Parmak İltihabı Evde Tedavi Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Parmak İltihabı Evde Tedavi Nasıl Yapılır?

Parmak İltihabı Tedavisi
Parmak İltihabı Tedavisi

Parmak iltihabı evde tedavi yöntemlerinin çoğu etkili ve mutlaka yapılması gereklidir. İltihaplanan parmak eğer çok yoğun bir iltihaplanma ile karşı karşıya ise mutlaka doktora gidilmelidir. Çok basit bir durummuş gibi görünen bu tür iltihaplanmalar çok ciddi sonuçlar da doğurabilirler. Parmak iltihaplanmaları genelde küçük yaralanmalar sonucunda oluşur ve bu tür iltihaplanmaların bakımı evde yapılabilir. Bu iltihaplanmalar da kendi arasında farklılık göstermekte ve bazı iltihaplanmalar cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu tür müdahaleler yapılan iltihaplanmaların da bakımı evde yapılmaktadır. Parmak iltihaplanmaları yaralar, tırnak iltihabı, dolama gibi pek çok sebeple karşımıza çıkabilir. Parmak ilhihaplanması çeşitleri nelerdir? Bu tür iltihaplanmalar nasıl bir bakıma ihtiyaç duyarlar?
Parmak İltihabı Çeşitleri Ve Tedavileri

Parmak İltihabı Çeşitleri Ve Tedavileri

Birden çok iltihaplanma şekli vardır ve bazı iltihaplanmalar basit evde çok rahatlıkla tedavisi yapılan iltihaplanmalardır. Bazı parmak iltihabı evde tedavisi mümkün olmayan ciddi enfeksiyonlardır. Bu tür enfeksiyonlar bir doktor tarafından boşaltılarak müdahale edilir ve antibiyotik tedavisi ile tedavi edilir. Uygun yara bakımı her enfeksiyon için değişiklik göstermektedir. Bazı enfeksiyonlar ayakta tedavi edilirken, bazı enfeksiyonlarda ise hastaneye yatırılarak damar içi antibiyotik tedavisi uygulanılır. Bu tür enfeksiyonlara benzer tür organizmalar neden olduğundan antibiyotik tedavileri de benzer nitelikte olabilir. Parmak iltihapları nelerdir?

Tırnak İltihaplanması ( paronişya )
Tırnak iltihaplanmaları genelde basit iltihaplanmalardır ve evde tedavisi mümkündür. Yoğun bir iltihap birikimi olur ise bu irinin boşaltılması şarttır. Yoğun irin oluşması durumunda doktora gidilmesi gereken bu iltihaplanmalarda, doktorunuz parmağınızın enfeksiyonlu kısmına müdahale ederek irini boşaltır. Çoğu zaman tırnağın tamamı yada bir kısmı çıkarılmak zorunda kalır. Bu müdahale yapılırken parmak uyuşturulur ve hastanın bundan mümkün olduğunca etkilenmemesi sağlanmaya çalışılır. Bu müdahaleden sonra parmağın evde bakımı sağlanmalıdır.

Dolama
Halk arasında dolama denen hastalıkta parmak şişer ve parmakta yoğun bir enfeksiyon gelişir. Parmağın tedavisi için bu enfeksiyonun boşaltılması şarttır. Doktor tarafından parmaktaki yara kesilir ve enfeksiyonun boşaltılması bu şekilde bir kesik ile sağlanır. Temizliğin devamı için yara steril bir solüsyonla yıkanarak temizlenir. Bu yaranın iyileşebilmesi için antibiyotik tedavisi şarttır ve hasta parmağına evde bakım ve tedavi yapmalıdır.

Herpetik Dolama
Bakteriyel bir enfeksiyon olan bu dolama şekline ilaç tedavisi şarttır.  Vücudun diğer kısımlarını çok rahatlıkla geçebilen enfeksiyon, diğer insanlara da geçebileceğinden  bunun önüne geçmek için, yara uygun şekilde korunmalıdır. Temizliği ve sarılarak muhafazası çok önemlidir. Bu hastalıktaki enfeksiyon diğer kişilere geçebileceğinden hastanın parmağını bir yere sürmemesi, yemek hazırlarken eldiven kullanması çok önemlidir. Yara iyileşene kadar parmağın çok iyi korunması gereklidir.

