Ferritin Eksikliği Neden Olur, Düşüklüğünü Nasıl Anlarız? - kadinvsaglik.com

Ferritin Eksikliği Neden Olur, Düşüklüğünü Nasıl Anlarız?

Ferritin hakkında kafanıza takılanların cevaplarını en net bir şekilde açıklayacağız. İlk önce ne anlama geldiğinden bahsedelim. Vücut içerisinde demir stoklanmasını sağlayan bir çeşit proteindir. Demirin vücut için birçok önemli görevi vardır. Bu yapı demir tutma işlemini yapmadığında birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Çeşitli hastalıklara yakalanmamanız için ferritin değerinin ne düşük ne de yüksek olmalıdır. Ortalama değerlere seyretmelidir. Bu değerlerde kan testi sonucunda belirlenir. Normal değerlerde değilse normal değerlere getirmek için tedaviye başlanır. Şimdi de diğer detaylara bakarak aklınızdaki sorulara cevap verelim.
ferritin eksikliği neden olur düşüklüğünü nasıl anlarız

Ferritin Tam Olarak Ne Anlama Gelir?

Ferritin, vücudumuzun içerisinde demir emiliminde sorumlu bir tür proteindir. Vücudumuzda demir mineralinin birçok işlevi vardır. Birçok kişide demir eksikliği olmasının sebebi bu protein türünün işlevini yerine getirmemesidir. Bu noktada yapılması gereken değerlere baktırmaktır ve sorunun nedenlerini bulmaktır.

Ferritin Ölçümünün Yapılmasının Gerekçeleri

  • Demir değerleri normal mi, değil mi belirlemek için.
  • Demir anemisi var mı, yok mu bunu saptamak için
  • Vücutta ne kadar iltihap var bunu öğrenmek için.
  • Kandaki değerler diğer değerlerle paralel mi
  • Tedavi sonucunda demir miktarının normal değerlere gelip gelmediğini öğrenmek için.
 

İdeal Ferritin Değerleri

Yaşa bağlı olarak ideal değerler değişiklik göstermektedir. Yani tüm insanlar için aynı değer aralığı yoktur. Bayanlarınki erkeklerinkinden, çocukların ki de yetişkinlerden farklı olmaktadır. İşte olması gereken ideal değerler;
Erkek bireyler(olgun düzeydekiler) : 11-310 ng/ml olmalıdır.
Bayanlarda (olgun düzeydekiler) : 11- 156 ng/ml olmalıdır.
İlk doğanlarda : 20-200 ng/ml olmalıdır.
6 aylık bebeklerde : 45- 210 ng/ml olmalıdır.
6 ay 15 yaş arasındakilerde : 7-145 ng/ml olmalıdır.

Ferritin Düşüklüğü Neden Olur?

  • Demir minerali eksikliğinden
  • Dengesiz ve yanlış beslenme
  • Çok fazla sigara tüketimi
  • Sık alkol alımı (bağımlılık)
  • Yeterince C vitamini alınmaması
  • Midede oluşan hastalıklardan
  • Bağırsak problemlerinden
  • Çeşitli sebeplerle sık ve gereksiz yere ilaç kullanımından
  • Mide kanseri ve kolon kanserinden
  • Demir emiliminin gerçekleştirilmemesinden
  • Kan kaybının olmasından(her nedenden dolayı olabilir)
  • Demir düşüklüğü anemisi

Ferritin Düşüklüğünü (Eksikliğini) Nereden Anlayabiliriz?

Kendini halsiz hissetme
Sürekli güçsüzlük ve uyuma durumu ortaya çıkar. Sabahları kalkma da zorluk yaşanır günlük uyuma miktarı artar. Bu sebepler bu proteinden kaynaklanır.
Saçlarda seyrelme
Saç tel sayısı gittikçe azalır. Saçlar hacmini kaybeder ve saç telleri incelir. Bunun sonucunda da seyreklik ortaya çıkar. Saç dökülmesi sorununda ferritin başlıca rol oynar.
Mat cilt
Cilt sağlık problemlerinin aynasıdır. Cilt renginin değişmesi ve cildin parlaklığını kaybetmesi vücutta bazı şeylerin ekikliğine işarettir. İşte onlardan biri demirin yetersizliğidir. Genelde matlaşan ciltlerde demir eksikliği belirgin şekilde kendini gösterir.
Tiroid bezi problemleri
Tiroid bezinin bir çalışma yapısı vardır. Bu çalışma yapısında belirli mineraller olması lazımdır. Aksi takdir de düzgün çalışmaz ve vücutta birçok sağlık sorunu ortaya çıkarır.
Tırnakların cansızlaşması
Tırnaklar canlılığını yitirir ve güçsüzleşir. Hatta en ufak bir durumda tırnaklarda kırılmalar ortaya çıkar. Bu de demir miktarının önemli derecede düştüğünün kanıtıdır.
Solunumun rahat yapılamaması
Düşük düzeyde ferritin başlıca nedenleri arasındadır. Nefes alma gibi temel durumlarda aksaklıklar ortaya çıkar. Düzgün bir şekilde oksijen alıp karbondioksit verilemez. Bu durumda bireyi çok rahatsız eder.

Ferritin Düşüklüğü (Eksikliğinde) Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

1.Demir ilaçları kullanın
Doktorunuz size demir durumunu normale çekmek için demir ilaçları reçete edecektir. Bunları düzenli kullandıktan sonra test yapıp demir seviyesini ölçecektir. Birçok hasta da önemli bir tedavi şeklidir.
2.Demir bakımında zengin besinler yiyin
Yumurta, kayısı, et, tavuk, sakatat, baklagiller, yulaf gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde bolca bulunur. Bu da düşük olan ferritin seviyenizin hızla yükselmesini sağlayacaktır.
3.Bol bol C vitamini alımı yapın
C vitamini ilaçları ya da C vitamini bakımından zengin besinler bu minerali önemli derece arttıracak. Genellikle mandalina,havuç,portakal,limon gibi besinler tüketmenizi öneriyoruz.
4.Demiri emen besinler tüketmeyin.
Demir emilimini önleyen bazı içecekler mevcut bunlardan uzak durun. Alkol,sigara,çay,kahve,enerji içeceği gibi demir emilimi yapan gıdalardan uzak durun ya da çok az alın.

Kaynak: https://kombinkadin.com/ferritin-ne-demekferritinin-degeri-kac-olmalieksikligi-ve-yuksekligi/

Hiç yorum yok