Ağrı Kesici İlaçların Yan Etkileri - kadinvsaglik.com

Ağrı Kesici İlaçların Yan Etkileri

Ağrı Kesici İlaçların Yan Etkileri

Ağrı Kesici İlaçların Yan Etkileri

Ağrı kesici ilaçların yan etkileri olduğu ve vücut için bir çok zararı olduğu bilinmektedir. Ağrı kesicilerin zararları bilinmesine rağmen eczanelerde en çok reçetesiz satılan ilaçlar ağrı kesicilerdir. Günümüzde bu ilaçlar baş, diş, eklem, fıtık, bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere pek çok ağrı için doktora danışmadan kullanılmaktadır. Çok ağrı kesici içmenin zararları fazla bilinmediği için bilinçsizce kullanılan bu ilaçlar kalıcı hasarlara neden olmaktadır. Ağır ve hafif ağrıları geçirmek için kullanılan bu ilaçlar ağrıları geçirseler de bağırsak, mide, böbrekler, karaciğer ve sindirim sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir. Bir çok sağlık sorununa zemin hazırlayan bu ilaçlar özellikle göz hastalıklarına da neden olabilirler. 
Mide Ağrısı
Ağrı kesiciler belirli bir ağrı için içilse de mide dokusuna zarar vermektedir. Özellikle mide ağrısı ve bulantı şikayeti yan etkileri arasındadır. Mide kanamasına varan sonuçlar yaratabilen sindirim sistemine ciddi zarar veren ağrı kesiciler doktor tarafından verilmeden gelişi güzel kullanılmamalıdır.
Alerji
Tahriş, kaşıntı, deri döküntüsü ilaçların en görülen yan etkileri arasındadır. Bu tür bir cilt reaksiyonu görüldüğünde hemen ilaç kesilerek doktora baş vurulmalıdır. Alerjik reaksiyonlar sadece deri döküntüsü olarak değil nefes darlığı ve nefes almada güçlük çekmek gibi soluk borusunun şişmesi ile kendini de gösterebilir.
Dilde, Dudaklarda, Yüzde Ve Boğazda Şişme  
Ürtiker (kurdeşen), dudaklarda, dilde, yüzde ve boğazda şişme ağrı kesicilerin en çok görülen yan etkileri arasındadır. İlacın içerisindeki etken maddelere alerji sonucu bu tür reaksiyonlar görülmektedir.
Tansiyon Düşüklüğü Ve Yükselmesi
Tansiyon düşüklüğü nefes darlığına yol açan çok ciddi reaksiyonları arasındadır. Ani şekilde düşen tansiyon sonucu hasta kendini bitkin ve yorgun hisseder. Her ağrı kesici içerisinde etken madde birbirinden farklıdır. Kimi ağrı kesici ilaçların yan etkileri arasında tansiyon düşüklüğü varken kimi ağrı kesicilerde  ise ani şekilde tansiyon yükselmesi görülür. Tansiyon yükselmesi sonucunda kalp krizi ve felç riski çoğalmaktadır.
İç Organlarda Tahribat