Parmak Selüliti
Parmak selüliti yüzeysel bir hastalık olduğu için evde antibiyotik kremle tedavisi mümkündür. Enfeksiyon geniş ve kişinin bağışıklık sistemi de zayıfsa damar içi antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Fleksör tenosinovit
Bu  enfeksiyon ciddi bir enfeksiyon olup bu parmak iltihabı evde tedavisi mümkün değildir. Bir el cerrahının yardımı ile ameliyatı ancak hastalığın tedavisinde mümkündür. Genellikle bölgenin cerrahi olarak açılması, bütün birikinti ve enfeksiyonun tamamının alınması gereklidir. Parmak ve el yapısı çok karışık bir yapı olduğu için bir el cerrahı ancak bu ameliyatı yapabilir. Bu ciddi bir parmak iltihaplanmasıdır ve bu tür iltihaplanmalar ihmale gelmeyecek kadar önemlidir.

Derin Mesafe Enfeksiyonları
Bu enfeksiyon şeklide diğeri gibi ciddi bir enfeksiyon olup derine işleyerek tüm ele yayılabilir. Genelde hafif ve yeni başladığı dönemlerde doktora gidildi ise ilaç tedavisi ile hastalık tedavi edilir. Fakat derinleşmiş olan enfeksiyon hastalık ileri derecede doktora gidildiğinde ameliyat şarttır. Bu ameliyatı da gene el cerrahı yapmaktadır. Bu hastalıkta da parmak iltihabı evde tedavisi ancak doktor gördükten sonra evde bakımı yapılarak sağlanır.
Parmak İltihabı Evde Tedavi Nasıl Yapılır

Parmak İltihabı Evde Tedavi Nasıl Yapılır?

Parmak iltihaplanmalarının çeşitleri yukarıdaki şekildedir. Parmak iltihaplanmaları genelde basit enfeksiyonlardır ve evde tedavisi mümkündür. Bu tür enfeksiyonlar daha başlar başlamaz tedavi edilir ise ilerlemeden temizlenmesi mümkündür. Önemli olan enfeksiyonun başladığını fark ederek gerekli müdahaleyi erkenden yapmaktadır. Parmak iltihabı evde tedavi yolları çok fazladır. Bu tedavi için önemli olan antibiyotik içerikli bitkisel yağlar ile parmağın bakterilerden arınmasını sağlamaktır.  Parmağın iltihabını çok birikmeden boşaltarak müdahale etmek, parmağın temizliğini sağlamak ve onu mikroplardan arındırmak gereklidir.
Öncelikle bu bölgedeki enfeksiyon boşaltılarak batikonla silinir. Doktorunuzun verdiği bir antibiyotik içerikli krem parmak üzerine sürülür ve sarılır. Bu tedavinin yanında antibiyotik içerikli antiseptik ve mikrop öldürücü bitkisel yağlar ile de bakımı yapılmaktadır.

Ada çayı Yağı
Antibakteriyel içerikli yağ aynı zamanda antimikrop öldürücüdür. Sürüldüğü yerdeki mikropları öldürerek yarayı temizlemektedir. Yalnız bu çok keskin bir yağ olduğu için direk yara üzerine sürülmez, su ile inceltilerek uygulanmalıdır. Parmağımızı bu sulandırılmış yağ ile temizleyerek sarmanız yara temizliği açısından çok önemlidir. Aynı zamanda bir kaseye sıcak su koyarak içerisine ada çayı yağından 10 damla kadar damlatın ve iltihaplı parmağınızı bu suda 15-20 dakika kadar bekletmeniz yarada bulunan enfeksiyonun temizlenmesi açısından çok daha faydalı olmaktadır. Temizlenen yara üzerine antibakteriyel krem yada ada çayı yağını zeytin yağ ile karıştırıp sürerek sararsanız iyileşmesi hızlanacaktır. Ağrı kesici olan bu ada çayı yağı  ile ağrı ve zonklama hissi azalır.

Lavanta Yağı
Lavanta yağı antibakteriyel ve mikrop öldürücü yağlar arasında ilk sıralardadır. Bu yağ ile temizlenen yara çok çabuk iyileşir. Parmak iltihabı evde tedavi edebilmek için bu yaradaki iltihabı mutlaka çıkarmalısınız. Bir iğneyi ateşte iyice kızdırıp mikrobunu öldürerek iltihaplı yere batırıp iltihabı bu şekilde akıtmalısınız. İltihabın iyice akması parmağınızı rahatlamasını sağlayacaktır. İltihap aktıktan sonra sıcak su içerisine lavanta yağından 10 damla kadar ekleyerek parmağınızı bekletin. İltihabın iyice kuruması için üzerine lavanta yağı sürün ve sargı bezi ile sararak mikrop almamasına dikkat etmelisiniz. Bulaşıcı bir bakteri olması durumunda parmağınızı sarmanız hem başkalarına mikrobun geçmesini önler hemde parmağınızın dışarıdan bakteri almasını engellemiş olur. Lavanta yağı aynı zamanda da ağrı kesici yağlardan olduğu için parmağınızdaki ağrımayı ve zonklamayı iyileştirmektedir. Ağrı ve zonklama iltihaptan dolayı olmaktadır ve iltihabın boşaltılması durumunda zonklama ve ağrıda azalacaktır.

