Evde Künefe Nasıl Yapılır? - kadinvsaglik.com

Evde Künefe Nasıl Yapılır?

künefe tarifi

Künefe Tarifi

Evde künefe yapımı sanıldığının aksine oldukça kolay tatlılar arasındadır.  Künefe restoranların ve tatlıcıların özel yaptıkları sıcak sıcak yenen, bol şerbetli olmasına rağmen hafif, ağır ağdalı olmayan lezzeti ile harika bir tatlıdır. Ev ortamında pratik bir şekilde tavada künefe yapımı son derece kolay ve zahmetsizdir.

Künefe Malzemeleri

  • 250 gr taze tel kadayıf
  • 100 gr tuzsuz tereyağı yada margarin
  • 150 gr künefe peyniri yada kaşar peynir

Künefe Şerbeti Nasıl Yapılır

  • 1 buçuk bardak şeker
  • 1 buçuk bardak su 
    Evde Künefe Yapımı

Evde Künefe Yapımı

Künefe sıcakken verilen şerbetin soğuması gerektiği için şerbetimizi künefemizi yapmadan önce hazırlıyoruz. Bir tencereye şekerimizi ve suyumuzu koyuyoruz ve kaynatıyoruz. Şerbetini ağdalı sevenler biraz fazla kaynatabilirler ama künefe şerbeti hafif olursa çok daha lezzetti olur. Bu yüzden şerbetimizi çok kaynatmadan bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Bu tatlı yapılır yapılmaz yendiği için şerbetine limon sıkmaya gerek yoktur. Üç dört gün bekleyebilecek tatlılar şekerlenmesin diye limon sıkılmaktadır. Bu yüzden şerbetimize limon sıkmıyoruz.  Pişen şerbetimizi soğumaya bırakarak künefemizi hazırlamaya başlıyoruz.
Evde Künefe Nasıl Yapılır

Evde Künefe Nasıl Yapılır?

Evde künefe yapımı için öncelikle yağımızı eritmemiz gereklidir. Biz tuzsuz tereyağı kullanıyoruz ama siz isterseniz yarım paket margarin de kullanabilirsiniz. Derin bir kap içerisine kadayıfımızı koyalım ve üzerine erittiğimiz yağımızı dökelim. İkisini iyice birbirine harmanlayalım ki kadayıfımız da yağsız yer kalmasın. Kadayıfı ortadan ikiye ayırın ve bir tanesini yanmaz bir teflon tava üzerine döşeyin. Kaşar peyniri yada künefe için özel yapılan künefe peynirini rendeleyerek kadayıfınızın ortasına döşeyelim. İsterseniz çok daha fazla peynir kullanabilirsiniz. Ne kadar bol peynirli olursa künefe pişince ortasından uzayan peynir o kadar güzel görünür. Künefe için özel yapılan peynir her yerde bulunmadığı için biz kaşar peyniri kullanıyoruz. Kaşar peynir de çok lezzetli ve güzel oluyor. Peynirimizi her yerine güzelce yaydıktan sonra üzerine kalan kadayıfımızı iyice her yerini kapayacak şekilde döşeyelim ve bir tabak yardımı ile iyice bastıralım. İncecik olacak şekilde bastırdıktan sonra tavamızın altını açalım ve künefemizi pişirmeye başlayalım. Künefenin iki tarafını da pişirmemiz gereklidir bunun için bir tarafı piştiğinde bir tabağı tavanın üzerine kapayalım ve künefeyi ters çevirelim. Tabağa geçen künefeyi diğer tarafını pişirmek üzere tavamıza koyalım. İki tarafı da pişen, nar gibi kızaran künefemizin altını kapayalım. Künefeyi yaparken porsiyonları ayarlamanız mümkündür. Tavanızın büyüklüğüne göre kaç kişilik yapacağınıza karar verebilirsiniz. İki kişilik yapacaksanız mümkün olduğunca küçük bir tava seçmelisiniz.
Şerbet soğuk, künefe sıcak olacak şekilde pişen künefemizin üzerine soğuk şerbetimizi dökelim ve dilimleyerek misafirlerimize ikram yapalım. Bu ölçü 4 kişilik bir ölçüdür ve normal büyüklükte bir tava için uygundur. Tavanız  küçük ise yarım ölçü de yapabilirsiniz. Misafirleriniz çoksa büyük bir tavada ölçüleri büyüterek de uygulayabilirsiniz. Biz kadayıfı alırken yarım kilo alıp ortadan ikiye bölüyoruz ve yarısını buzdolabının dondurucu bölümüne atıyoruz. Canınız istediğinde çıkarıp hemen yapabilirsiniz. Buzluktan çıkan kadayıf çözülmeye gerek kalmadan hemen yağ ile harmanlanabilmektedir. Bu yüzden de çok pratik oluyor. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

Hiç yorum yok