Bazı ağrı kesici ilaçlar böbrek tarafından süzülerek vücuttan atıldığı için bu tür ilaçlar özellikle böbrek hastaları için son derece zararlıdır. Böbrek başta olmak üzere karaciğerde de etkili olan bu tür ilaçlar karaciğerlere ciddi tahribat yapabilmektedir. Karaciğer bozuklukları ve siroz en çok görülen yan etkileri arasındadır. Karaciğer ve böbrek hastaları ilaç kullanımında mutlaka doktora danışmalı ve o şekilde kullanmalıdır.  Böbrek hasarları yanı sıra çok su içme, çok idrara çıkma, ödem, gece sık idrara çıkma, idrar miktarında azalma görülür.
Kan Değerlerinde Düşme
Yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik ile kendini gösteren belirtiler ile yapılan tan testlerinde ilaçların yan etkisi olarak kan değerlerinin düştüğü görülmektedir. Kan hücresi sayısında bozukluklar da ciddi yan etkileri arasındadır.
Alyuvar Sayısında Azalma
Alyuvar sayısında azalma yan etkileri arasındadır ve bu tür bir durumda hasta hemen enfeksiyon kapar, vücut kendini savunamaz, iltihap oluşturan mikrobik hastalıklara çok çabuk yakalanır, yara oluşumunda iyileşme görülmez ve bu çok ciddi ilacın yan etkileri arasındadır.  Kan sulandırıcı etki sağlayan bu durum da hasta olası bir kanamada kan pıhtılaşması sağlayamaz ve çok kan kaybeder.
Öksürme
Öksürme, göğüs hırıltısı, ıslık, nefes daralması gibi astım belirtisi ciddi ağrı kesici ilaçların zararları arasındadır.
Baş Dönmesi, Uyuklama Ve Uyuşma
İlaç içildikten çok kısa bir süre sonra baş dönmesi ve uyku hali oluşmaktadır. Bazı kişilerde ellerde ve ayaklarda uyuşmalar da görülebilir.
Ateş  Ve Yorgunluk
Bazı ağrı kesiciler ateşlenmeye ve yorgunluk ile halsiz kalmaya neden olabilirler. Ağrı kesici içildikten sonra ateşiniz çıkıyor ise mutlaka en yakın hastaneye gitmelisiniz.
Duyarlılık
Ağrı kesici kullanımında özellikle sık kullanımda vücut bu ağrı kesicilere duyarlılık göstererek tepki vermemeye başlamaktadır. İlaca duyarlılık ciddi bir hastalıkta ve ağrıda etki etmemesine neden olur.
Dikkat Dağınıklığı
Hastada aşırı bir gevşeme hali ile dikkat dağınıklığına neden olabilen ilaçlar çok olmasa da az görülen yan etkilerindendir. Bu tür ilaçlar özellikle araç kullanan kişilerde kullanılmamalıdır.
Geçici Görme Kaybı
Bazı türev ağrı kesicilerde yan etki olarak geçici görme kayıpları yaşanmaktadır.
Ağrı kesici ilaçların yan etkileri görüldüğünde hemen kesilmeli ve doz ayarı yada ilaç değişikliği doktor tarafından  yapılmalıdır. Kesinlikle doktor tarafından verilmeden ilaç kullanımı sakıncalıdır.
Çok Ağrı Kesici İçmenin Zararları