Zerdeçal Yağı
Zerdeçal yağı da, ada çayı yağı ve lavanta yağı gibi mikrop öldürücü yağlardandır. Bu yağlar ile yaranın temizlenmesi çok faydalıdır.  Deri içerisine giren mikrop öldürücü yağlar cildin alt yüzeyindeki mikropların ölmesini sağlamaktadır. Diğer yağlar gibi aynı işlemler uygulanmalıdır.

Mikrop Öldürücü Yağlar
Zencefil yağı, ayva yağı, at kestanesi yağı, kantaron yağı, çay ağacı yağı da antibakteriyel ve mikrop öldürücü yağlar arasındadır.

Soğan Kürü
Soğanı kabukları ile birlikte fırına atıp pişirin. Pişen soğanın tam ortasına iltihaplı parmağınızı iyice sokun. İltihabın toplanmasına çok faydalı olan bu yöntem ile parmak içerisindeki iltihabın toplanmasına yardımcı olacaktır.

Antibiyotik İçerikli Bitki Çayları
İltihabın kuruması için antibiyotik içerikli bitkilerden de yararlanılmalıdır. Ada çayı, kekik özellikle doğal antibiyotiktir ve sabah, öğle ve akşam çayları demlenerek mutlaka içilmelidir. İlaç alır gibi günde 3 defa birer fincan demlenerek içilmesi son derece önemlidir. Bir fincan sıcak suyun içerisine bir tutan bu antibiyotik içerikli bitkileri demleyin ve 10 dakika kadar demlendirdikten sonra için.

Vicks
Antibakteriyel olan bu krem iltihaplı parmağa sürülebilen çok faydalı kremdir.Yaranın üzerine sürerek buradaki iltihabın toplanması ve boşalmasında çok faydalı olacaktır. Bu kremle parmağınızı sararsanız buradaki iltihaplanma çok daha çabuk kuruyacaktır.

Kara Merhem
Kara merhem diye bilinen merhem şişen ve iltihaplı parmağa dürerseniz iltihabın toplanmasında ve patlamasında çok etkili olacaktır. Akşamdan iltihaplanma olan parmağa sürüp yatarsanız buradaki iltihabın toplanarak patlamasını sağlayacaktır. Bu krem açık yaralara sürülmez buna dikkat etmelisiniz. Sadece şişen ve iltihaplanan parmağa sürerek iltihabın toplanması ve patlamasını sağlamak için sürülür.
Parmak İltihabında Nelere Dikkat Etmeliyiz

Parmak İltihabında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Parmağınızda yoğun bir iltihap varsa tehlikeli bir durum olabilir. Bu yüzden mutlaka böyle bir durumda doktora gitmeniz gereklidir. Antibiyotik tedavisi ile iltihabın kuruması çok daha kolay olacaktır. Müdahale gerektiren bir durumda doktorunuz iltihabın boşaltılması için parmağınızı bir operasyon gerçekleştirebilir. Evde operasyon sonrasında pansuman yapılarak tedavinin sağlanması gereklidir.
Parmak iltihabı evde tedavi edilmelidir ve iltihabın çevreye bulaşmamasına özen gösterilmelidir. İçerisindeki irin, mikrop ve bakteri doludur ve bu mikroorganizmalar yiyecek ve içeceklerle başka insanlara geçebilir. Bunu önlemek için mutlaka eldiven takarak mikrobun başkalarına geçmesini önlemelisiniz.
Parmak iltihabınız varken havuz gibi çoklu kullanım alanlarından uzak kalınmalıdır. Bu şekilde parmağınızın daha fazla iltihaplanmasını önlemiş hemde başkalarına bu mikroorganizmaların geçmesini önlemiş olursunuz.
Tırnaklarınızı keserken yan taraftaki derileri kesmemeye özen göstermek gereklidir. Şeytan tırnağı çıktığında onu dişinizle koparmamalısınız. Elinizde kesikler oluştuğunda temizleyerek mikrop kaptırmamaya çalışmalısınız. Bu tür dikkatli davranışlar oluşabilecek bir tırnak iltihaplanmasını önlemeye faydalı olacaktır.

Hiç yorum yok