Boş Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur - kadinvsaglik.com

Boş Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur

Boş Gebelik Nedir?

Boş Gebelik Nedir?

Hamileliği oluşturan plasenta ve zar oluşurken bu kesenin içerisinde bebek olmayışına boş gebelik denir. Boş gebelik kaçıncı haftada belli olur? Boş gebelik neden olur? Su hamileliği de denen boş gebelik belirtileri nelerdir? Bir çok kadın ilk aylarda bebeğini düşürmektedir ve bu düşüklerin % 50 nedeni boş gebelik nedenlidir. Ultrasonda embriyonun görülmesi gereken haftalarda embriyo görülmez ve kalp atışı duyulmaz. Kesenin içi boş (boş kese) olarak ultrasonda görülür ve tanısı bu şekilde konur. Hamilelik sevinci yaşayan bir çok kadın için bu durum çok üzücüdür. Kan testinde de hamilelik çıkmış ve kadın kendini hamileliğe hazırlamıştır. Ne zaman ki lekelenme ile boş kese düşer yada ultrasonda kesenin içinde bebek görülmez boş gebelik o anda anlaşılır ve kadın için bu bir yıkım olmaktadır.
Boş Gebelik Belirtileri

Boş Gebelik Belirtileri

Adet gecikmesi ile birlikte anne adayı hamile olduğunu zanneder ve hamilelik testi de pozitif çıkmaktadır. Genelde hamileliğin ilk belirtileri yaşanmasına rağmen kramp ve damlama şeklinde kanama yaşanabilir. Vücut boş gebeliklerde keseyi dışarı atmak ister ve genelde ilk 12 hafta içerisinde düşük şeklinde dışarı atılır.  Bazı hamileliklerde ise gebelik hormonu normal seviyesinde yükselir ve ancak ultrasonda kesenin boş olduğu görülerek tespit edilir.
Beta HCG hormonu bu dönemde artar. Bu da kanda gebelik çıkmasına neden olur. Bunun nedeni ise plasenta  bu hormonu, implantasyonun ardından üretmektedir. Embriyo bulunmasa dahi plasenta hızla büyümeye devam etmektedir.

Boş Gebelik Neden Olur?

Adet düzensizlikleri yaşayan kişilerde yumurtlamanın gerçekleşmesi beklenen tarihten daha sonra gerçekleşmiş olması buna neden olabilir. Bazı özel durumlarda boş gebeliklerde dikkat edilmelidir. Bu durumun nedeni ise kromozom anormalliklerinde vücut bu kromozomdaki anormalliği anlar ve onu dışarı atmak ister. Boş gebelik çoğunlukla yanlış hücre bölünmesinden, kaliteli olmayan sperm veya yumurtadan olabilir. Her yaş kadında boş gebelik görülme olasılığı vardır. İleri yaşlarda anne babalarda bu durum daha sık görülmektedir. 
Boş Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur

Boş Gebelik Kaçıncı Haftada Belli Olur

Adet gecikmesi ile kadınlarda gebelik teşhisi konur ve normal kan testlerinde de hamilelik mevcuttur. Hamileliğin kanda çıkması ise hamilelik hormonlarının yükselmesi ile anlaşılmaktadır. Boş gebeliklerde de hamilelik hormonları yükselmektedir. Bazı boş gebeliklerde hamilelik hormonu sonrasında düşer ve vücut boş olan keseyi dışarı atar. Bazı kadınlarda ise hamilelik hormonları normal olması gereken seviyede olmasına rağmen kesenin içi boştur. Bu ancak ultrason ile muayenede anlaşılır. Boş gebelik kaçıncı haftada belli olur sorusunun cevabı ise gebeliğin 8. haftasında yapılan ultrason muayenesinde belli olur. Tanı ancak bu şekilde konmaktadır. 

Boş Gebelik Tekrarlar mı?

Boş gebelik bir çok kadında görülmesine rağmen tekrarlama eğiliminde olan bir durum değildir. Ancak çok nadir kadında tekrarlama görülmektedir. Birden çok boş gebelik gerçekleşmiş kadınlarda genetik yatkınlık ve kan testleri yapılarak araştırma yapılmaktadır. Böyle bir durumda anne adayına tüp bebek tedavisi ile sağlıklı embriyo transferi yapılabilir.
Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Boş gebeliklerde zaten vücut bunu fark eder ve adet kanaması ile boş olan keseyi dışarı atmak ister. Ultrason muayenesinde belli olan durum için anne takibe alınır ve kesenin kendisinin düşmesi beklenir. Kürtaj yapılarak da boş gebelik sonlandırılmaktadır. Kürtaj riskli bir yöntem olduğu için ancak tekrarlayan düşüklerde annede genetik yatkınlık olup olmadığı araştırılması gerektiği için yapılabilir. Bazen bekleme süresinde de vücut boş keseyi dışarı atmıyor ise kürtaj son çare olarak yapılarak kese alınmaktadır. Kürtaj yapılan kadında bir ay yada bir buçuk ay sonra normal adet kanamasının olması beklenir. Yeniden bebek planlaması yapabilmek için en az 3 adet döneminin geçmesi beklenmelidir. Kürtaj rahmi yoran bir durumdur. Kürtaj sonrasında kese alınarak patolojik incelemeye alınır ve altında yatan sebepler araştırılmaktadır. Anne adayı kürtaj sonrasında bir müddet bekledikten sonra yeniden hamile kalabilir.

Hiç yorum yok