Su İle Yapılan İrmik Helvası Nasıl Yapılır - kadinvsaglik.com

Su İle Yapılan İrmik Helvası Nasıl Yapılır

Su İle Yapılan İrmik Helvası Nasıl Yapılır

Şerbetli İrmik Helvası

Canımız tatlı çektiğinden hemen yapılabilecek en basit tatlı şerbetli irmik helvasıdır. İrmik helvası daha kavrulurken mis gibi kokusu ile insanın iştahını arttırmaktadır. Sevenler için sıcak sıcak, yapılır yapılmaz yemek çok keyiflidir. İsteğe bağlı üzerine tarçın da dökülerek yenmektedir. Lezzetinden çok kokusu ile insanın iştahını arttıran en güzel tatlı sanırım irmik helvasıdır. İrmik helvası yapım şekilleri ile farklılıklar göstermektedir. Süt ile yapılan irmik helvasının yanında su ile yapılan irmik helvası da çok lezzetli olmaktadır. Su ile yapılan irmik helvalarının en güzeli, şerbetli irmik helvasıdır. Biz şimdi sizlere şerbetli irmik helvası yapımını  anlatmak istiyoruz.

 

Şerbetli İrmik Helvası Malzemeleri

  • 2 bardak irmik
  • 100 gr  tuzsuz tereyağı yada margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı fıstık 

Un Helvası Şerbet Malzemeleri

  • 2 bardak şeker
  • 4 bardak su

Su İle Yapılan İrmik Helvası Nasıl Yapılır

Su ile yapılan irmik helvası yapımına öncelikle şerbetimizi yaparak başlıyoruz. 4 bardak su ile 2 bardak şekeri bir tencereye koyalım ve kaynatmaya başlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra çok koyulaşmaması gereklidir yoksa helvamız çok ağdalı olur. Tercih tabi ki sizin eğer çok ağdalı bir helva seviyorsanız bir iki taşım kaynatabilirsiniz. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan bir beş dakika kadar sonra altını kapayalım ve soğuması için bir kenara alalım. Tavamıza yağımızı koyalım ve iyice erimesini bekleyelim. Eriyen katı yağımızın içerisine sıvı yağını da ilave edelim ve fıstıklarımızı ekleyelim. Helva yapımında en önemli şey aslında yağının bol olmasıdır. Genelde çok yağ konmadan yapılan helvalar daha hamur gibi bir tada sahiptir. Çok fazla kalori almamak için çok yağ kullanılmasa da bizim önerdiğimiz yağ miktarı tam kıvamındadır. Fıstıklarımızı yağımızın içerisinde bir iki dakika kavurduktan sonra içerisine irmiğimizi koyalım. Fıstıklar çok az pembeleşseler yeterlidir. İrmik ile de kavrulacağından çok pembeleşmemesi gereklidir. Yoksa helva içerisindeki fıstıklar çok kararırlar. İrmiğimizi de içerisine ilave ettiğimiz helvamızı kısık ateşte kavuralım. İrmiğimizin kavurma süresi de rengi dönene kadar, kavurdukça helvanın kokusu çıkana kadar kavrulması yeterlidir. Ben çok kavrulmuş, renginin koyu olmasını istiyorum diyorsanız biraz daha rengi sizin istediğiniz kıvama gelene kadar kavurabilirsiniz.
Kavrulma işlemimiz bittiğinde şerbetimizi irmiğin içerisine yavaş yavaş dökelim. Birden bire dökmeyiniz içerisinden çıkan buhar ile bir yerinizi yakabilirsiniz. Çok az tavanın tam ortasına dökerek yavaş yavaş karıştırarak suyumuzu ilave edelim. İrmikler şerbetimizin suyunu çekene kadar karıştırarak kısık ateşte pişirelim. İrmik helvası yapımının en önemli noktası kısık ateşte kavrulmasıdır. İrmikler harlı ateşte kavrulur ise hemen pembeleşir ama kısık ateşte kavrulan irmik helvasının aldığı kıvamı ve lezzeti almazlar. Biraz sabırla kısık ateşte kavurmak ve suyunu çekene kadar gene kısık ateşte karıştırarak pişirmeniz gereklidir. Helvamız suyunu çektiğinde tavamızın ağzını kapayarak 10 dakika kadar dinlendirirseniz çok daha güzel kabarır ve dinlenmiş olur. Kapağı kaparken tencerenin üzerine bir kağıt havlu koyarsanız su buharının çekmesini sağlamış olursunuz. Havlu yada temiz tülbent konmadan kapak kapanır ise su buharı tencerenin içine süzülür ve helvanın ıslanmasına neden olur. Dinlenen helvamızın kapağını açalım ve bir kaşık yardımı yada bir kalıp yardımı ile helvamıza şekil vererek tabaklara servis yapabiliriz. Helvasının biraz daha yumuşak olmasını isteyenler su miktarını biraz daha fazla ilave ile pişirebilirler. Tarçın ilave ederek süsleyebilirsiniz. Biz size şerbetli irmik helvası tarifindeki tüm ince detayları anlatmaya çalıştık.Şimdiden ellerinize sağlık, afiyet olsun.

Hiç yorum yok