilir. Aslında tüm bunlar sebepsiz değildir. Horlayan kişi fark etmese de bu durum günlük yaşamı fazlasıyla etkiler.

Horlama En Çok Kimlerde Görülür?

Horlama sıklıkla orta yaş ve üstü erkeklerde görülür. Ne yazık ki erkekler horlama konusunda kadınlara göre biraz daha şansızdır. Bunun sebebi ise erkeklerin kiloyu ilk olarak boyun bölgesinden almasıdır. Boyun bölgesinde oluşan yağ artışının bu bölgedeki hava yolunu daraltması horlamaya neden olur. Horlama ve obezite birbirini tetikleyen iki tehlikeli hastalıktır. Kadınlarda yağlanma bölgeleri daha çok vücudun alt kısımlarıdır. Bu yüzden erkeklere oranla daha az horlama problemiyle karşılaşırlar.
Alkol ve sigara kullanan kişilerde de horlama çok sık görülür. Alkol ve sigaranın içerdiği maddeler uyku apnesi ve horlama riskini yaklaşık 4 kat artırır. Horlamaya sebep olan bir diğer önemli faktör ise strestir. Stres, kişinin uykusunun kalitesiz olmasına sebep olarak horlamasına ve gün içerisinde kendini gergin ve yorgun hissetmesine yol açar.

Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Horlama tedavisi için modern tıpta üç tedavi yöntemi uygulanıyor. Bunlar; dile ve yumuşak damağa yapılan cerrahi uygulamalar, CPAP maskesi ve horlama protezleridir. Cerrahi uygulamalar genellikle her hastaya uygulanamayabilir ve ameliyat sonrasında tekrar etme riski vardır. CPAP maskesi yöntemi geceleri kullanılır ve devamlı hava üfleyerek hava yollarındaki tıkanmayı engeller. Ancak cihazın kullanımı biraz komplikedir ve pahalı bir uygulamadır. Horlama protezi ise hastanın geceleri uykusunda kullanabileceği bir cihazdır. Dişlerin üzerine yerleştirilen horlama protezi alt çene üzerindeki sarkmış dokuları gergin haline getirerek solunum yolunu açar. Sıklıkla uygulanan bir yöntemdir.

Horlama Protezinin Avantajları

  • Konforludur ve kullanımı oldukça kolaydır.
  • Kullanmaya başlandığı ilk andan itibaren bir rahatlama sağlar ve horlamayı azaltır.
  • Küçüktür ve kolaylıkla taşınabilir.
  • Diğer yöntemlere kıyasla daha ucuzdur.

Hiç yorum yok