Spiral Takıldıktan Sonra Nelere Dİkkat Edilmeli
Spiral Takıldıktan Sonra
Spiral doğum kontrol yöntemlerinden en güvenilir ve en zararsız yöntemlerdendir. Bir çok doktor bu yöntemi hastalarına önermektedir. Spiral takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli, hasta neler yapmalıdır. Spiral genelde 5 yıl ile 10 yıl koruyuculuğu olan rahim içi araçlardır. Adetin son 4-5 günleri takılır ve takılır takılmaz doğum kontrolüne başlar. Özelliği spermlerin yumurtalarla birleşmesini önlemektir. Bu yöntemin koruyuculuğu % 99'dur. Fakat düzenli doktor kontrollerine gidilmesi şarttır. Spiral takıldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir? Spiral T şeklinde rahim içerisine yerleştirilen bir alettir. Rahim içi aracı da denen spiral spermlerin yumurtalara erişmesini engeller. Bu alet genelde bakır telden oluşmaktadır. Bakır alerjisi olan kadınlar için uygun değildir. Bakır olanların ömürleri daha uzun olduğu için genelde o tercih edilmektedir. Diğer spiral çeşitleri de bulunur. Özellikle hormonlu olanlarının koruyuculuğu çok daha fazladır. Bu hormon salgılar ve bu şekilde koruyuculuk iki katına çıkar. Doğum kontrol hapları ile aynı işlevi görmektedir. Hormonlu olan spirallerin ömürleri çok daha kısadır.Spiral Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli
Öncelikle spiral taktıran kadınlar düzenli kontrollerini yaptırmak zorundadır. Her altı ayda yada bir yılda bir doktor kontrolüne gitmeli ve spiralin yetinde durup durmadığına baktırmalıdır. Fiziki muayene ile doktor spiralin yerinden kayıp kaymadığına, ipinin yerinde olup olmadığına bakar. Yerinden kayan spiraller koruyuculuğunu tam yapamazlar. Spiral varken hamile kaldım diyen kadınların çoğunun spiralleri yerinden oynamıştır. Bu sebeple de düzenli doktor kontrolüne gidilmesi gereklidir.Spiral takıldıktan en az 3 gün ilişkiye girilmemesi gereklidir. Enfeksiyon riski olduğu için taktırdıktan sonra çok dikkatli olmak gereklidir. Spiral takıldıktan sonra ilişki kaç gün yasak ayrıntılı yazdığımız makalemizde ayrıntılı bahsettik. Adet kanamasının son günlerinde takılan spiral, takıldıktan sonra ilişki enfeksiyon riski olduğu için yasaklanır. Bu sebeple bir kaç gün enfeksiyon riskine karşılık dikkatli olunmalıdır.
Spiral Takıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
- İç çamaşırları ütülenerek giyilmeli ve pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. Rahim içi alet olduğu için enfeksiyon kapmamaya dikkat edilmelidir.
- Tuvalet temizliğine enfeksiyon riski olduğu için özellikle çok dikkat edilmelidir. Vajina içerisi su ile yıkanmamalıdır. Vajinal sıvının bozulmasına ve enfeksiyon kapmaya sebep olur.
- Rahim ağzında bir yara var ise yakılmadan yada tedavi olmadan spiral takılmamalıdır.
- Duş jeli, sabun, şampuan gibi kimyasallardan vajinal bölge uzak tutulmalıdır. Pudra ile vajina pudralanmamalıdır.
- Adet kanaması normalden biraz daha fazla olabilir. Aşırı kanama şikayetleriniz olduğunda mutlaka doktora baş vurmalısınız. Bu durumun normal olup olmadığına baktırmalısınız.
- Pet kullanımında pedi çok sık değiştirmelisiniz. Normal bir pet gün içerisinde 4 defa değişir. Adet dönemlerinde ise 4 saat ara ile pet değiştirmeye özen göstermelisiniz. Bakteri oluşumu uzun süre kalan petlerde çok fazla olur. Buda enfeksiyon kapmanızı kolaylaştırır.
- Spiral takıldıktan sonra adet kanamasında gecikme olur ise mutlaka bir gebelik testi yaptırmanız gereklidir. Yüzde yüz koruyuculuğu yoktur. Dış gebelik riskini ise çok az arttırmaktadır. Bu sebeple gebe kalma ihtimaline karşılık adet döngünüzün geciktiği durumlarda gebelik testi yapmanız uygun olur.
- Kansızlık yapacak seviyede kanama olur ise yada enfeksiyon kapar iseniz spiral çıkartılmalıdır.
Kimlerin Spiral Kullanması Sakıncalıdır
- Bakır alerjisi olan kişiler bakır spiral taktıramaz.Onlar için diğer spiraller uygundur.
- Gebelik şüphesi olan kadınlar mutlaka test yaptırmalı sonra taktırmalıdır.
- Kortizon, uyuşturucu ve AIDS tedavisi gören kadınların taktırması sakıncalı görülür.
- Rahim içi anormallikleri olan kadınlar,
- Genital enfeksiyonu olanlar tedavi edilmeden taktıramaz.
Spiral Yan Etkileri
- Spiral takıldıktan sonra kasık gölgesinde ağrı olması,
- Adet kanamasının artması,
- Adet kanamasının gününden önce gelmesi,
- Adet kanaması bitse de lekelenme olması,
- Ara kahverengi akıntı olması,
- Kansızlık derecesinde kanama olması yada enfeksiyon kapılması,
- Bazı kadınlarda dış gebelik riskinin artması,
YORUM EKLE