Hamilelikte Saç Boyanır Mı? - kadinvsaglik.com

Hamilelikte Saç Boyanır Mı?

Hamilelikte Saç Boyanır Mı?

Gebelikte Saç Boyama Zararlı mıdır?

Hamilelikte saç boyanır mı, gebelikte saç boyamak zararlı mıdır? Bu tür sorular gebelik dönemlerinde özellikle beyaz saçları çıkan anne adayları tarafından çok sorulur. Güzel görünmek her kadının her dönemde hakkıdır fakat gebelik dönemlerinde dikkatli olunmalıdır. Hamilelikte saç boyama işlemi hakkında çok farklı görüşler vardır.
Bilimsel olarak gebelikte saç boyamanın zararlı olup olmadığı kanıtlanmamıştır. Bunun nedeni ise gebelik dönemindeki bazı çalışmaların ileriye dönük karşılaştırmalı yapılamamasıdır. Hamilelikte saç boyama da bunlardan biridir. Bu tür çalışmalarda bir grup gebeye merak edilen bir madde yada ilaç verilir ve diğer grup gebeye bu madde ve ilaç verilmez. Doğan bebekler ise incelemeye alınarak bu maddeden ne derece etkilendiği tespit edilir. İleri yaşlarda da bu etkinin olup olmadığına bakılır. Hamilelikte saç boyanır mı sorusunun yanıtını bulabilmek için ise bir grup hamilenin saçı boyanır ve diğer grup hamileye boya uygulanmaz. Doğum sonrası ve ileri ki yaşlarda bebeklerde sorun olup olmadığına bakılmalıdır. Sonucun net çıkabilmesi için ise her grup gebenin yaşının, sağlık ve diğer faktörlerin aynı olması şarttır. Böyle bir denklik maalesef ki sağlanamaz. Ayrıca hamileler üzerinde böyle bir test yapmak ve doğacak çocuklar için bu testin yapılması hiç bir şekilde etik değildir. Böyle bir araştırma hiç bir hamile üzerinde yapılmamalıdır. Bu nedenle gebeler üzerinde çalışmalar yapılamayacağına ve bu çalışmaların da denklik sağlayamayacağı için gebelikte saç boyama zararlı mıdır tam olarak bilinemez. Ancak hayvanlar üzerinde bir takım testler yapılmıştır. Bu testlerde de doğan bebeklerin anne karnındayken yada doğduktan sonra bir doğumsal kusur bulunmamıştır. Bu nedenle hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda bir yan etki görülmemiştir denebilir.
Gebelikte Saç Boyama Zararlı mıdır?

Hamilelikte Saç Boyanır Mı?

Özellikle ilk üç aylık hamileliklerde boyama yapılmaması önerilir. Boyalar kimyasal içeriklidir ve özellikle dip boya yaparken saç derisine değer. Saç derisinin geçirgen olma özelliği ile içeriğindeki kimyasallar hamile anneye dolayısı ile bebeğe geçerler. Bu nedenle zorunlu değil ise hiç bir şekilde hamilelik bitimine kadar boya yapılmaması önerilir. Çok beyazı çıkan ve bu durumdan rahatsız olan sosyal cevre bakımından boya yapması şart olan hanımların ise özellikle ilk üç ayda yapmaması gereklidir. İlk üç ay bebeğin en hızlı geliştiği, organlarının yapılandığı dönemdir. Bu tür bir kimyasal bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kesinlikle ilk üç ayda boya yapılmamalıdır.
Bir çok boya markası ve çeşidi vardır. Bunlardan ise ille boya yapılacak ise mutlaka doğal saç boyaları tercih edilmelidir. Gerçi doğal içerikli saç boyalarında da kimyasallar mevcuttur.
Hamilelikte Saç Boyama