Ağrı Kesici İlaçların Zararları

Ağrı kesici ilaçların yan etkileri olduğu kadar ağrı kesici ilaçların zararları da vardır. Bütün ilaçların yan etkileri mevcut olup mutlaka doktor kontrolünde içilmelidir. Eczanelerde reçetesiz en çok satılan ilaçlar ağrı kesici ilaçlar olup ülkemizde en çok içilen ilaçlar da ağrı kesicilerdir. Her ağrı kesici birbiri ile aynı değildir. Ağrı kesiciler 3 temel türde ayrılmaktadırlar.

Parasetemol İçeren Ağrı Kesiciler

Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip olan ilaçlar diğer ağrı kesiciler gibi iltihap kurutucu etkiye sahip değildir. Bu ilaçlar iltihapsız ağrıları kesmek için kullanılırlar. Bu ilaçların uygun ölçülerde kullanımında çok zarar vermese de sık kullanımı böbrek, karaciğer, sindirim sistemi ve göz retinasında kanama gibi ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

NSAID Grubu Ağrı Kesiciler

Bu grup ağrı kesiciler kronik ve akut ağrıların tedavisinde çok etkili olmalarına rağmen sürekli kullanımı tavsiye edilmemektedir. Bu ilaçlar mideye ciddi hasar vermektedir. Mide sorunlarının yanında böbrek ve karaciğer için de son derece zararlıdır. Ciddi göz problemlerine neden olan bu grup ağrı kesicileri kullanan kişiler güneş ışından çok fazla etkilenirler. Bu tür ilaçların içeriğinde 2 farklı asit bulunmakta olup ilaç kullanımında ışık hassasiyetine yol açarak kişilerde  kuru göz, katarakt, retinal kanamalar, makula dejenerasyonu tetikleme yani sarı noktada hasar oluşumuna, özellikle indometazin kullananlarda korneada birikme gibi ciddi göz hasarları oluşmaktadır. Geçici baş ağrısı ve görme kaybı yaşanmasına da neden olan bu türev ilaçlar ciddi yan etkiler göstermektedir.

Steroid Ağrı Kesiciler

Bu  tür ilaçlar kortizon türevi ilaçlar olup, bu ilaçların ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Vücut ödemi başta olmak üzere kemik ödemi oluşmasına da neden olabilirler. Mide, sindirim sistemi, böbrekler, karaciğer ve göz hastalıklarına neden olan bu tür ilaçların ciddi yan etkileri ve zararları bulunmaktadır. Bu ilaçları uzun süre kullanım da glokom ve katarakt olmak üzere bir çok göz hastalığı ve görme kayıpları yaşanmaktadır. Ağrı kesici ilaçların zararlarını azaltabilmek için mutlaka hemen kesilmeli ve antioksidan ilaç ve vitamin (C vitamini, E vitamini, lutein, alpha lipoic asit vb.) kullanılması yararlı olabilmektedir.
Ağrı Kesici İlaçların Zararları

Çok Ağrı Kesici İçmenin Zararları

Çok ağrı kesici içmenin zararları tartışılamayacak kadar fazladır. Öncelikle çok ve sık kullanım sırasında sindirim sistemi başta olmak üzere böbrek ve karaciğer bundan çok kötü etkilenmektedir. Böbrek sorunlarına ve karaciğer hasarlarına neden olan sık ağrı kesici kullanımı mide kanaması başta olmak üzere mide rahatsızlıklarına neden olur. Göz sağlığını olumsuz etkileyen ağrı kesiciler görme kaybı başta olmak üzere bir çok göz hastalığına ve kanamalarına neden olurlar. Tansiyon sorunlarına neden olan ilaçlar kalp krizi ve felç olma riskini çoğaltmaktadır. Ağrı kesici ilaçların yan etkileri yanı sıra ciddi zararları vardır. Sürekli ve sık kullanımda kan değerleri düşer ve özellikle akyuvar azalmasına neden olur. Akyuvar azalması vücudun savunma sistemini çökerteceği için kişiler çok sık hastalanır ve hastalıklarla mücadele edemezler. Kanamalar çok sık olur ve olası bir kanama durdurulamaz. Ciddi zararları olan bu tür ilaçlar doktor kontrolü olmadan kullanılmamalıdır.
Kas gevşetici ilaçların yan etkilerinin anlatıldığı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Bize destek olmak için lütfen yorum yapınız düşünceleriniz bizim için önemli.

5 yorum:

  1. Ben çok iciyorum fıstık var belimde.agriya dayanamadıkça iciyorum.meger zararıymış.daha dikkat edicem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka dikkat edin ve doktorunuz reçete etmedikçe kullanmayın lütfen. Çok geçmiş olsun

      Sil
  2. annemde de bel fıtığı var her gün içiyor yıllardır bu bel fıtığına bir çözüm ameliyatsız bulunamadı gitti :(

    YanıtlaSil
  3. Bende de var napsak bilmiyom.cok ağrım oluyo valla zarar falan dinlemiyorum çok ağrı olunca.bir türlü geçmedi gitti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen doktora gidin ve tedaviniz için gereken diğer yöntemleri de deneyin ve ilaç kullanırken reçetesiz doktor onayı olmadan kullanmayın. Çok geçmiş olsun

      Sil