Hamilelikte Saç Boyama

Hamilelikte saç boyama dendiğinde tek bir renk ve dip boya yoktur. Saç bakımı ve boyası bir çok renkten ve çeşitten oluşur. Saç boyamada saçın hangi renkten hangi renge dönüşeceği de çok önemlidir. Saça nasıl bir işlem uygulanacaktır. Mesela saçınızda beyazlar çok ve saçınızı sarıya boyamak istediğiniz de saçınıza bir kutu sarı boya sürmeniz yeterli iken saçınızın rengi koyu ise o saçın açılması yani oryalleme işlemi yapılması sonra boyanması gereklidir. Hidrojen peroksit içerikli bir açılma işlemi ise sağlıklı değildir. Yani saç boyama dendiğinde nasıl bir boyama yapılacağı da çok önemlidir. Böyle bir açıcı işlemin hem emzirme döneminde hemde hamile iken yapılması hiç sağlıklı değildir. Bu konuda ciddi araştırmalar yapılmamış ama kimyasallarla da çok temas edilmesi uygun değildir. Boyama özellikle açıcıların kokusu ve deriye teması emzirme ve hamilelikte olumsuz etkiler yaratabilir. Bu bir ihtimaldir ve böyle bir ihtimalin varlığı bile yapılmamasını sağlamaktadır.
Kozmetik ürünlerinin takibi çok zordur. Her gün yeni bir ürün çıkmakta ve bu ürünlerin içeriğinin ne olduğu çok bilinmemektedir. Saçlarını boyatmak isteyen anneler mutlaka doktorlarına danışmalı ve doktorunun onayını alarak bu işlemi yapmalıdır. Boyama yapmaya karar veren kişiler ise doğal içerikli kına gibi doğal boyalar tercih etmelidir. Saçlarına kesinlikle saç açıcı uygulamamalı sadece çok gerekli ise dip boya yaparak bu işlemi en kısa şekilde yapmalıdır. Saç rengi değiştirme gibi uzun ve kimyasallara daha çok maruz bırakacak işlem yapılmamalıdır. Saç derisine de çok değdirmeden yapılması uygundur. Özellikle saç boyalarının kokusunu solumamalılar. Bu işlem için bir kuaförden yardım almalı kendileri yapmamalıdır. Boya yapılacak ortamın havadar olması şarttır. Havasız bir ortamda boyama yapılmamalı ve boyanın amonyak kokusu içe çekilmemelidir. Saç boyası yapıldıktan sonra saç mümkün ise sera film ile sarılmalıdır ve bol su ile yıkanmalıdır.
Hamilelikte Perma Yapılır mı?

Hamilelikte Perma Yapılır mı?

Saç bakımı sadece saç boyaları ile sınırlı değildir. Özellikle perma yani saça dalga veren saç şekillendiricileri yaptırmakta hamilelikte uygun değildir. Saç perması yapılabilmesi için saçlar sarılır ve bir kimyasala maruz bırakılır. Bu kimyasal saça dalgasını vermektedir. Bunun peşinden bir kimyasal daha saça sürülür ve saçın verilen dalgasının sabit bir şekilde kalması sağlanır. Bu iki kimyasal işlemde deri tarafından emilir. Saça perma yaptırmayı ne hamile iken ne de emzirirken kesinlikle önermiyoruz. Çok sakıncalı olan bu kimyasallar hem kaşıntı yapar, hemde keskin bir kokuya sahiptir. Bu kimyasalların yan etkileri de oldukça fazladır. Bu nedenle emzirme ve hamilelikte perma asla yapılmamalıdır.
Saçları dalgalı olan kişiler de belirli aralıklarla saçlarını düzleştirebilmek için bu kimyasallar ile düzleştirme işlemi yaptırmaktadır. Bu düzleştirme işlemi de aynen perma gibi aynı kimyasallar ile yapılmaktadır.
Kalıcı saç boyaları uygulama esnasında bir buhar oluşturmaktadır. Bu buharlaşma esnasında amonyak kokusu ciğerlere giderek anne adayının etkilenmesine neden olur. Kalıcı röfle yada alacalı röfle gibi işlemlerde gene aynı şekillerde olmaktadır.

Hamilelikte Saç Boyama Hakkında Neden Farklı Fikirler Vardır?

Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde saç boyama işlemleri doktorlar tarafından bile farklı fikirler ile ele alınmaktadır. Kimi doktor ilk 3 ay geçtikten sonra sık olmamakla birlikte saç boyanabilir derken, kimi hekimler ise kesinlikle kimyasallarda uzak kalınmalı saç boyanmamalı demektedir.
Piyasaya sunulan saç boyaları ve saç bakım ürünlerinin takibi ve içeriklerinin bilinmesi çok zordur. Her gün piyasaya bir takım ürün çıkmakta ve bunların hamileler ve emziren annelerde etkileri laboratuvar ortamlarında incelenmemektedir. Sadece bir kaç bilindik üründe hamilelikte ve emzirme döneminde kullanmak sakıncalıdır yada değildir ibaresi bulunmaktadır. Bu sebeple kesinlikle bu uyarının bulunmadığı bir ürün kullanılmamalıdır.

Bitkisel Saç Boyaları Emziren Anneler Ve Hamileler İçin Uygun mudur?

Bitkisel saç boyalarında kimyasal madde bulunmaması gereklidir. Böyle bir boya yada kına gibi doğal içerikli saç boyaları ilk 3 ay sonunda uygulanabilir. Ancak kullanılacak üründe kesinlikle kimyasal olmadığından emin olunmalıdır. Bu ürünlerin içerisinde doğal içerikli bitkisel yağlar ve ürünler olduğundan kullanımında sakınca yoktur.
Kuaförde Çalışan Hamileler Nelere Dikkat Etmeliler?

Kuaförde Çalışan Hamileler Nelere Dikkat Etmeliler?

Kuaförde çalışan anne adayları her an kimyasallarla uğraşmaktadır. Elle teması ve en önemlisi boyama yaparken çıkan kimyasal buharı solumaktalar. Son derece sakıncalı bir durumdur ve alınması gereken önlemler vardır. Kuaförde çalışan hamile anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler:
  • Öncelikle eldivensiz asla boyama yapmamalıdırlar,
  • Mutlaka boyama yaparken yada yanında boyama yapılırken maske kullanmalıdırlar.
  • Mümkün ise ilk 3 ay kuaförde çalışmamalıdırlar,
  • Mutlaka ortamı havalandırmalı yada klima çalıştırmalıdırlar,
  • Kuaför ortamında yemek yememeli ve bir şey içmemelidirler, 
  • Evlerine gidince kıyafetlerini değiştirmeli ve ellerini çok iyi yıkamalıdırlar,
  • Elleri ile kuaförde bir kimyasala dokunmamalılar.


Hamilelikte Saç Boyası Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmelidir

  • İlk 3 ay kesinlikle boyama işlemi yapmamalıdırlar,
  • Saç boyama işlemi yaptırırken saçlarına açıcı uygulamamalıdırlar,
  • Saçlarını mümkün oldukça aralıklı yani uzun sürelerde boyatmalıdırlar. Kesinlikle sık sık boyama yapmamalıdırlar,
  • Kesinlikle içerisinde toksin olmayan bitkisel içerikli saç boyaları tercih edilmelidir,
  • Önce alerji testi yapılmalıdır,
  • Boya içeriği dikkatli okunmalıdır. Hamilelikte saç boyama işleminin yapılıp yapılmadığı kutu içerisinde yazan boya seçilmelidir,
  • Saç renginde değişim, röfle, perma gibi daha fazla kimyasala maruz kalacak işlemler yapılmamalıdır,
  • Mümkün ise boyama işlemini bir kuaföre yaptırmalısınız,
  • Ortam havadar olmalı boya kokusunu solumamalısınız,
  • Saç boyası ile kirpik ve kaşlarınızı boyamamalısınız,
  • Boyama işlemi yapıldıktan sonra en çok saçınızda 30 dakikayı geçirmemelisiniz,
  • Saç kınası kullanacak olanlar saf kına kullanmalıdırlar. Piyasada siyah kına gibi renklendirici içerikli kınalarda da kimyasallar mevcuttur. Bunlara dikkat edilmelidir.
  • Saç rengini oluştururken bir kaç boya kullanılarak oluşturulan renklerden uzak kalınmalıdır. Bu boyaların etkileşimi de olumsuz olabilir. Ana renklerde olan kendi saç renginizle uyumlu tek boya seçilmeli ve uygulama yapılmadan prospektüsü dikkatlice okunmalıdır. 
  • Saç boyası yapılırken mutlaka maske takılmalıdır.
  • Saç boyasının deriye temasını önlemek için saç diblerine ve yüzün saç bitimine mutlaka ince bir tabaka vazelin sürülmelidir.

Hiç yorum yok